top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 12/20/2021


Політика

Україна просить США надати їй зенітно-ракетні комплекси Patriot

Українські представники попросили Вашингтон надати системи протиповітряної оборони – йдеться про зенітно-ракетні комплекси Patriot, повідомляє CNN. Це прохання є частиною потреб України у військовій допомозі, яку нині розглядає адміністрація Джо Байдена. Телекомпанія також зазначає, що радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван «передав стурбованість США, що такі поставки можуть бути сприйняті Росією як дуже провокативні в час, коли США, Європа та НАТО намагаються переконати Москву в потребі деескалації». «І все ж Білий дім не виключає нічого цілковито – окрім хіба що можливості розміщення військ США на території України», – пише сайт телекомпанії.


Економіка

Світовий банк схвалив виділення Україні другої позики у €300 мільйонів

«Ми сподіваємося, що ця позика надасть необхідну підтримку тим реформам, які спрямовані на сприяння сильнішому та інклюзивнішому відновленню», — заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі. Кошти призначені на підтримку реформ, які є критичними для економічного відновлення, а також на зміцнення системи соцзахисту для людей похилого віку, щоби помʼякшити вплив пандемії коронавірусу. Зокрема, йдеться про демонополізацію економіки та зміцнення антикорупційних органів, розвиток ринку землі та кредитного ринку, включаючи розширення доступу до фінансування для дрібних фермерів.


Соціум

"Суперсубота" у США свідчить, що американці хочуть повертатись off-line шопінгу

Попри швидке поширення нового штаму коронавірусу "Омікрон" у США та перебої із логістикою, що спричиняють брак товарів на полицях, мільйони американців кинулись по магазинах в останні вихідні перед Різдвом, пише Reuters. За попередніми оцінками Placer.ai, цього року показники шопінгу у торговельних центрах перевищують минулорічні. Раніше компанія Sensormatic Solutions, яка заміряє відвідуваність магазинів, повідомила, що у Чорну п'ятницю після Дня подяки кількість покупців збільшилася майже на 48% порівняно з минулим роком: це говорить про те, що люди знову хочуть купувати особисто, а не онлайн. На такий вибір впливають, зокрема, перебої у постачанні: не всі американці встигли замовити товари із доставкою до 25 грудня. Також цього року більше покупців прислухалися до порад продавців зробити покупки заздалегідь, що зменшило тиск на перевізників у піковий період.


Авто – мото

Boeing планує виготовляти літаки в метавсесвіті

Виробник авіалайнерів Boeing заявив про плани побудувати свій перший літак у метавсесвіті — онлайн-світі, де за допомогою засобів доповненої та віртуальної реальності люди взаємодіятимуть між собою. Про це пише Reuters. На такому заводі майбутнього віртуальні тривимірні інженерні проєкти створюватимуть роботи та механіки з різних точок планети. Перші безпосередньо контактуватимуть один з одним у процесі виробництва, а люди працюватимуть через гарнітури HoloLens від Microsoft. За словами головного інженера Boeing Грега Хіслопа, 70% проблем із якістю в авіакомпанії пов'язані з дизайном і такі нові віртуальні інструменти мають це виправити. Компанія розраховує перейти в цифрову екосистему через два роки, а вивести нову авіацію на ринок через 4—5 років.


Діаспора

Музейники штату Іллінойс вшанували українку

Музейники штату Іллінойс завдячують відданому творчому лідеру – кураторці Українського Національного Музею Марії Климчак. У 2021 році Марія відзначила своє 60-річчя та 20-річчя на посаді. Замість подарунків на свій День народження, вона організувала збір коштів для організації Українського Національного Музею. На меті було зібрати 3 тисячі доларів, натомість музей отримав 5150 доларів від людей, які знають працю, ентузіазм та теплий характер Марії. Марія - іммігрантка, яка приїхала з України з чоловіком та двома дітьми у 1993 році. Спочатку вона пробувала себе на різних посадах, але знайшла своє покликання, як волонтерка Українського Національного Музею у 1996 році, де пізніше стала куратором.


Мистецтво, культура і шоу-біз

На фестивалі смертельно поранили репера Drakeo the Ruler

У суботу ввечері в американському штаті Каліфорнія репера Drakeo the Ruler, смертельно поранили під час музичного фестивалю Once Upon a Time in LA, повідомляє The Associated Press. Концерт проходив на стадіоні Banc of California у Exposition Park у Лос-Анджелесі, де мали виступити відомі американські репери Snoop Dogg, Ice Cube, The Game, 50 Cent та YG. За лаштунками розгорілася бійка, під час якої Drakeo серйозно поранили ножем. 28 – річного музиканта госпіталізували, однак лікарі не змогли врятувати його життя. Виступи інших виконавців скасували. За даними поліції Лос-Анджелеса, жодних арештів поки здійснено не було, розслідування триває. Drakeo the Ruler мав понад 1,5 мільйона слухачів щомісяця на Spotify, а також співпрацював з канадським репером Drake над синглом Talk to Me.


Погода

У понеділок, 20 грудня, у Чикаго майже весь день погода буде похмурою, лише ввечері небо проясниться. Без опадів. На стовпчиках термометрів +3…+4°С.

До України прийдуть люті морози: суттєве похолодання почнеться вже від завтра. Сьогодні ж усе ще близько нуля і мокрий сніг.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: -Svoboda Express


5 views

Comments


bottom of page