top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 09/10/2020



Політика

США оголосили про виведення більше 2000 військових з Іраку

Сполучені Штати вирішили зменшити військову присутність в Іраку. Вже до кінця вересня США виведуть більше 2000 своїх військових, про це заявив Голова Центрального командування США генерал Френк МакКензі. Попри зменшення присутності, США продовжать допомагати Іраку позбутись «залишків ІДІЛ» в країні і забезпечити «тривалу поразку» ІДІЛ, відзначив генерал і додав, що кінцевою метою є створення сил безпеки Іраку, які могли б «запобігти відновленню ІДІЛ, захистити суверенітет Іраку без зовнішньої допомоги».


Економіка

Держборг США перевищить обсяг економіки країни

Бюджетне управління Конгресу повідомило, що державний борг США у наступному році перевищить об'єм економіки країни. Останній раз така ситуація була в 1946 році, після закінчення Другої світової війни. Очікується, що в 2023 році борг досягне рекордно високого рівня в 107% від валового внутрішнього продукту. Зростання головним чином пов'язане з економічними наслідками пандемії коронавірусу, яка привела до зниження ВВП, у той час, як Конгрес витрачає трильйони доларів, щоб підтримати економіку.


Соціум
Російськомовні школи перевірять, чи перейшли вони на українську

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розпочинає перевірку усіх російськомовних шкіл України щодо дотримання закону про мову й переходу на українську мову навчання. Про це йдеться у повідомленні на сайті Кабінету міністрів. Креміня цікавитиме, з-поміж усього, якість викладання державною мовою. «Це можна буде побачити, зокрема, і за тими результатами, які ми побачимо на ДПА і ЗНО», – сказав він. Омбудсмен нагадав, що норма закону щодо штрафних санкцій за порушення мовного законодавства почне діяти за 2 роки.


Спорт

Українські стрибунки у висоту посіли призові місця на турнірі в Німеччині

Українські спортсменки Юлія Левченко, Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко зайняли весь п'єдестал пошани на міжнародному змаганні з легкої атлетики у Німеччині. На турнірі Dessauer Leichtathletik-Meeting Anhalt 2020 Юлія Левченко з результатом 1,96 м виграла змагання зі стрибків у висоту. Ярослава Магучіх здолала ту ж висоту, але витратила більшу кількість спроб та опинилась на другому місці. Ірина Геращенко з результатом 1,90 м стала третьою.


США, Ілліной, Чикаго

Безробітний у США відкрив безкоштовний магазин у своєму гаражі

Шеф-кухар Барні Корріган зі штату Нью-Джерсі залишився без роботи через пандемію. На щастя, його дружина має роботу і може забезпечувати сім'ю з чотирма дітьми. Чоловік вирішив допомогти продуктами людям, які опинилися у скрутному становищі. Спершу поставив біля свого будинку на вулиці невеличку шафку з крупами і консервами. Потім попросив друзів і знайомих пожертвувати трохи грошей чи продуктів. Згодом відкрив пункт роздачі їжі у своєму гаражу та облаштував його як магазин. Він забезепечує продуктами понад 60 родин щотижня. Барі вже сформував громадську організацію і планує допомогти ще більшій кількості людей.


Діаспора

Українки Америки підтримали видання книги про жінок у Визвольній війні в 1917–1930 рр.

Союз українок Америки (СУА) профінансував видання книги «Жінки у Визвольній війні: історії, біографії, спогади. 1917 – 1930». «Ця книжка, по суті, є першою спробою зібрати й систематизувати нариси і спомини про славні імена наших козачок та сестер милосердя доби УНР, які вміли і воювати, і гоїти рани» - йдеться в описі книги на Фейсбук-сторінці організації. Автор книги - відомий громадський діяч, письменник, дослідник історії Визвольної боротьби українського народу та президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль. Героїнями книги стали майже 500 жінок, які боролись за волю України в першій третині минулого століття.

Мистецтво, культура і шоу-біз

Американська кіноакадемія назвала нові критерії для отримання «Оскара»

Американська кіноакадемія мистецтв ввела нові правила відбору фільмів, що претендують на премію "Оскар" в номінації "Кращий фільм". Під час створення картини має бути дотримано щонайменше два з чотирьох критеріїв. В першу чергу, один з акторів, які виконують ролі першого або другого плану, повинен бути представником расових або етнічних меншин. Якщо цю умову неможливо виконати, то щонайменше третина решти трупи повинні бути жінками, представниками расових, етнічних меншин, ЛГБТ або люди з обмеженими можливостями. Нові вимоги спрямовані на боротьбу з утисками представників цих груп, а також жінок і почнуть діяти з 2024 року.

Погода

У четвер, 10 вересня, у Чикаго очікується хмарна погода. Більша частина дня пройде без опадів, а ближче до вечора можливий дрібний дощ.

В Україні буде суха, тепла та сонячна погода з мінливою хмарністю. Температура вдень до +25-27 градусів.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page