top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/19/2021

Updated: Aug 19, 2021


Політика

У Білому домі заявили, що поки зарано говорити про визнання влади Талібану

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що поки поспішно говорити про визнання влади Талібану. “Зараз у Кабулі хаотична ситуація - немає навіть встановлення державного органу влади”, - сказав Джейк Салліван, відповідаючи журналістам у Білому Домі. Тим часом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його країна не має планів визнавати уряд Талібану, передає Reuters.Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також закликав не визнавати уряд Талібану. Президент США Джо Байден та прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон провели телефонну розмову під час якої домовилися про проведення онлайн-саміту лідерів країн G7 наступного тижня. В Білому домі повідомили, що представники країн «Великої сімки» мають намір обговорити стратегії підходів щодо ситуації в Афганістані.


Економіка

IKEA починає продавати «зелену» електроенергію

Найбільший меблевий бренд світу IKEA у вересні почне продавати шведським споживачам електроенергію з відновлюваних джерел, вироблену на сонячних і вітряних електростанціях, повідомляє Reuters. Компанія Ingka group, яка є власником більшості магазинів IKEA, буде перепродавати домогосподарствам електроенергію, куплену на скандинавській енергетичній біржі Nord Pool. За енергію споживачі платитимуть фіксовану щомісячну суму і плаваючу ставку. При цьому вони зможуть відстежувати через додаток своє використання електроенергії та перепродавати її надлишки. В компанії заявили, що будуть продавати електрику, яку виробили на станціях віком до 5 років. Це повинно стимулювати будівництво більшої кількості «зелених» електростанцій.


Соціум

Спершу кордон, потім вибори: більшість українців за такий порядок вреґулювання на Донбасі

Абсолютна більшість українців - 60% - вважають, що вибори на окупованих територіях Донецької і Луганської областей можуть відбутися лише після того, як із цих територій виведуть російські війська, а Україна відновить контроль над своїм кордоном з Росією. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова. Протилежної думки - про те, що спочатку треба провести вибори, а вже потім виводити російських військових, обеззброїти бойовиків і відновлювати контроль над українським кордоном - дотримується лише 13% опитаних. Таке уявлення про черговість дій при вреґулюванні конфлікту на Донбасі домінує в усіх реґіонах - на Заході, Сході і Півдні; серед україномовних і російськомовних громадян України.


Здоров'я

Американці зможуть отримати третю дозу вакцини Pfizer чи Modernа вже у вересні

Американці зможуть отримати щеплення третьою дозою вакцини Pfizer або Moderna вже наступного місяця. Про це в середу заявив головний хірург країни Вівек Мурті. «Наше рішення з клінічної експертизи полягає в тому, що настав час оголосити план підсилення вакцинацій від COVID-19», - сказав Мурті під час брифінгу в Білому домі. Вакцинація третьою дозою буде спершу проводитись серед найбільш вразливих верств населення, «включаючи медпрацівників, мешканців геронтологічних центрів, будинків постійного догляду та інших осіб старшого віку, заявив посадовець. Та додав, що навіть найефективніші вакцини з часом втрачають свою силу. Вакцинацію третьою дозою планується робити через вісім місяців після другого щеплення вакцинами Pfizer чи Moderna.


США, Ілліной, Чикаго

Чикаго повертає обов'язкове носіння масок

Починаючи з п’ятниці, маски будуть обов’язковими у всіх закритих громадських закладах Чикаго, оскільки середня кількість нових щоденних випадків COVID-19 перевищила 400. Про це повідомили представники охорони здоров’я міста. Кожен житель міста, незалежно від статусу вакцинації, буде зобов’язаний носити маску, перебуваючи у громадських місцях. Йдеться про всі закриті громадські приміщення, такі як бари та ресторани, спортзали, місця загального користування тощо. Зазначається, що маски можна знімати під час певних дій, які цього вимагають, і в офісах, що закриті для публіки, й де є можливість зберігати дистанцію. Новий порядок охорони здоров’я не передбачає обмеження кількості осіб у громадських місцях, а маскування залишається необов’язковим у відкритих приміщеннях, де ризик передачі COVID-19 менший. Маски також рекомендуються невакцинованим жителям у людному місці.


Діаспора

Представники мерії Дніпра збирають у США книжки для Бібліотеки української діаспори ім. Джона Маккейна

Представники Дніпровської міськради під час відрядження до США (м. Рочестер, штат Нью-Йорк) працюють з книжками та матеріалами для наповнення фонду Бібліотеки української діаспори ім. сенатора Джона Маккейна у Дніпрі. Про це йдеться на сайті установи. «Зокрема, вони мають опрацювати та систематизувати 100 коробок архівних матеріалів, серед яких – надзвичайно цінні та рідкісні книги. Завдяки ним наша книгозбірня стане однією з найкращих бібліотек української діаспори в Україні та єдиною – з подібною колекцією. Ці видання – спадщина Мирка Пилишенка, емігранта з України, вченого, художника і філантропа, який у 1949 р. вимушений був покинути рідну землю і поїхати до США. Цю колекцію пан Мирко збирав усе життя», – йдеться в повідомленні. Серед архівів є унікальні знахідки дореволюційних часів, які пов’язані з історією становлення Катеринослава. Ці речі стануть частиною експозиції Музею історії Дніпра.

Мистецтво, культура і шоу-біз

«Hollywood українською»: понад 180 фільмів зазвучали українською

За рік роботи проєкту «Hollywood українською», у межах якого Національний онлайн-кінотеатр SWEET.TV створює україномовний дубляж і озвучку для фільмів, що раніше їх не мали, українською зазвучали 181 фільм. Загалом сервіс власним коштом і за власної ініціативи створив дубляж і озвучку українською для майже 1200 фільмів, мультфільмів, епізодів серіалів і трейлерів. Для того, щоб реалізувати цей проєкт, онлайн-кінотеатр, уклав прямі контракти з голлівудськими кіностудіями саме для території України, а не для СНД. Ці домовленості відкрили доступ до вихідних файлів, інструкцій і аудіодоріжок, що необхідні для створення дубляжу та озвучки. За рік роботи проєкту українською мовою зазвучали фільми «Форрест Ґамп», «Кримінальне чтиво», дві частини «Людей в чорному», три фільми франшизи «Місія: Нездійсненна» та багато інших.

Погода

У четвер, 19 серпня, у Чикаго весь день небо буде ясним. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +29°С.

До України прийшло похолодання з дощами. Місцями град та шквали. Вдень 28-33 градуси тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


7 views0 comments

Comments


bottom of page