top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/16/2021

Updated: Aug 16, 2021


Світ

Таліби увійшли в Кабул, президент Ґані виїхав з країни

Речник ісламістського руху Талібан заявив, що рух тепер контролює столицю Афганістану Кабул і проголосив, що «війна закінчилася». В інтерв’ю телестанції Аль Джазіра речник Мохамад Наїм заявив, що Талібан планує швидко сформувати новий уряд і обіцяє, що він не буде агресивним до інших країн, передає Голос Америки. Президент Ашраф Ґані у неділю втік з країни, й ісламісти увійшли в столицю, не зустрівши опору. Ґані у дописі у Facebook стверджує, що пішов на такий крок, щоб уникнути кривавого штурму Кабула. Тим часом військові США кажуть, що контролюють аеропорт Кабула, звідки інші країни намагаються евакуювати своїх громадян, а також афганців, які намагаються втекти. Понад 60 країн, включно зі США і Україною, у неділю оприлюднили спільну заяву із закликом дати можливість залишити Афганістан усім, хто відчуває загрозу в тій країні.


Здоров`я

У США зафіксували рекордну кількість інфікування дітей Delta-штамом

Пандемічна ситуація у США може погіршитись, через швидке поширення більш заразного «Дельта»-штаму коронавірусу. Особливу небезпеку для поширення вірусу становить те, що багато американців все ще не пройшли вакцинацію. Про це в інтерв‘ю FoxNews сказав Директор Інститутів США з охорони здоров‘я Френсіс Коллінз. Кількість заражень на коронавірус у США перевищила 129 тисяч на добу - найвищий рівень з початку літа. За даними Міністерства охорони здоров’я число дітей, госпіталізованих з COVID-19 в США, в суботу, досягло рекордного рівня – 1902 особи. Лікарні на півдні були повністю завантажені для боротьби зі спалахами, викликаними варіантом Delta, інформує Reuters. Наразі діти складають близько 2,4% госпіталізацій. Діти молодше 12 років не мають права на вакцинацію, що робить їх більш вразливими для інфекції, викликаної новим варіантом.


Авто – мото

Ford і General Motors судяться через назви своїх автопілотів

Автовиробники Ford та General Motors судяться у США через нібито схожі назви систем автоматичного керування авто – "BlueCruise" та "Super Cruise", пише The Virge. Спершу, у липні, General Motors звернувся до суду зі звинуваченням компанії Ford у порушенні авторських прав у назві "BlueCruise". Автовиробник вважає, що словосполука надто схожа на назву його системи автокерування "Super Cruise", а також на назву "дочки" компанії – Cruise. У Ford вважають, що термін сruise протягом останніх 50 років активно використовується для позначення функцій допомоги водієві, наприклад, круїз-контроль. Тепер Ford звернувся до окружного суду Сан-Франциско з клопотанням про відмову GM у розгляді їхнього позову. У компанії вважають, претензії опонентів "безглуздими і несерйозними". Ford також подав клопотання до Управління патентів та товарних знаків США про скасування торгових марок GM "Круїз" та "Супер круїз".


Технології

Facebook вводить наскрізне шифрування для дзвінків через Messenger

Компанія Facebook додає наскрізне шифрування для голосових і відеодзвінків у Messenger для підвищення конфіденційності розмов, повідомляє The Verge. Messenger отримав наскрізне шифрування текстових повідомлень у 2016 році, коли Facebook додав у свій додаток опцію "таємної розмови". Тепер же цей режим також підтримує дзвінки. У Facebook кажуть, що додають цю функцію на тлі зростання інтересу до голосових і відеодзвінків (понад 150 мільйонів відеодзвінків на день). "Тепер користувачі зможуть телефонувати у Messenger за допомогою голосових або відеодзвінків з увімкненим наскрізним шифруванням. Наскрізне шифрування - це додатковий рівень захисту ваших голосових і відеорозмов. Це означає, що ніхто, включаючи Facebook, не може бачити або слухати те, що надіслано або сказано", - йдеться у блозі компанії.


США, Ілліной, Чикаго

У США почали пускати в кафе і спортзали тільки вакцинованих

Сан-Франциско стало першим великим американським містом, де вимагатимуть доказу повної вакцинації від коронавірусу для відвідування приміщень ресторанів, барів і спортзалів, передає Голос Америки. У Сан-Франциско обмеження набувають чинності 20 серпня і стосуватимуться усіх людей віком від 12 років. Повний курс вакцинації в цьому місті пройшли 78% дорослого населення. У Новому Орлеані з понеділка для входу в закриті приміщення закладів харчування, фітнес-центрів чи на масові спортивні події треба буде показати доказ хоча б першого щеплення або свіжий негативний COVID-тест. У Нью-Йорку подібні заходи вводять також із 16 серпня, але перевіряти їх виконання у кафе чи кінотеатрах почнуть з середини вересня.


Діаспора

СКУ запрошує діаспору на вебінар про сприяння підприємництву в Україні

Світовий конґрес українців запросив на другий вебінар про досвід та способи, за допомогою яких українська діаспора та спільнота мігрантів можуть сприяти розвитку малого та середнього підприємництва та місцевого розвитку в Україні. Про це СКУ повідомив на своїй сторінці у Фейсбук. Вебінар, який загалом налічує п’ять серій, відбудеться 20 серпня з 16.00 до 18.00 за Києвом. У дискусії візьмуть участь представники EPIC Світового конґресу українців, Ukraine Invest, IOM UkraineI, Canada-Ukraine Chamber of Commerce та інші.


Мистецтво, культура і шоу-біз

В Одесі відкрився міжнародний кінофестиваль

У суботу, 14 серпня стартував 12-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Кінофорум традиційно почався з проходження по червоній доріжці учасників і гостей. Серед них, зокрема український режисер Олег Сенцов, відомий німецький продюсер Марте Грунерт і актор Даніель Брюль. Церемонія відкриття пройшла в Одеському національному академічному театрі опери та балету. Цей кінофестиваль приурочений до 30-річчя незалежності України з фокусом на національне кіно. У програмі - понад 50 фільмів. Від стрічки-відкриття організатори цього року відмовилися. Закриття 12-го ОМКФ вперше відбудеться просто неба - на Потьомкінських сходах. Фільмом-закриттям стане стрічка Чарлі Чапліна "Малюк".


Погода

У понеділок, 16 серпня, у Чикаго небо буде ясним. Без опадів. Повітря прогріється до +26°С.

В Україні буде спекотно, але на Заході місцями дощитиме. Вдень 27-32 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

9 views0 comments

Comments


bottom of page