top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/18/2020



Політика

Лукашенка оголошено персоною нон ґрата в Євросоюзі

Депутати Європарламенту вважають Олександра Лукашенка персоною нон ґрата в Євросоюзі і не визнають його переобраним президентом Білорусі. Вони закликають якнайшвидше скласти список санкцій проти осіб, що відповідальні за злочини і закликали Росію утриматися від втручань у справи Білорусі. Спільна заява депутатів з'явилася 17 серпня на сайті Європейської народної партії. Канада та Ірландія також не визнали перемогу Лукашенка і закликали провести нові вибори президента. Про це заявив міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань.

Економіка

Адміністрація Дональда Трампа схвалила видобуток нафти і газу на Алясці

Адміністрація США погодила план, що дозволяє видобуток нафти і газу на території Арктичного національного заповідника на Алясці, де протягом десятиліть було заборонено буріння. У Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що можуть почати продаж нафтогазових ділянок вже до кінця цього року, а видобуток нафти на території заповідника може початись вже через 8 років. Екологи, законодавці-демократи та організації корінних американців намагалися запобігти бурінню в заповіднику з 2017 року. Губернатор Аляски та конгресова делегація привітали рішення адміністрації, заявивши, що це створить робочі місця та пожвавить економіку штату.

Соціум

У Києві перейменували вулицю на честь сенатора Джона Маккейна

Вулиця Івана Кудрі у Києві на Печерську тепер носить ім’я американського сенатора Джона Маккейна. Її перейменували ще 2 роки тому на честь політика за послідовну підтримку України, але лише тепер на будинках з’явилися відповідні знаки. Мешканці колишньої вулиці Кудрі реагують по різному, хтось радіє, а хтось обурюється, передає Голос Америки. Джон Маккейн запам’ятався українцям виступом на Євромайдані перед мітингувальниками під час Революції гідності 2013 року, а також тим, що лобіював надання Україні летальної зброї. Історики кажуть, перейменування вулиці на тлі декомунізації виглядає логічним.

Екологія

У Каліфорнії зафіксували найвищу температуру на планеті

У неділю в національному парку Долина Смерті (штат Каліфорнія) дослідники зафіксували найвищу температуру в історії спостережень — +54,4 градуса за Цельсієм. Такий показник був зафіксований у період сильної спеки на західному узбережжі США. Через аномальні погодні умови з ладу навіть вийшла одна з електростанцій у Каліфорнії. Новий температурний рекорд вже підтвердили в Національній погодній службі США. За прогнозами синоптиків, на західному узбережжі цього тижня температура може піднятися ще вище і досягти свого піку, а наприкінці тижня спека поступово піде на спад.

США, Ілліной, Чикаго

Напад на працівника магазину відтепер злочин з обтяжуючими обставинами

Губернатор штату Іллінойс Джей Пріцкер схвалив законопроєкт, в якому зазначено, що «напад на працівника роздрібної торгівлі або ресторану вважається побиттям з обтяжуючими обставинами». Закон спрямований на захист працівників ресторанів, продуктових магазинів та інших підприємств роздрібної торгівлі, які поширюють рекомендації у сфері охорони здоров'я, наприклад, вимагають від відвідувачів носити маски або заохочують соціальне дистанціювання. За даними USA Today, покарання за такий злочин становитиме п'ять років в'язниці і штраф до 2500 доларів.


Діаспора

Архівна добірка до Дня Незалежності від Світової федерації українських жіночих організацій

Світова федерація українських жіночих організацій (СФУЖО) до Дня Незалежності розпочала публікацію архівних матеріалів, наданих партнером - Центральним державним архівом зарубіжної україніки (ЦДАЗУ). Про це йдеться на офіційній Facebook-сторінці організації. Зокрема, вже представлено такі підбірки світлин та документів: "На зорі національного відродження", "Гетьманська влада", "В боротьбі виростає сила". На сторінку регулярно додаються нові публікації.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Президент Володимир Зеленський присвоїв Кузьмі Скрябіну звання Героя України

Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України з удостоєнням Ордена держави співаку, телеведучому та продюсеру Андрію Кузьменку (посмертно), повідомляє пресслужба глави держави. Відповідний указ президент підписав 17 серпня, у день народження музиканта. «З початком війни Андрій регулярно їздив на схід і допомагав нашим захисникам. Кузьма й сам був справжнім захисником України. Воїном слова. Його зброя — ручка, папір та мікрофон», — прокоментував своє рішення Володмир Зеленський.


Погода

У вівторок, 18 серпня, у Чикаго протягом дня погода буде похмурою, лише ввечері можливе прояснення. Без опадів. Денна температура +24 °С.

В Україні на Закарпатті, в Карпатах та у західних областях короткочасні дощі, грози. На решті території без опадів. На стовпчиках термометрів вдень +26-31°С.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Kommentare


bottom of page