top of page
URC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/31/2021


Політика

Вже за кілька років Китай розмістить більше ядерної зброї ніж Росія, прогонозує Пентагон

Китай «із надзвичайною швидкістю» розробляє ядерну зброю і проводить більше випробувань балістичних ракет, ніж інші країни разом. Китай розмістить більше ядерної зброї, ніж Росія вже через кілька років і скоро обійде Росію в стратегічних ядерних можливостях. Про це заявив заступник голови Стратегічного командування США генерал-лейтенант Томас Буссьєр на он-лайн події, організованій Інститутом авіакосмічних досліджень США Mitchell. Він назвав ситуацію безпрецедентною за останні 30 років. Лідери військової стратегії у США уважно розглядають можливість сценарію тристоронньої холодної війни США, Росії та Китаю зауважив військовий, передає Голос Америки. Ядерне озброєння Китаю, на відміну від озброєння США та Росії, не підпадає під міжнародні угоди з контролю над озброєнням.


Економіка

Xiaomi придбала стартап з автономного водіння електромобілів

Китайський електронний гігант Xiaomi придбав стартап Deepmotion, що спеціалізується на автономному керуванні транспортними засобами, підключеними до інтернету, щоб "підвищити технологічну конкурентоспроможність" свого потенційного бізнесу з виробництва електромобілів. Про це повідомляє CNBC. Xiaomi заявила, що придбала стартап за 77,37 млн доларів. Ця співпраця допоможе Xiaomi впровадити функції автономного водіння в електромобілях, які буде виробляти. Сьогодні ця функція активно розробляється світовими автовиробниками для EV наступного покоління. Xiaomi планує почати серійне виробництво власних електромобілів протягом трьох років.

Наука

В Америці успішно стартував космічний корабель Cargo Dragon із вантажем на МКС

Вантажний космічний корабель багаторазового використання Cargo Dragon компанії SpaceX успішно стартував до Міжнародної космічної станції (МКС). Про це повідомили в NASA та виклали відео запуску корабля. Cargo Dragon з вантажем для наукових експериментів запустили за допомогою ракети-носія Falcon 9 на мисі Канаверал (Флорида). За 12 хвилин після старту корабель відокремився від другого ступеня ракети та самостійно вийшов на орбіту. Cargo Dragon везе астронавтам приблизно понад 2 тонни продуктів, обладнання та інших предметів для наукових експериментів.


Світ

У Парижі швидкість руху авто обмежили до 30 км на годину

У Парижі швидкість руху автотранспорту майже на всіх вулицях обмежена до 30 кілометрів на годину. Запроваджені обмеження не поширюються лише на кільцеву дорогу, низку бульварів, а також на деякі великі авеню, приміром, Єлисейські поля. Там як і раніше можна їздити зі швидкістю 50 або 70 км/год. Як передає DW, у такий спосіб мерія Парижа має намір підвищити безпеку дорожнього руху в місті, зменшити шумове навантаження та сприяти захисту екології. На тлі пандемії коронавірусу керівництво міста істотно збільшило кількість велосипедних доріжок у столиці та одночасно скоротило кількість автомобільних стоянок. Ці заходи не знайшли великої підтримки жителів передмість Парижа, які змушені їздити до столиці на роботу. Водночас згідно з опитуванням, соціологічного інститута Ifop, 61% парижан схвалюють обмеження швидкості.


Туризм

ЄС виключив США з переліку країн, звідки в’їзд вважається безпечним через COVID-19

ЄС виключив США, а також Косово, Ізраїль, Чорногорію, Ліван і Північну Македонію з переліку країн, звідки в’їзд до блоку вважається безпечним через рівень поширення COVID-19. Таке рішення в понеділок прийняла Рада ЄС. Рішення Брюсселя є рекомендаційним, бо кожна країна ухвалює свої правила, але все одно громадяни з країн, які не включені в цей «безпечний список», стикатимуться з додатковими перешкодами при в’їзді в ту чи іншу країну. Щоб потрапити в «безпечний список» ЄС, поріг захворюваності має становити 75 випадків інфікування на 100 тисяч осіб за останні два тижні. У Сполучених Штатах рівень інфікування є вищим від цього показника. Крім того, США значною мірою залишаються закритими для європейців, попри тиск з боку лідерів ЄС.


Діаспора

Як минув Український Парад у Чикаго

У неділю, 29 серпня, у центрі Української Околиці міста Чикаго уперше відбувся урочистий парад української громади, у якому взяли участь більше 50 громадських організацій, творчі колективи, школи, представники українських громад Іллінойсу, Небраски, Теннессі, Індіани, Міннесоти та Мічигана. Під час офіційної частини заходу до присутніх звернулись з промовами: президент Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс) Ігор Дячун, Генеральний консул України в Чикаго Сергій Коледов, виконавча директорка Chicago Sister Cities International (CSCI) А. Тонгейт, яка проголосила привітання до української громади від імені мера міста Чикаго Лорі Лайтфут. Також українську громаду підтримали сенатор Квіглі, конгресмен Девіс, скарбник округу Кук Марія Паппас. У мистецькій частині заходу відбулися виступи відомих українських співаків Сергія Фоменка та Ольги Цвинтарної.


Мистецтво, культура і шоу-біз

У ТОП-5 світових творів за кількістю перекладів увійшов «Заповіт» Шевченка

«Заповіт» Тараса Шевченка став книжкою, що найбільше перекладали з української і яка увійшла до п’ятірки видань світу за кількістю перекладів. Про це пише освітня платформа Preply. Дослідники склали перелік зі 195 країн і знайшли інформацію про книжки, які найбільше перекладали у кожній з них. До уваги взяли дані з найбільшого у світі бібліотечного онлайн-каталогу WorldCat і авторитетні джерела інформації. Не брали до уваги релігійні тексти та книжки, які переклали на менш ніж 5 мов світу. Загалом на перших позиціях домінує дитяча література. «Маленький Принц» досі утримує рекорд Книги Гіннеса як книжка, яку переклали найбільшою кількістю мов. Книжкою, яку найбільше перекладають у США, стала «Шлях до щастя», її часто використовують саєнтологи як інструмент пошуку кадрів», − кажуть дослідники.


Погода

У вівторок, 31 серпня, у Чикаго буде хмарно до самого вечора. Без опадів. Вдень +27…+28°С.

В Україні в останній день літа буде хмарна з проясненнями та дощова погода. Вдень 23-28 градусів тепла.

12 views0 comments

Kommentare


bottom of page