top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 12/15/2021

Updated: Dec 15, 2021


Політика

Володимир Зеленський зустрінеться з Єнсом Столтенбергом у штаб-квартирі НАТО

Президент України Володимир Зеленський у четвер відвідає, штаб-квартиру НАТО в Брюселі. Про це повідомляє пресслужба відомства. “У четвер, 16 грудня, Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг прийме Президента України Володимира Зеленського”, - йдеться в повідомленні. Анонсується також спільна заява для преси Столтенберга й Зеленського. Як повідомлялося, Росія стягує війська до українських кордонів, а її президент Володимир Путні висунув вимогу закрити для України перспективу членства в НАТО. Єнс Столтенберг уже відкинув цю вимогу РФ.


Економіка

У США зафіксували рекордно високу інфляцію на оптовому ринку

Ціни на американському оптовому ринку у листопаді зросли на рекордні 9,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що свідчить про збереження інфляційного тиску. Міністерство праці США у вівторок заявило, що у місячному вираженні індекс цін виробників зріс на 0,8%. Це найвищий місячний показник за останні чотири місяці. Ціни на товари зросли на 1,2%, а послуги – на 0,7%. У товарній категорії ціни на сталевий брухт зросли на 10,7%. Також підвищилися ціни на бензин, авіапаливо та промислові хімікати. У категорії продуктів харчування зросли ціни на свіжі овочі та фрукти, а ціна на куряче м'ясо впала. Минулої п'ятниці стало відомо, що у листопаді споживчі ціни зросли на 6,8%, що стало найбільшим зростанням за 39 років.


Соціум

Поліцію Нью-Йорка вперше очолить жінка

Департамент поліції Нью-Йорка вперше очолить жінка – Кічант Сьюелл, повідомляє The New YorkTimes. Її призначення розглядається як одне з ключових рішень новообраного мера Нью-Йорка Еріка Адамса, який вступає на цю посаду з 1 січня і нині формує свою адміністрацію. Зазначається, що на Адамса справили враження впевненість і компетентність поліцейської, а також її досвід роботи під прикриттям. За 23 роки служби в поліції Нассау афроамериканка Сьюелл, працювала у відділах боротьбі з наркотиками та розслідування особливо важливих справ, а також як перевірниця із заручниками. У вересні 2020 року її підвищили до начальниці відділу детективів. Сам Ерік Адамс, який стане другим темношкірим мером міста, критикує лівих за скорочення витрат на поліцію і обіцяє навести лад у місті.


Екологія

У Кентуккі тривають пошуки пропалих безвісти після нищівних торнадо

Губернатор американського штату Кентуккі Енді Бешир підтвердив, що кількість загиблих від торнадо зросла до 74 осіб, місце перебування щонайменше 109 осіб залишається невідомим. Пошукові роботи тривають. У середу штат відвідає президент США Джо Байден. Глава держави оголосив про надання штатові надзвичайної допомоги для подолання наслідків торнадо. Відновлювальні роботи в штаті триватимуть довго, заявив Бешир – та назвав ці торнадо “найбільш руйнівними в історії штату”. В Кентуккі пошкоджено сотні житлових будинків та підприємств, пожежні та поліцейські відділки. Загалом, 88 людей цими вихідними загинуло від торнадо в п'яти штатах, включаючи Кентуккі, Іллінойс, Теннессі, Арканзас та Міссурі, повідомляє Associated Press.


Здоров`я

"Омікрон" - більш заразний і стійкий до вакцин, порівняно з попередніми штамами коронавірусу

Масштабне дослідження, проведене Discovery Health, приватною медичною компанією у Південній Африці, виявило, що новий штам коронавірусу "Омікрон" є більш заразним порівняно з попередніми штамами. При тому, вакцина Pfizer-BioNTech надала захист від зараження на рівні 33%, що значно нижче ніж 80% захисту щодо попередніх штамів. Однак захист від важкого протікання хвороби залишився високим - на рівні 70%. Схожі результати раніше цього місяця оприлюднили у Pfizer. В компанії, однак, заявили, що третє щеплення надає більш ефективний захист. Дослідження у Південній Африці показало, що новий штам несе вищий ризик повторного зараження, а також виявило порівняно меншу кількість госпіталізацій. Втім, останнє припускають дослідники, може бути пов'язано з великою кількістю людей в країні, які вже перехворіли на коронавірус.


Діаспора

Українську громаду Чикаго відвідали військовослужбовці ВМС США

Військовослужбовці ВМС США, які незабаром візьмуть участь у навчаннях “Сі Бриз” у Чорному морі, відвідали українську громаду Чикаго з метою ознайомлення з українською історією та українсько-американською спільнотою. Про це у своєму Facebook повідомила віцепрезидент Українського Конгресового Комітету Америки (Відділ Іллінойс) Марта Фаріон. “З презентаціями про Україну, діаспору, українські звичаї та традиції виступили члени Українського національного музею, Ukrainian American Veterans Post 32 Chicago та Український Конгресовий комітет Америки Іллінойського відділу, які подякували воякам за службу”, – написала вона. Після презентацій у музеї група відвідала церкву св. Володимира та Ольги, а потім американські військові скуштували страви української кухні в ресторані «Тризуб». Найближчим часом група вирушить до Одеси.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Оголошено номінантів премії YUNA-2022

Оргкомітет музичної премії YUNA-2022 оголосив номінантів у 16 категоріях. На нагороди претендували роботи, випущені у період з 1-го листопада 2020 року до 31 жовтня 2021 року. Найбільшу кількість номінацій (8) отримав дует TVORCHI, причому в одній номінації представлені одразу три пісні гурту. Реп-гурт KALUSH отримав менше номінацій (6), але також потрапив в одну з них трьома піснями. Одним із фаворитів YUNA-2022 можна вважати й Wellboy. Цього року він випустив дві пісні та кліпи до них і вже отримав п’ять номінацій. Цікаво, що Green Grey номіновані на «Інший формат» — два роки тому цю номінацію створили, щоб дати шанс артистам, які мало представлені на радіо й телебаченні. Церемонія нагородження переможців премії YUNA відбудеться навесні 2022 року.


Погода

У середу, 15 грудня, у Чикаго протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Після вранішнього дощу, більше опадів не передбачається. На стовпчиках термометрів до+17°С.

В Україні встановиться переважно суха погода, опади прогнозують лише у східних і південно-східних регіонах. Температура протягом доби від 3° морозу до 2° тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: -Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page