top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/23/2021

Updated: Aug 23, 2021


Політика

У Києві відбудеться саміт «Кримської платформи»

У понеділок, 23 серпня, в Києві розпочав роботу установчий саміт "Кримської платформи», який офіційно запустить перший міжнародний формат з питання деокупацію Криму. Його мета - об'єднати зусилля з повернення анексованого українського півострова. Десятки іноземних делегацій, які очолюють президенти, глави урядів і парламентів, міністри і керівники міжнародних структур, погодилися взяти участь в ньому. За інформацією міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, на саміті «Кримської платформи» заплановані панелі: про невизнання спроби анексії Криму, мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону, про шляхи реінтеграції Криму через права людини і сталий розвиток та відновлення прав кримськотатарського народу. Кулеба також відзначав, що до декларації, яку ухвалять на саміті, зможуть приєднатися держави, представники яких не приїдуть до Києва.

Економіка

Єврокомісія обіцяє стежити, щоб "Північний потік-2" не призвів до транзитних проблем для України

Єврокомісія обіцяє стежити, як США і Німеччина забезпечуватимуть, аби газопровід "Північний потік-2" не призвів до проблем для України як країни-транзитера. Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс. Україна створює робочу групу для нейтралізації загроз національній безпеці, пов'язаних з майбутнім запуском газопроводу "Північний потік - 2", пише видання. Водночас, Німеччина буде виступати за нові санкції проти Росії, якщо Москва використає "Північний потік-2" як зброю, заявила після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським канцлер Німеччини Анґела Меркель. За словами президента України, 23 серпня в Києві відбудеться зустріч міністрів енергетики України, Німеччини й США щодо транзиту газу через Україну.

Соціум

Більшість американців вважають, що виведення американських військ з Афганістану було здійснено погано

Близько три чверті американців кажуть, що виведення американських військ з Афганістану було здійснено погано, згідно з оприлюдненим у неділю опитуванням, проведеним CBS News – YouGov. Дві третини опитаних вважають, що президент Байден не мав чіткого плану евакуації американців з Афганістану. 62% респондентів вважають, що Байден несе певну чи велику частку відповідальності за отримання Талібаном контролю над Афганістаном. Половина вважають, що цю відповідальність несе колишній президент Трамп. Половина американців схвалюють виконання Байденом своїх президентських обов'язків, половина каже, що він з ними не справляється. 60% респондентів сказали, що рівень загрози США із приходом до влади Талібану збільшиться, 36% вважають, що рівень загрози не зміниться.


Здоров`я

Епідеміологи США радять утриматись від круїзних мандрівок

Центри США з контролю над захворюваннями (CDC) радять людям старшого віку, вагітним та тим, хто має високий ризик ускладнень від COVID-19 утриматись від круїзів, навіть якщо ці особи пройшли повну вакцинацію. Таке доповнення до рекомендацій епідеміологи видали в п‘ятницю. Також не рекомендується мандрувати на круїзних кораблях тим, хто не пройшов повну вакцинацію від COVID-19. CDС вважає високим ризик заразитись на COVID-19 під час подорожі на круїзному лайнері, адже вірус швидко передається від однієї людини до іншої в закритих приміщеннях. Епідеміологи рекомендують пасажирам круїзних лайнерів, навіть тим, хто пройшов вакцинацію, носити маску в громадських місцях на кораблі і проходити тестування на COVID-19 до і після подорожі. Цього місяця у 26 членів екіпажу круїзного лайнера «Карнівал Віста» виявили коронавірус. Рівень вакцинації команди становить 99%.


США, Ілліной, Чикаго

У Теннессі випала рекордна кількість опадів — повінь забрала 22 життя

В результаті повені у Середньому Теннессі (США) загинуло щонайменше 22 людини. Ще близько півсотні людей вважаються зниклими безвісти. Про це заявив шериф округу Хамфріс, який накрила негода, Кріс Девіс, пише AP. За даними Національної служби погоди, в окрузі Хамфріс менш ніж за 24 години в суботу випало до 43 сантиметрів дощу. Цей показник побив рекорд Теннессі з добової кількості опадів більш ніж на вісім сантиметрів. Дощі найбільше нашкодили сільській місцевості, розмивши дороги і пошкодивши вежі звʼязку і телефонні лінії. За словами шерифа, більшість зниклих безвісти живуть у районах, де вода піднялася найшвидше і люди не встигли підготуватися.


Діаспора

У Канаді осередок КУК Дургам підніме прапор України у шести містах

Осередок Конгресу українців Канади (Ukrainian Canadian Congress) відділу Дургам, підтримуючи ініціативу Провінційної Ради КУК Онтаріо, підіймає з 23 по 24 серпня прапор України у шести містах. Про це йдеться на сторінці організації у Фейсбуці. Церемонії підняття прапора відбудуться 23 серпня в день прапора України по містах: Кларінгтон, Oшава, Уітбі, Ейджакс, Пікерінг, Скагог. Також буде розіграно призи серед тих учасників, які надсилатимуть свої фото з прапором України на пошту організації з хештегом #Ukraine30. Переможців конкурсу оголосять 27 серпня 2021 року. Також у містах України сьогодні підняли національний прапор. Найбільший прапор за участі президента Володимира Зеленського був піднятий у географічному центрі України біля с. Мар’янівка на Черкащині.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Гран-прі Одеського кінофестивалю отримав фільм "Стоп-Земля" Катерини Горностай

Гран-прі 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ) отримав фільм "Стоп-Земля" режисера Катерини Горностай. Цей же фільм визнаний "кращим повнометражним фільмом", а його акторський склад (група підлітків) отримала Золотий Дюк в номінації "Краща акторська робота". "Кращою режисерською роботою" стала робота Никона Романченка "Leopolis night". Спеціальний приз професійного журі дістався стрічці "Суперник" Маркуса Ленца (Україна/Німеччина). Нагородами Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) відзначені "Татові кросівки" і фільм "Із зав'язаними очима" Тараса Дроня. Крім того, Золотого Дюка за внесок у кіномистецтво з рук президента ОМКФ отримав спеціальний гість – знаменитий британський режисер Террі Гілліам.


Погода

У понеділок, 23 серпня, у Чикаго хмарно з проясненнями. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +31°С. В більшості регіонів України буде сонячно та без опадів. Удень 22-28 градусів.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

7 views0 comments

コメント


bottom of page