top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 12/16/2021

Updated: Dec 16, 2021


Політика

ЄС готовий до «небувалих заходів» у разі подальшої російської агресії проти України

Європейський Союз заявляє про готовність разом зі США і Великою Британією посилити санкції і вдатися до «небувалих заходів» проти Москви, якщо Росія піде на подальшу агресію щодо України. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала у Європейському парламенті 15 грудня, що західні союзники спільно розробили варіанти нових обмежувальних дій проти фінансової та енергетичної галузі Росії, а також стосовно оборонних підприємств і товарів подвійного призначення. Застереження Москві, а також європейські заклики до дипломатичних зусиль пролунали під час перебування президента Володимира Зеленського у Брюсселі для участі у саміті країн Східного партнерства ЄС.


Економіка

Конгрес США підвищив ліміт держборгу

Палата представників та Сенат США схвалили збільшення американського державного боргу на 2,5 трлн доларів до позначки у майже 31,5 трлн дол., передає Голос Америки. Для порівняння, новий ліміт боргу США у понад 200 разів більший за ВВП України. Рішення було прийняте за кілька годин до кінцевого строку, встановленого міністеркою фінансів США Дженет Єллен, яка минулого місяця попереджала про загрозу першого за всю історію США дефолту, пише АР. За її словами, дефолт стане катастрофічною подією, що призведе до рецесії у США. Голоси законодавців в основному розподілились за партійною приналежністю. Лише один республіканець, Адам Кінзінгер, підтримав рішення.


Соціум

Google звільнятиме невакцинованих працівників

Компанія Google повідомила співробітникам, що вони втратять зарплату — і в кінцевому підсумку будуть звільнені, якщо не вакцинуються від коронавірусу. Про це повідомляє CNBC із посиланням на внутрішній документ компанії. До 3 грудня працівники мали сповістити про свій статус вакцинації та завантажити документи, що його підтверджують, або подати заяву на звільнення від вакцинації з медичних чи релігійних причин. Співробітники, які не виконали правила до 18 січня, будуть відправлені в «оплачувану адміністративну відпустку» на 30 днів. Після цього компанія відправить їх у «неоплачувану особисту відпустку» терміном до шести місяців з наступним звільненням.


Наука

Апарат НАСА вперше "торкнувся Сонця"

Зонд Parker Solar Probe американської космічної агенції НАСА вперше пролетів в атмосфері Сонця - короні. В НАСА назвали це "гігантським стрибком" у дослідженні зірки. "Так само, як переліт на Місяць дозволив вченим зрозуміти, як сформувався Місяць, дотик до матерії, з якої зроблене Сонце, допоможе науковцям відкрити важливу інформацію про найближчу до нас зірку та її вплив на Сонячну систему", - заявили в НАСА. Зонд Parker було запущено в 2018 році. В 2019 році за допомогою зонда вчені змогли виявити зигзагоподібну магнітну структуру "сонячного вітру". З того часу, зонд вдвічі скоротив відстань до поверхні Сонця. На відміну від Землі, Сонце не має твердої поверхні, але має розжарену атмосферу, що складається із сонячної матерії, яка притягується до Сонця гравітацією та магнітними силами.


Спорт

У Києві монтують масштабний сноупарк

У Києві під Аркою Дружби Народів монтують масштабний сноупарк. З 17 по 19 грудня тум відбудеться "Дабл Тріпл Snow Fest 2021". Він стане наймасштабнішою подією такого формату у Європі. Площа споту – 1400 кв. м, а висота – 20 м. Організатори кажуть, що цьогоріч найбільша проблема для змагань з зимового виду спорту – сніг. Температурні умови у Києві не дозволяють навіть згенерувати сніг за допомогою пушок. Тому наразі команда фестивалю збирає сніг з усієї країни. Машинами його везуть з літальної смуги Івано-Франківського аеропорту, Буковелю та інших міст. Участь у змаганнях візьмуть сноубордисти та лижники з 20 країн світу, серед яких США, Франція, Австрія, Великобританія, Грузія та Нідерланди. Міжнародну частину змагань можна переглянути онлайн на платформі Megogo.


Цікаве

Трек американського репера допоміг знизити рівень самогубств у США

Австрійські дослідники з'ясували, що трек 2017 року американського репера Logic допоміг свого часу знизити рівень самогубств в США. Назва треку - це номер американської Національної телефонної лінії по запобіганню самогубствам. У кліпі молодий хлопець бореться з дискримінацією та знущанням через те, що він гей. Він готується до самогубства, але наприкінці телефонує в службу надання психологічної допомоги. Пісня увійшла в топ-10 музичних чартів Billboard Hot 100 в США. За даними Служби запобігання самогубств США, за три тижні після виходу синглу кількість дзвінків на гарячу лінію зросла на 27%, а на сайт організації зайшло на 100 тисяч осіб більше, ніж раніше. Також, за місяць після виступ репера на MTV Video Music Awards і Grammy Awards телефонна лінія отримала на 7% більше дзвінків, а показник самогубств за той же період скоротився на 5,5%.


Погода

У четвер, 16 грудня, у Чикаго до самого вечора буде триматися ясна погода. Без опадів. Стовпчики термометрів удень показуватимуть +6…+7°С. У більшості регіонів України буде дощова погода, в Карпатах ітиме сніг. Вдень від 0 до 5° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: -Svoboda Express

4 views0 comments

Comentarios


bottom of page