top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 04/12/2022

Updated: Apr 12, 2022


Політика

Зустріч канцлера Австрії Нехаммера з Путіним у закритому форматі

У Москві відбулась зустріч канцлера Австрії Карла Нехаммера з президентом Росії Володимиром Путіним, повідомляє Reuters із посиланням на речника канцлера Етьєна Берхтольда. Зустріч тривала 75 хвилин. "Це не є дружній візит", - наводить слова Нехаммера служба австрійського посадовця, пише видання. За даними російської служби BBC, зустріч проходила у державній резиденції Ново-Огарьово неподалік Москви у закритому форматі, без протокольних кадрів та спільної заяви для преси. Російські ЗМІ повідомляють, що для Нехаммера це перший контакт із Путіним на посаді глави австрійського уряду, раніше вони навіть не розмовляли по телефону. Канцлер Австрії Карл Нехаммер - перший європейський лідер, який зустрічається з Путіним у Москві з часу російського вторгнення в Україну 24 лютого. Напередодні візиту у Москву Нехаммер відвідував Київ для зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським. Після візиту до Москви Карл Нехаммер сказав, що розмова залишила його у песимістичному настрої щодо перспектив закінчити війну в Україні миром. Він боїться, що путін має намір різко активізувати брутальний наступ на Україну, повідомляє The New York Times.


Війна РФ проти України

Британія, США, Австралія перевіряють повідомлення про застосування Росією хімзброї в Маріуполі

США, Британія та Австралія заявили, що намагаються отримати більше інформації для перевірки повідомлень про можливе застосування Росією хімічної зброї у війні в Україні, передає Голос Америки. Підставою для міжнародних заяв стало повідомлення українських військових з обложеного Маріуполя, що на їхні позиції з російського безпілотного літального апарату 11 квітня скинули невідому «отруйну речовину», від якої люди задихалися і втрачали орієнтацію. Український президент Володимир Зеленський у поширеному в ніч з 11 на 12 квітня зверненні сказав, що заклики застосувати хімічну зброю проти українських військових нещодавно лунали від представників контрольованої Росією влади в Донецьку. Речник міністерства оборони США Джон Кірбі сказав: «Зараз ми не можемо це підтвердити і уважно спостерігаємо за ситуацією». У Лондоні заявили, що у разі, якщо Москва вдасться до зброї масового знищення, то Захід готовий до застосування «усіх можливих» варіантів дій у відповідь. Очільниця австралійського міністерства закордонних справ Меріс Пейн заявила: «Австралія буде працювати з партнерами, щоб перевірити точність тих повідомлень».


Економіка

У S&P не очікують, що Москва конвертує рублі в долари для уникнення дефолту

В агентстві S&P не очікують, що Москва конвертує рублі в долари для уникнення дефолту за своїм зовнішнім боргом, який, скоріше за все, може відбутись не раніше 4 травня, про це повідомляє СNN з посиланням на агентство S&P. Зазначається, що Росія намагалася розплатитися в рублях за два випуски доларових облігацій, термін погашення яких настав 4 квітня. В S&P стверджують, що це означає «вибірковий дефолт», бо інвестори навряд чи зможуть конвертувати рублі в «долари, еквівалентні сумам, які були сплачені спочатку». У Москви є пільговий період у 30 днів з 4 квітня для здійснення виплат основної суми та відсотків. Але S&P заявила, що не очікує, що РФ конвертуватиме їх у долари, враховуючи санкції Заходу, які підривають «готовність і технічні можливості виконувати умови своїх зобов’язань».


США, Ілліной, Чикаго

Фермери у США готуються до перебоїв з постачанням зерна через війну в Україні

Україна і Росія - два найбільші експортери пшениці у світі. Втім російське вторгнення в Україну та санкції щодо РФ призвели до зростання світових цін на зерно. На заході США у Вайомінгу фермери готують до продажу кукурудзу, ціни на неї продовжують падати, передає Голос Америки. А от вартість озимої пшениці зростає, значною мірою, через збої в поставках зерна з України та Росії. Невизначеність на ринку зерна змушує фермерів регулярно перевіряти ціни в Інтернеті. До збору озимої пшениці у Вайомінгу лишається ще чотири місяці. Фермери сподіваються, що в серпні почнуть сіяти більше пшениці. Але для цього на ринку має втриматись завищена ціна на зерно. Втім, через російську агресію в Україні подорожчали й інші товари. Фермери сподіваються, що прибутки за зерно компенсують їм додаткові цьогорічні витрати. За оцінками аналітиків, через брак зерна у США цільнозерновий хліб подорожчає цього року приблизно на 5 центів. Далі ціна на хліб залежатиме від того, як довго в Україні триватиме війна, і чи збережеться воєнний став в країні до початку липня, коли українська пшениця буде готова до збирання.


Соціум

Індекс життєстійкості українців становить 3,9 з 5 — опитування

На другому місяці війни Росії проти України українці демонструють високий рівень життєстійкості: 3,9 пунктів з 5. Він складається із психологічної стійкості та підтримки фізичного здоров’я. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Соцгрупою "Рейтинг". Більшість українців мають середній рівень життєстійкості — 59%, високу стійкість все ще мають 39%. Низький рівень життєстійкості мають лише 2% опитаних: переважно це мешканці сходу, пенсіонери та ті, хто втратили роботу. Зазначається, що психологічна життєстійкість пов’язана з інтересом до життя, відчуттям себе корисним, здатністю приймати рішення, наявністю планів на майбутнє та відсутністю жалю за минулим. "Українці в цьому є достатньо сильними: переважга більшість цікавляться тим, що відбувається навколо (92%), та мають плани на майбутнє (82%). Однак втоми не відчувають лише третина, мають повноцінний сон лише 40%, слідкують за своїм здоров’ям половина. Водночас нормально харчуються більшість (83%)", — йдеться у звіті.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

"Маємо діяти негайно": Біллі Айліш зворушила піснею на підтримку України

Американська співачка, володарка премій "Греммі" та "Оскар" Біллі Айліш долучилася до глобальної благодійної кампанії на підтримку України – Stand Up For Ukraine. Зірка та її брат Фіннеас О’Коннелл виконали баладу Your Power, у перекладі - "Твоя сила", передає TSN. Виконавиця закликала прихильників поширювати інформацію про війну в Україні та стимулювати світових політиків, аби ті діяли. Відео вже зібрало майже 500 тисяч переглядів на YouTube. "Мільйони українців покинули домівки, тому ми маємо негайно діяти й підтримати цих людей. Всі, хто подивиться це відео, поширюйте інформацію, щоб наші лідери знали й діяли", – закликала Біллі.


Погода

У вівторок, 12 квітня, у Чикаго буде зберігатися похмура погода. Ввечері очікується дрібний дощ. На стовпчиках термометрів від 18 до 21 градуса тепла.

В Україні у східних областях та на північному сході будуть дощі, місцями із рвучким вітром. Денна температура коливатиметься у межах +9…+17 градусів.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page