top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/18/2021

Updated: Aug 18, 2021


Політика

З Кабульського аеропорту поновлена евакуація

У вівторок з аеропорту Кабула знову злітали літаки після того, як летовище вдалося розчистити від тисяч людей, що намагалися втекти із захопленої силами Талібану столиці Афганістану, передає Голос Америки. У понеділок там загинули принаймні 5 людей, але не відомо, чи вони стали жертвами пострілів, чи товкотнечі. Президент США Джо Байден в той день 16 серпня перервав свою відпустку і у спеціальному зверненні у Вашингтоні заявив, що рішення вивести американські війська з Афганістану було правильним. Президент Байден визнав, що підтримуваний заходом афганський уряд розвалився швидше, ніж передбачали, але поклав відповідальність за це на лідерів Афганістану. Тим часом ісламістський рух Талібан оголосив, що пропонує амністію усім афганським урядовим працівникам і закликає їх повертатися до роботи. Але багато афганців побоюються, що Талібан повернеться до методів, які застосовував, коли контролював Афганістан з 1996 до 2001 року.


Економіка

За рік кількість безробітних в Україні скоротилась на третину

На 16 серпня 2021 року кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні становила 315 тисяч осіб, що на 36% менше за статистику на відповідну дату торік. Про це повідомила пресслужба мінекономіки з посиланням на першого віцепрем’єра – міністра економіки Олексія Любченка. За його словами, зменшити безробіття допомогли програми з підтримки розвитку економіки та бізнесу. За рік після старту карантину працівників повертають до офісів - наразі працювати дистанційно пропонують, за даними сайтів з пошуку роботи від 3% до 6% українських роботодавців. Це вдвічі менше ніж у квітні 2020 року. Натомість близько 8% шукають роботу тільки в офлайні, а близько 25% шукачів відмічають, що хотіли б працювати тільки на "дистанційці", щоб мінімізувати контакти".

Соціум

Українця вперше судитимуть за піратство

Офіс генерального прокурора вперше в Україні скерував до суду обвинувачення проти українця за піратство. Про це повідомили у пресслужбі відомства. Підозрюваний у липні 2020 року заради одержання $500 тисяч у нейтральних водах західної частини Індійського океану використав неозброєне судно іноземної охоронної компанії, щоб захопити інше морське судно під прапором Маршаллових островів. Чоловік пограбував екіпаж, якому погрожував, та застосовував вогнепальну зброю. Крім того, з метою вчинення цього злочину та працевлаштування в іноземну охоронну компанію, підробив військовий квиток про нібито його належність до офіцерського складу Збройних Сил України, зазначили у прокуратурі. Наразі йому обрано запобіжний захід – взяття під варту без права внесення застави.


Спорт

Збірна України з футболу отримала нового тренера

Збірна України з футболу отримала нового головного тренера: виконуючим обов'язків став Олександр Петраков. Про таке рішення Виконкому Української асоціації футболу повідомив її очільник Андрій Павелко у Facebook. "Олександр Петраков, Чемпіон світу-2019 зі збірною u-20, готуватиме національну збірну до подальших виступів у кваліфікації до ЧС-2022 у статусі виконуючого обов’язки головного тренера", - йдеться у дописі. За словами Павелка, Петраков — всесвітньо відомий спеціаліст, який має високий авторитет серед футбольної спільноти і необхідні знання та досвід, аби на цьому етапі очолити головну команду країни. Нагадаємо, 31 липня Андрій Шевченко у соцмережах повідомив, що прощається з національною командою. Через кілька днів інформацію про закінчення контракту з Шевченком підтвердили в УАФ.


Авто – мото

Після серії аварій у США перевірять роботу автопілота Tesla

Нацуправління безпеки руху на дорогах США почало розслідування через аварії за участю електромобілів Tesla. Про це йдеться на сайті відомства. З січня 2018 року Офіс вивчення дефектів зафіксував 11 випадків, коли автомобілі Tesla зіткнулись з іншими автомобілями в місцях, де в той час працювали екстрені служби. Унаслідок цих інцидентів 17 людей постраждали і 1 загинула. При цьому, усі електромобілі Tesla, які потрапляли в аварії, їхали з використанням або автопілота, або функції Traffic Aware Cruise Control, які адаптують швидкість машини до швидкості інших учасників руху. Регулятор почав попередню оцінку роботи автопілота у випущених в 2014-2021 роках машинах Tesla моделей Y, X, S і 3. Приблизна кількість автомобілів, що підлягають перевірці, - 765 тис. Водночас котирування акцій Tesla на тлі новини про розслідування у понеділок впали до мінімуму з початку серпня.


Діаспора

У Торонто на художній виставці покажуть твори митців українського походження

Генеральне консульство України в Торонто у партнерстві з Українською Спілкою Мистців Канади відкрило з нагоди святкування 30-ї річниці Дня Незалежності України художню виставку творів митців українського походження UA Countenance. Про це Генконсульство повідомило у Фейсбуці. Експозиція налічує 11 творів авторства дев’яти митців та проходитиме у приміщенні Генерального консульства України в Торонто з 18 серпня по 9 вересня. Свої роботи представили митці відомі в Канаді та інших країнах світу Ірма Осадца, Христина Кудрик, Олег Лесюк, Іван Лазірко, Світлана Мацьків та інші. Проєкт має на меті представити широкому колу відвідувачів консульства можливість ознайомитись з митцями, котрі репрезентують Україну на теренах Канади, та їхніми творами.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Українська співачка Тіна Кароль заспівала дуетом з Latexfauna

До 30-річчя незалежності українська попдіва Тіна Кароль готує новий альбом дуетів "Молода кров", де вона заспівала з Аліною Паш, Ivan Navi, Latexfauna та іншими прогресивними артистами. Всі пісні вийдуть українською мовою. Спільний трек "Зірочка" з гуртом KAZKA вже опублікований на YouTube-каналі співачки. Сьогодні з’явився дует з Latexfauna на YouTube-каналі цього музичного колективу. Артисти переспівали хіт групи Bounty. Тіна поступилася місцем біля мікрофону молодим виконавцям і в пісні лише зрідка звучить її голос. Місія цих колаборацій у тому, щоб поповнити каталог української музики сучасними піснями, а також відкрити для широкої аудиторії нові імена, каже Тіна Кароль. Прем'єра альбому "Молода кров" відбудеться у п'ятницю, 20 серпня.


Погода

У середу, 18 серпня, у Чикаго майже весь день погода буде похмурою, лише ввечері небо проясниться. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +28°С.

До України прийшло похолодання подекуди з дощами і грозами. Вдень в межах 27-32 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page