top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/26/2021

Updated: May 26, 2021



Політика

Презденти США і Росії Джо Байден і Володимир Путін зустрінуться у Женеві

Президенти США та Росії Джо Байден і Володимир Путін зустрінуться у Женеві 16 червня, повідомила прес-секретарка Білого дому Джен Псакі. "Лідери обговорять повний спектр нагальних питань у той час, коли ми намагаємось відновити прогнозованість і стабільність у відносинах між США та Росією", - йдеться у заяві Псакі. У понеділок деталі саміту лідерів двох держав узгоджували американський радник із національної безпеки Джейк Салліван і його російський колега Микола Патрушев. Вони назвали проведені ними консультації в Женеві "важливим кроком" у підготовці зустрічі, передає Голос Америки. У червні Джо Байден здійснить свою першу закордонну поїздку на посаді президента до Європи на саміт "Групи семи" у Великій Британії й проведе переговори з лідерами ЄС і представниками НАТО в Брюсселі.


Економіка

Українське молоко вийшло на ринок Кувейту

МЗС і Держпродспоживслужба України узгодили з компетентним органом Кувейту форму експортного ветеринарного сертифіката для поставок у цю країну молока та молочних продуктів. За останні півроку Кувейт став вже п’ятою країною, яка відкрила свій ринок для українських виробників молочної продукції. Раніше українським молочним компаніям вдалося вийти на ринки Японії, Лівії, Аргентини та Лівану. Загалом за останні півроку для українських експортерів відкрито вісім нових ринків, перепогоджено 63 товарні позиції в 11 державах і міжнародних економічних організаціях. Зокрема, українські компанії отримали можливість поставляти до Ефіопії яйця, до Сербії - тваринний білок, до ОАЕ — велику рогату худобу. На ринок Литви відкрито експорт арахнідів — комах, які використовуються для захисту сільськогоспкультур.


Соціум

До Нью-Йорка повертається нічне життя

Місто, яке ніколи не спить, нарешті, після 14 місяців карантинних обмежень повертається до нормального життя. Відновлення нічного життя у Нью-Йорку дає надію багатьом у всьому світі, передає Голос Америки. Вперше від початку пандемії бари та ресторани не вимагають носіння масок всередині, якщо ви вакциновані. Також ресторани можуть заповнювати свої зали на 100%. Метро відновило цілодобову роботу. Майже 3,5 млн містян, а це понад 40% повністю вакциновані. Крістіна Альберт переїхала в місто рік тому. Каже, тоді було все інакше. «Це було місто-привід. Бачити як Нью-Йорк повертається до життя, особливо центр міста – театральний район дуже втішає», каже жінка. «Краса Нью- Йорка у тому, що ми продовжуємо носити маски де це необхідно, - каже житель Великого Яблука Даніель Ерсія, - «Ми намагаємося утримати баланс між отриманням задоволення від життя та дбанням один про одного».


Технології

Huawei запускає власну операційну систему на зміну Android

Китайська компанія Huawei вже 2 червня запустить власну операційну систему для смартфонів Harmony – через санкції США. Це означає, що Huawei більше не залежатиме від Android, пише Reuters. "Колись найбільший виробник смартфонів у світф, Нuawei зараз посідає 6-те місце в світі з часткою ринку 4% в першому кварталі 2021 року", – зазначають аналітики. Раніше США заборонили Google надавати технічну підтримку новим моделям смартфонів Huawei. Крім того, для них закритий доступ до Google Mobile Services, на якому базується більшість застосунків на Android. Також санкції США обмежили здатність китайської компанії розробляти власні чіпи. Представлення нової ОС Harmony лише частково зможе пом’якшити наслідки санкцій 2019 року, що позбавили Huawei доступу до американських технологій, пише видання.


США, Ілліной, Чикаго

Сенат Іллінойсу схвалив пропозицію про урок статевого виховання у школах

Сенат Іллінойсу ухвалив законопроект «Відповідальна освіта для здоров'я підлітків і дітей», що передбачає обов'язкові уроки статевого виховання починаючи з дитячого садка і закінчуючи середньою школою. У курсах мають висвітлюватись певні аспекти в залежності від віку дітей. До другого класу вони здебільшого присвячені особистій безпеці. З 3-го по 5-й діти вивчатимуть здорові стосунки, булінг, домагання поряд з такими темами, як анатомія, статеве дозрівання, гігієна, сексуальна орієнтація і гендерна ідентичність. З 6-го по 12-й клас на цих уроках розглядатимуть аспекти самовираження і розповідатимуть про зміни у поведінці, контрацепцію та методи профілактики інфекцій. Законопроект дозволяє батькам і опікунам виключити своїх дітей з навчальної програми. У разі прийняття Палатою представників, законопроект буде направлений на затвердження губернатору Джею Пріцкеру. Після цього Рада з освіти штату Іллінойс має схвалити освітні стандарти курсу.


Діаспора

СКУ звернувся до Столтенберга стосовно Плану дій щодо членства для України в НАТО

Світовий конґрес українців (СКУ) напередодні саміту лідерів країн-членів НАТО звернувся з офіційним листом до Генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга, у якому закликав прискорити роботу з надання Плану дій щодо членства (ПДЧ) для України, про це йдеться на сайті СКУ. Водночас від імені СКУ та світової української спільноти президент СКУ Павло Ґрод подякував пану Столтенбергу за тверду підтримку України у захисті її суверенітету та територіальної цілісності. Нагадаємо, саміт лідерів країн-членів Альянсу відбудеться 14 червня у штаб-квартирі організації у Брюсселі (Бельгія).


Мистецтво, культура і шоу-біз

Пісня Go_A посіла перше місце в рейтингу світових трендів Spotify

Пісня українського гурту Go_A посіла перше місце в рейтингу світових трендів Spotify. Про це повідомляється на сторінці групи в Facebook. "ТОП 1 в Spotify. SHUM вийшов на 1 місце в рейтингу світових трендів! Продовжуємо шуміти", - написали музиканти. У щорічному пісенному конкурсі Євробачення-2021, що проходив у Нідерландах, перемогу здобули представники Італії - рокери Maneskin з піснею Zitti E Buoni. Саме Maneskin пророкували перемогу букмекери. Український колектив Go_A з композицією "Шум" у рейтингу букмекерів посів 4 місце, але в підсумковому підрахунку опинився на п'ятому.


Погода

У середу, 26 травня, у Чикаго небо буде вкрите хмарами до самого вечора. Нічний дрібний дощ йтиме до середини дня. Повітря прогріється до +27…+28 градусів тепла.

В Україні мінлива хмарність, місцями дощ, але тепло. Вдень 22-27 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


7 views0 comments

Comments


bottom of page