top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 11/27/2020



Політика

Джо Байден і Дональд Трамп звернулись до американців з заявами

Новообраний президент США Джо Байден, у середу привітав американців із Днем Подяки та закликав об’єднатися задля захисту своїх громад. Він заявив, що Америка не програє війну із коронавірусом та пообіцяв, що “уся країна буде вакцинована щойно це буде можливо”. Чинний президент Дональд Трамп теж зробив кілька заяв, зокрема про те, що виграв вибори, передає Голос Америки. Зараз його команда намагається зупинити процес затвердження результатів голосування в деяких штатах. Втім, під час відеоконференції у четвер він запевнив, що залишить Білий дім у день інавгурації, 20 січня, якщо Колегія вибірників визнає демократа Джо Байдена переможцем.


Економіка

Економічні втрати через локдаун в Україні будуть незначними порівняно з вигодами від порятунку здоров’я та життя — KSE

В Україні обговорюють умови та строки можливого введення повного локдауну через зростання захворюваності на COVID-19, повідомлять ЗМІ. Бізнес виступає проти нових обмежень. З 11 листопада в Україні діє карантин вихідного дня через який роздрібний товарообіг у країні скоротився на 30%. Втім за даними дослідження Центру макроекономічного моделювання, введення суворого карантину до кінця року матиме незначний вплив на економіку. Якщо зараз ввести карантин зразка весни, за місяць Україна зазнає 0,3 відсоткового пункту ВВП економічних втрат. При цьому, фінансова допомога бізнесу й населенню складе близько 23 млрд гривень. На думку дослідників, економічні втрати є незначними порівняно з вигодами від порятунку здоров’я та життя громадян.


Соціум

Святкування Дня подяки у США цього року зазнало радикальних змін

У США День подяки, вважається початком святкового сезону. Традиційно його відзначають за столом у родинному колі. Попри те, що влада закликала до обмеження пересування — мільйони американців все одно роз’їхалися до родичів та друзів. Але, через пандемію 61% американців змінили свої плани, про це свідчать результати опитування Axios/Ipsos. Багато хто відзначає свято наодинці, або спілкується з родичами через відеозв‘язок. А от традиційний парад Macy’s відбудеться, але цього року він буде розрахований в основному для телевізійного перегляду. Також буде значно скорочено маршрут параду та зменшено кількість учасників.


Технології

Робот LightStrike знищує COVID за дві хвилини

На летовищі міста Сан-Антоніо в Техасі використовують пристрій відомий як LightStrike - це робот, призначений для дезінфекції громадських приміщень, повідомляє Independent. Він знищує мікроби, намагаючись зупинити поширення пандемії коронавірусу. Компанія виробник Xenex заявляє, що за період пандемії попит на її технології зріс у 6 разів. Пристрій використовує потужне УФ-світло для знищення вірусів на поверхнях в радіусі 7 футів і керується дистанційно. Попереднє тестування встановило, що LightStrike знищує структуру нового коронавірусу протягом двох хвилин. Оскільки світло не є безпечним для людини, робот має вбудований датчик руху, котрий гарантує, що він вимкнеться, якщо людина з'явиться в межах зони досяжності опромінювання.


США, Ілліной, Чикаго

Верховний суд США тимчасово заборонив штату Нью-Йорк застосовувати обмеження на відвідування певних церковних зібрань

Верховний суд США тимчасово заборонив штату Нью-Йорк застосовувати кількісні обмеження на відвідування певних церковних зібрань у найбільш уражених пандемією районах. Своє рішення більшість, обгрунтувала тим, що до церков застосовуються особливо жорсткі обмеження. Штат Нью-Йорк встановив ліміт на відвідування церков у червоній зоні до 10 людей, у помаранчевій до 25. Рішення Верховного суду не матиме негайної дії. Адже церковні групи, які позивалися, зараз у жовтій зоні. Попри це, рішення може змусити Нью-Йорк переглянути запровадження подальших обмежень.


Діаспора

Українські студенти запустили онлайн-ресторан зі стравами часів Голодомору

Напередодні дня пам’яті жертв Голодомору 28 листопада студенти Української академії лідерства запустили «онлайн-ресторан» зі стравами, якими харчувалися українці під час голоду 1932-33 років, повідомляє Історична правда. Таку їжу, як хлібці з трави і лушпиння або суп із бур’янів, оформлено як страви у ресторані, а поряд розміщено кнопку «дізнатися ціну» – насправді це вкладка з історією, пов’язаною з цією стравою. Частину рецептів автори проєкту відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь. «Хочемо розказати про геноцид українців мовою та образами зрозумілими людям 2020 року», – кажуть організатори. Це продовження проєкту «Непораховані з 1932». З 2017 року студенти організовували вуличні поп-ап ресторани з такими стравами в Україні, Ізраїлі та Бельгії.


Мистецтво, культура і шоу-біз

В Україні оголосили конкурс на написання нового музичного символу країни

Українських композиторів запрошують взяти участь у конкурсі "Українська концертна увертюра" на написання нового музичного символу країни до 30-ї річниці Незалежності. Найчастіше урочисті події в Україні починаються з увертюри до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка, створеної ще в 1890 році. За всі роки незалежності було чимало спроб написати нову концертну увертюру, але поки жоден музичний твір не отримав такий статус і популярність. Конкурсні партитури приймають до 4 квітня 2021-го на сайті благодійного Фонду "Відкрита музика міста". Переможця обере почесне жюрі на чолі з видатним композитором Євгеном Станковичем.


Погода

У п`ятницю, 27 листопада, у Чикаго протягом дня погода буде похмурою, лише увечері можливе прояснення. Без опадів. Температура повітря до +8°С.

В Україні буде тепла і майже суха погода, місцями туман. На стовпчиках термоетрів до 1-6 градусів вище нуля.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

8 views0 comments

Comentarios


bottom of page