top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/13/2021


Політика

Сполучені Штати підтримують право Ізраїлю на захист - Держдеп

США твердо підтримують право ізраїльського народу на самозахист у відповідь на масований ракетний обстріл із Сектору Гази - і водночас закликають сторони до негайної деескалації. Таку позицію висловив держсекретар Ентоні Блінкен під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, повідомляє Держдепартамент США. «Держсекретар висловив занепокоєння з приводу ракетних обстрілів території Ізраїлю, співчуття через втрату життів, а також рішучу підтримку Сполученими Штатами права Ізраїлю на захист», - йдеться у повідомленні. Блінкен «знову закликав усі сторони знизити напруженість і припинити насильство». Він підкреслив: в ізраїльтян та палестинців має бути можливість користуватися рівними свободами та жити в безпеці, процвітанні й демократії.


Економіка

Пентагон погодився усунути китайського виробника смартфонів із санкційного переліку

США погодились усунути китайську компанію Xiaomi з переліку компаній, що перебувають під санкціями, йдеться у відповідних документах американського суду. В січні, за президентства Дональда Трампа у США, компанію було включено до переліку «Військових компаній Комуністичної партії Китаю», що передбачає необхідність для американських інвесторів вивести свої кошти з компанії до листопада. Xiaomi заперечує свій зв’язок з китайськими військовими та Комуністичною партією. Компанія подала до суду на Міністерство оборони США. Тепер, згідно з даними суду, Xiaomi та Пентагон «домовились, що остаточне рішення про усунення включення Xiaomi Corporation до переліку військових компаній Комуністичної партії Китаю ... є доречним». Очікується, що питання буде врегульовано між сторонами до 20 травня після переговорів.


Соціум

Як Вашингтон виходить із карантину

Столиця США згортає карантинні обмеження, які діяли у зв'язку із пандемією. На тлі зниження захворюваності на COVID-19 міська влада Вашингтона оголосила графік відкриття закладів, за яким скасують усі обмеження на заповнюваність приміщень до початку липня. Мерка Мюрієл Баузер оприлюднила відповідний двоетапний план, передає Голос Америки. При цьому вимога носити маски залишиться в силі. Більшість обмежень на проведення заходів в приміщеннях буде знято 21 травня для ресторанів, спортивних залів, шкіл, офісів і релігійних будівель. Уряд округу Колумбія також поетапно повертатиме до офісів своїх співробітників, які працюють віддалено. Баузер сказала, що до 12 липня всі держслужбовці округу Колумбія будуть принаймні частково працювати в офісах.


Авто-мото

У США перевіряють сотні тисяч Honda Accord

Управління розслідування дефектів Національного управління безпеки дорожнього руху проведе технічний аналіз Honda Accord 2013−2015 років. Чиновники планують перевірити, чи є у транспортного засобу проблеми з системою керування, які можуть викликати раптову втрату управління. Стверджується, що постраждалі Accord можуть раптово повернути без попередження водія. Це відбувається при абсолютно нормальних умовах руху і без участі людини за кермом. Управління з розслідування дефектів виявило 77 скарг на кермо зі звітів Honda і 31 з NHTSA. Загальна кількість скарг склала 107. Будуть вивчені масштаби, частота і пов’язані з безпекою наслідки передбачуваної втрати рульового управління. Потім Управління опублікує звіт і вирішить, чи слід запитувати відкликання від Honda для усунення проблеми. Це може вплинути на понад 1 млн. 100 тис. екземплярів цієї моделі в США.


США, Ілліной, Чикаго

Uber та Lyft пропонуватимуть безкоштовні поїздки до місць вакцинації

Громадяни Сполучених Штатів зможуть безкоштовно скористатися послугою таксі Lyft та Uber, аби дістатися до найближчого пункту вакцинації та зробити щеплення проти COVID-19. Про це йдеться на сайті Білого дому. В адміністрації президента повідомили, що це одна з ініціатив, спрямована на те, аби до початку липня 70% жителів отримали хоча б по одній дозі вакцини проти коронавірусу. Аби реалізувати ініціативу, Байден зустрінеться з губернаторами штатів. Зокрема, місцеві жителі зможуть викликати та безкоштовно доїхати до пункту вакцинації на автомобілях сервісів Lyft та Uber до 4 липня. Єдина умова – доїхати тільки до найближчого пункту вакцинації (це приблизно 8 км від місця проживання). Окрім цього, Байден запропонував, аби в травні та червні на території деяких коледжів створити мобільні пункти вакцинації для студентів, працівників сфери освіти та місцевих жителів.


Туризм

ЄС планує свідоцтва про щеплення або про тест на COVID-19 для подорожей влітку

Європейський Союз працює над впровадженням свідоцтв про щеплення від коронавірусу, або про відсутність вірусу, які мали б дозволити громадянам ЄС вільно перетинати кордони між країнами Євросоюзу. Представники ЄС кажуть, що радяться також зі Сполученими Штатами і зі Світовою організацією охорони здоров’я тощо про можливе використання таких свідоцтв на ширшому міжнародному рівні. Тим часом у Європейському парламенті наголошують, що такі свідоцтва не повинні бути обов’язковими для всіх, і також депутати закликали гарантувати європейцям швидкі й безкоштовні медичні перевірки. Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, з 10 травня почала двотижневе випробування системи таких свідоцтв у кількох країнах. У Європі сподіваються, що система дозволить відродити туристичну індустрію, яка зазнала удару внаслідок карантинних обмежень.


Діаспора

Як діаспора долучилася до українського фільму “Джеря”

Джеря – такою буде назва психологічної, історичної драми за мотивами повісті Нечуя – Левицького «Микола Джеря». Головний герой фільму як і у книжці бунтує проти системи, бо вірить в ідеали та справедливість. Ідея перенести твір на екран прийшла до молодої української режисерки Ірини Правило. Українська діаспора у США долучилася до підтримки українського кіно. Організація Nova Ukraine зібрала майже 5 тисяч доларів на дослідження теми та творчу розробку фільму. Стрічка має стати першою українською екранізацією твору Івана Нечуя-Левицького “Микола Джеря”. Фільм планують знімати на території Київської, Черкаської, Вінницької, Одеської областей. Команда має амбіції детально відтворити традиції і костюми 19 століття.


Погода

У четвер, 13 травня, у Чикаго небо буде безхмарним протягом усього дня. Опадів не очікується. На стовпчиках термометрів до +19°С.

В Україні мінлива хмарність, подекуди дощі та грози. Вдень 14-19° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

5 views0 comments

Komentarze


bottom of page