top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 10/27/2020



Політика

ОБСЄ називає вибори в Україні вільними, але «президентське опитування» викликало застереження

Організація з безпеки і співробітництва в Європі заявила, що її спостерігачі назагал позитивно оцінюють проведення місцевих виборів в Україні 25 жовтня, незважаючи на виклики, поставлені пандемією COVID-19. Водночас в ОБСЄ відзначили, що робота територіальних комісій часто була заполітизованою, серед недоліків також назвали опитування у день виборів за ініціативою президента Володимира Зеленського. Воно фінансувалось його партією та належало до ініціатив адміністрації президента, що справило враження надання нечесної політичної переваги в день голосування та розмило розмежування держави та партії.


Економіка

Платіжна система Paypal розпочне операції з криптовалютами

Компанія Paypal зробить можливим зберігання, купівлю та продаж таких криптовалют як Bitcoin, Ethereum, Litecoin та Bitcoin cash - ціни на них вже зросли на ринках, повідомляє Forbes. Американська компанія отримала у Нью-Йорку тимчасову ліцензію на використання віртуальних валют і запустить криптооперації найближчим часом. Наразі оновлення діятиме лише на території США, проте вже наступного року Paypal має плани з розширення переліку країн. До отримання повноцінної ліцензії компанія співпрацюватиме з оператором Paxos.

Соціум

У Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк, а у Польщі тривають протести проти обмеження абортів

26 жовтня лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила про початок загальнонаціонального страйку в Білорусі, у зв’язку з завершенням терміну «Народного ультиматуму». Вона вимагала, щоб Лукашенко оголосив про відхід, щоб припинилося насильство щодо мирних протестувальників, а політв'язнів звільнили. У Мінську та інших містах Білорусі пройшли масові акції протесту, під час яких міліція затримала понад 500 людей. Водночас у десятках міст Польщі, четвертий день поспіль тисячі людей виходять на масові протести проти рішення Конституційного трибуналу про обмеження абортів. Подекуди це призвело до сутичок з поліцією, а також з представниками молодіжних націоналістичних організацій.


У Білому домі Гелловін відсвяткували із дотриманням протиепідемічних правил

Президент США Дональд Трамп та перша леді Меланія привітали дітей зі святом Гелловін в Білому домі. Цього року, подія відбулась з дотриманням карантинних правил. Президентське подружжя, яке нещодавно перехворіло на коронавірус, вітало дітей на відстані. Дітлахи, вдягнені у костюми фей, привидів, однорогів, супергероїв, динозаврів пройшли південною галявиною Білого дому і мали нагоду поспілкуватись з Дональдом Трампом та Меланією. Президент відзначив, що йому особливо сподобались діти в костюмах, які нагадували першу пару США.


США, Ілліной, Чикаго

Обмеження в окрузі Кук: оновлені правила

Представники штату Іллінойс оголосили, що для округу Кук будуть введені нові обмеження через збільшення кількості випадків коронавірусу. Це обмеження на збори - лише 25 осіб, або 25% від місткості приміщення, заборона на обслуговування у барах та ресторанах у приміщенні, обслуговування на відкритому повітрі закінчується о 23:00. Також заборонена робота барних стійок, потрібно замовляти столик. Казино повинні зачинятися о 23:00. Школи звільняються від додаткових заходів. Північно-західний штат Іллінойс, південний штат Іллінойс та передмістя Вілл, КанКакі, округи Дюпаж і Кейн, залишаються під подібними обмеженнями. На Чикаго вони не поширюються.


Діаспора

На виборах в Україні працюють міжнародні спостерігачі з діаспори

За місцевими виборами в Україні, що пройшли 25 жовтня, спостерігали об'єднана місія Українського конґресового комітету Америки та Світового конґресу українців. Цього року кількість спостерігачів значно менша ніж на минулих виборах, через коронавірус та проблеми з подорожами. Організації спільно зареєстрували близько 30 спостерігачів із 6 країн. Більшість з них громадяни США, які живуть і працюють в Україні. Представники місії кажуть, нинішнє голосування унікальне через пандемію коронавірусу у світі. Свої попередні висновки про те, як пройшли місцеві вибори в Україні, обидві спостережні місії закордонних українців обіцяють оприлюднити 28 жовтня.


Мистецтво, культура і шоу-біз

В Україні для дітей створили мобільний додаток про українську міфологію

В Україні вийшов мобільний додаток з доповненою реальністю «Чарівний світ.UA», який популяризує українську міфологію. Проєкт розроблено для дітей і підлітків і виконано за методологією едьютейнменту, тобто граючись – навчаєшся. В розробці 20 міфічних персонажів, по кожному з яких автори консультувалися з науковцями-етнографами. Вперше в історії України в межах проєкту здійснюється комплексна візуалізація та діджиталізація пантеону героїв української міфології. У подальших планах творців вивести проєкт на міжнародний ринок.


Погода

У вівторок, 27 жовтня, у Чикаго хмарно. Дрібний та мокрий сніг йтиме до середини дня. На стовпчиках термометрів вдень від 4 до 6 градусів вище нуля.

До України прийшло тепло. Cиноптики обіцяють хмарність з проясненнями, без опадів. Денна температура місцями підніметься до +20°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


6 views0 comments

Comments


bottom of page