top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 12/01/2020

Updated: Dec 1, 2020



Політика

Джо Байден оголосив свій вибір на кілька ключових посад у сфері економіки

Новообраний президент США Джо Байден оголосив перелік кандидатів на посади економічного блоку в своєму майбутньому уряді. Байден планує призначити Дженет Йеллен на посаду міністра фінансів США. За президентства Барака Обами вона очолювала Федеральний резерв США у час після фінансової кризи 2008-2009 років. Якщо її кандидатуру затвердить Сенат, Йеллен стане першою жінкою, яка очолить американське Міністерство фінансів за його 230-річну історію. Головою групи радників при президенті з питань економіки має стати Сесілія Роуз, економіст Принстонського університету, яка спеціалізується на питаннях трудових відносин. Ніру Тендин Байден запропонував на посаду голови Служби бюджету та управління Білого дому.


Економіка

Удвічі менше американців ходили по крамницях у «чорну п’ятницю»

Майже удвічі менше американців, порівняно із минулим роком, подалися на шопінг у крамниці на «чорну п’ятницю». Натомість, зросли онлайн-продажі. На закупи в інтернеті у чорну п’ятницю американці витратили 9 млрд доларів, це на 22% більше ніж торік, передає Голос Америки. Нового рекорду очікують аналітики у кіберпонеділок, прогнозуючи, що американці витратять майже 11 млрд доларів у цей день. Що ж до фізичних крамниць, цьогоріч через пандемію там закупилися на 48% менше американців. Найбільше падіння зафіксували на північному сході США, найменше у південних штатах. Аналітики кажуть пандемія змусила споживачів бути більш перебірливими.


Соціум

Більшість українців надають перевагу книжкам українською мовою

32% читачів в Україні віддають перевагу читанню книжок українською. Про це свідчать результати дослідження, яке було проведено на замовлення Українського інституту книги. Воно показало, що вперше за часи незалежності України читачі почали надавати перевагу саме україномовним книжкам. 34% українців хоча б раз купили друковану книжку у 2020-му. Найпопулярнішими жанрами для дорослих стали класика та детективи, любовні романи, книжки із психології та саморозвитку, а також фантастика і фентезі. Жінки значно частіше читають, ніж чоловіки. Також опитування показало, що понад половини дітей читає з примусу. 8% дорослих і 13% дітей читають книжки щодня.


Екологія

Карпати опинилися у великій небезпеці через вирубку лісів – ООН

ООН попередила про те, що Карпатський регіон перебуває у небезпеці через вирубку лісів і кліматичні зміни. Про це заявила виконавчий директор програми ООН з питань навколишнього середовища Інгер Андерсен. За її словами, сьогодні незаконна вирубка лісів з метою продажу за кордон має вкрай негативні наслідки для екосистеми. Руйнівні повені у регіоні частково пов’язані зі зміною клімату. Вона представила кілька кроків, які мають захистити екосистему – це прискорення реалізації планів уряду щодо збереження та раціонального використання природних ресурсів, викорінення злочинної діяльності, яка провокує незаконні вирубки лісів; розширення транскордонної співпраці та активна боротьба зі змінами клімату.


Здоров`я

Moderna заявила про 100% ефективність своєї вакцини проти важких випадків COVID-19

Поширення перших двох вакцин проти коронавірусу в США може початися вже до Різдва, заявив у понеділок міністр охорони здоров'я Алекс Азар після того, як компанія Moderna стала другим виробником вакцин, який може отримати дозвіл США на екстрене застосування. У неділю компанія Moderna оприлюднила перші результати третього етапу тестування свого прототипу вакцини. Він показав 94,1% ефективності у запобіганні появі симптомів коронавірусу і 100% ефективності у запобіганні складного перебігу захворювання. Moderna подала заявку на затвердження у регулятора США для екстреного використання вакцини та умовне затвердження для використання в ЄС.


Діаспора

Україна вийшла на друге місце у світі за кількістю дітей, усиновлених американцями

Україна стала другою у світі країною за кількістю дітей, усиновлених громадянами США у 2019 році, повідомляє Голос Америки. Торік американці усиновили 298 українських дітей. 150 дітей з усіх усиновлених до США - це підлітки від 13 до 17 років. Ще 109 дітей мали вік від 5 до 12 років. Посольство США в Києві на своїй сторінці у Твіттері відзначило, що чимало усиновлених в Україні дітей мали особливі потреби або старшого віку. Деякі були усиновлені разом із братами та сестрами. Загалом впродовж останніх років кількість усиновлених з України до США дітей знижується. Країною-лідером за кількістю усиновлення до США продовжує бути Китай, звідки торік американці всиновили - 819 дітей, здебільшого віком від народження до 2 років.


Мистецтво, культура і шоу-біз

У Києві створили найвищий в Європі мурал

У Києві на 25-поверхівці біля метро «Харківська» з’явився мурал «Материнство», який зображає матір із немовлям. Це «найвищий живописний мурал в Європі. Його висота становить 78 метрів, а загальна площа понад 1000 квадратних метрів. За словами художників, що створили мурал «Материнство», він уособлює одвічні сімейні цінності. Кажуть, що розпис створили на замовлення забудовника. Робота зайняла 24 дні. На мурал витратили понад 300 літрів лаку та фарби».


Погода

У перший день зими, у Чикаго майже весь день погода буде похмурою, лише ввечері небо проясниться. Без опадів. На стовпчиках термометрів від 0 до +2°С.

До України прийшла негода: мокрий сніг, дощ та рвучкий вітер. Вдень на всій території країни від 2 градусів морозу до 3 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comentarios


bottom of page