top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/28/2022


Політика

Путін погрожує ударами у відповідь тим, хто "втрутиться в ситуацію в Україні"

Під час виступу на раді законодавців Санкт-Петербурга 27 квітня Путін пригрозив блискавичними ударами у відповідь державам, які будуть "втручатися" у війну Росії в Україні, не уточнивши, про що саме йдеться. «У нас є для цього всі інструменти. Такі, якими не може зараз похизуватися ніхто. А ми хизуватися не будемо: ми будемо їх використовувати, якщо буде потреба", — заявив Путін. Про це повідомляють російські ЗМІ. У своєму виступі Путін знову сказав про створення "Антиросії" в Україні, русофобію і неонацизм як "нову геополітичну зброю" і те, що повномасштабне вторгнення нібито змогло запобігти ще більшій загрозі Росії. Крім того, Путін заявив, що російська економіка нібито змогла вистояти санкційний удар і буде реагувати на "грубі, часто недолугі рестрикції та спроби ізолювати" ще більшою відкритістю до підприємства.


Війна РФ проти України

Дев’ятий тиждень російсько-української війни

Дев’ятий тиждень російсько-української війни. Війська РФ обстрілюють Харків та область, намагаються наступати біля Ізюма в районі Нової Дмитрівки, проте без успіху, пише Суспільне. Армія РФ атакувала Донеччину, теж невдало. Над Дніпропетровщиною збили дві російські ракети із забороненими касетними боєприпасами. На Херсонщині війська РФ друкують бюлетені для "референдуму”, кажуть у Генштабі. А в самому Херсоні росіяни розігнали мирний мітинг. Також, на травень 2022 року так звані "Л/ДНР" ймовірно планують організувати "референдуми" про входження до складу Росії. Точна дата проведення залежатиме від ситуації на полі бою — вона вже змістилася через поразки РФ на фронті. Водночас може відбутися "референдум" і в Херсонській області. У Бєлгородській області РФ пролунали вибухи й виникла пожежа на складі боєприпасів. Також Росія заявила про вибухи у Воронежі та Курську. А у Придністров’ї місцеві ЗМІ повідомляють про стрілянину в районі складів з російськими боєприпасами та зброєю поблизу селища Колбасна. У Маріуполі не припиняються повітряні атаки на «Азовсталь», тривають вуличні бої.


Економіка

В ЄС пропонують тимчасово скасувати всі мита на товари з України

Європейська комісія 27 квітня офіційно запропонувала призупинити всі мита на ввезення товарів із України на один рік. Такий крок, за словами відомства, допоможе підтримати українську економіку в умовах війни з Росією. Про це йдеться в заяві на сайті Єврокомісії. Призупинення митного режиму дозволить збільшити експорт товарів з України до Євросоюзу, а отже, "полегшити складну ситуацію українських виробників та експортерів на тлі російської воєнної агресії", зазначає ЄК. "ЄС досі ніколи не пропонував таких заходів із лібералізації торгівлі, які є безпрецедентними за своїм масштабом: надання Україні доступу до ринку ЄС з нульовими митами й нульовими квотами", — пояснив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. ЄК нагадала, що це не перший її крок, покликаний підтримати економіку України в умовах війни. Раніше там почали процедуру лібералізації транспортного режиму й використання інфраструктури ЄС українськими перевізниками.


Світ

Війна в Україні спричинила найбільший з 1970-х шок для сировинних ринків - Світовий банк

Війна в Україні стала величезним ударом для ринків сировинних товарів, ціни залишатимуться історично високими до кінця 2024 року. Такими оцінками поділився Світовий банк у новому "Звіті щодо сировинних ринків". Йдеться про "найбільший шок для ринку сировинних товарів з 1970-х", заявив віце-президент Світового банку Індермі Гілл. Він попередив про небезпеку стагфляції і закликав політиків докладати зусиль, щоб стимулювати економічне зростання всередині країни. Ціни на енергоресурси в минулі два роки були найвищими з нафтової кризи 1979 року, і, зростуть ще на 50% в 2022 році, перед зниженням в 2023-2024 роках. Ціни на продукти харчування та добрива - найвищі з 2008 року. Війна Росії проти України загрожує погіршити проблему голоду в світі, адже 30% експорту пшениці припадає на Україну та Росію. Саме з України продовольча програма ООН минулого року закупила більше половини своїх поставок для нужденних.


Соціум

Дитячий аукціон на e-bay покликаний допомогти українцям

Для допомоги українцям: на eBay проходить аукціон із продажу дитячих малюнків. На онлайн-платформі eBay розпочався благодійний аукціон із продажу дитячих малюнків, кошти від продажу яких спрямують на порятунок життя українських дітей та їхніх сімей. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України. За даними ЮНІСЕФ, понад 5 мільйонів українських жінок та дітей зараз потребують медичної допомоги, близько трьох мільйонів з них не мають нормального доступу до навчання. Через агресію Росії українці не мають доступу до питної води, не можуть дотримуватися елементарної гігієни та переживають психологічні травми. Організатори аукціону збирають дитячі малюнки, оскільки вони є одним із символів мирного життя. Взяти участь українські діти можуть незалежно від місця перебування. Батькам потрібно завантажити малюнки на сайт, а за бажанням поділитися історією родини. Аукціон триватиме до 31 травня.


США, Ілліной, Чикаго

США закликають українських біженців не їхати до кордону з Мексикою, а реєструватися через спецпрограму

Міністр внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркас під час слухань у Палаті представників закликав біженців із України, які хочуть потрапити на американську територію, користуватися офіційною програмою United for Ukrainians, а не рушати до кордону з Мексикою, повідомляє CNN. Її 21 квітня анонсував президент США Джо Байден. Вона передбачає строгі перевірки заявників, включно з біографічною та біометричною інформацією, а також вимогу мати необхідні щеплення, зокрема проти COVID-19. Ще потрібно бути резидентом України станом на 11 лютого цього року. До запуску програми, як повідомляло міністерство внутрішньої безпеки США, там розглянули понад 20 тисяч заявок від українців, які намагалися перетнути кордон з боку Мексики. Перші українці змогли потрапити до Штатів 11 березня, уточнює CNN: кожна заявка потребувала схвалення через суд.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Трек Pianoбой "Вітчизна" набув нової хвилі популярності

Музикант Дмитро Шуров, більш відомий як Pianoбой, активно дає концерти військовим, підіймаючи дух наших солдатів, а також займається волонтерською діяльністю, про це він розповів в інтерв’ю українському телеканалу. Активну фазу війни музикант зустрів у гастролях на заході України. Наразі пісня Шурова "Вітчизна", написана майже 10 років потому, набула нової хвилі актуальності і популярності. За словами музиканта, це одна з небагатьох робіт, яку він наразі слухає та виконує, оскільки після 24 лютого для нього музика померла. «Я її практично не слухаю, є декілька моїх власних, які я дійсно можу грати, виконувати та слухати. І це одна з них. І "Родина", і "Вітчизна", українськомовний текст до якої написала Катерина Галенко з Лисичанська, яка є біженкою зараз. Вони написані вже фактично під час війни, яка триває 8 років. Тому сенс, який закладений в них – був завжди» - сказав музикант. Якою буде нова музика від Pianoбой – співак поки не знає. Проте націлений випустити трек "Триматись своїх", який був написаний рік потому.


Погода

У четвер, 28 квітня, у Чикаго хмари закриють небо вранці та протримаються увесь день. Без опадів. На стовпчиках термометрів +15…+16°С.

У четвер українців чекає невелике похолодання. У більшості областей буде сухо. Вдень до + 14°...+18°, місцями температура впаде до +12°С.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

8 views0 comments

Comments


bottom of page