top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/14/2020

Updated: Aug 14, 2020



Політика

У Білорусі протестувальники знову виходять на вулиці

У Білорусі не припиняються мирні акції протесту та виступи громадян, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів. Люди виходять на вулиці, щоб сказати своє "ні" тортурам і побиттю, яким правоохоронці піддавали затриманих. Після декількох ночей запеклих зіткнень, коли силовики розганяли учасників протестів світлошумовими гранатами та сльозогінним газом, в четвер у багатьох містах майже без перешкод пройшли масові демонстрації. До протестів приєднується все більше працівників білоруських підприємств. Вони вимагають припинити кровопролиття, відпустити політв’язнів та провести чесні вибори.


Економіка

Шведи купили українського розробника ігор за 36 мільйонів доларів

Шведська компанія Embracer Group через свою дочірню компанію купила 100% частки у відомої українсько-мальтійської геймдев-студії 4A Games, яка є розробником популярної серії ігор Metro. Про це йдеться на сайті компанії. Сума угоди - 36 млн доларів. У разі виконання низки зобов'язань розробники отримають ще 35 млн доларів протягом найближчих п'яти років. Зараз 4A Games має 150 співробітників у 2 студіях: в Україні і на Мальті. У компанії цей крок розглядають як наступну фазу зростання. «Разом ми зможемо побудувати франшизу Metro і сфокусуватися на забезпеченні нашої фанбази", - йдеться у повідомленні.

Соціум

Понад половина українців хочуть в ЄС, і майже половина в НАТО - опитування

Росія – агресор, найголовніша проблема – війна на Сході, і якби сьогодні відбувся референдум, Україна підтримала б вступ до ЄС і НАТО. Такі настрої панують в українському суспільстві, згідно з результатами опитування, яке спільно провели Центр Разумкова і Центр Социс. На запитання «Які проблеми країни зараз особисто для Вас найбільш важливі?» понад 60% респондентів відповіли: «Воєнний конфлікт на cході України». Навіть низькі зарплати і пенсії – на другому місці - 47%. На питання гіпотетичного референдуму щодо вступу України до ЄС і НАТО, абсолютна більшість заявили, що проголосували б за приєднання до ЄС, і майже половина віддали б свої голоси за вступ України до НАТО. Проти ЄС висловилась чверть опитаних, а проти НАТО – третина.

Технології

Восени у космос вперше запустять україно-американську ракету

Україно-американська космічна компанія Firefly Aerospace готується восени вперше запустити космічну ракетуAlpha, повідомляє видання Space.com. Вона розроблена для доставки малих супутників на орбіту і буде конкурувати на ринку за рахунок найнижчої ціни доставки за кілограм вантажу. Для порівняння, запуск Alpha буде коштувати близько 15 мільйонів доларів, при тому що запуск місії Falcon 9 починається від 62 мільйонів. Окрім цього компанія розробляє також ракету важкого класу Beta та автоматичний місячний посадковий модуль для NASA в рамках проєкту Артеміда, метою якого президент США Дональд Трамп встановив повернення людини на Місяць до 2024 року.

США, Ілліной, Чикаго

У США знайшли спосіб стерилізації вживаних масок N-95

Одноразові респіратори N-95, які, зокрема використовують для захисту від коронавірусу, можна ефективно стерилізувати у рисоварці або в мультиварці, і повторно використовувати. Про це свідчать результати дослідження Іллінойського Університету. Після 50-ти хвилин у сухому гарячому повітрі при температурі 100 С маски зберегли свою фільтраційну здатність, форму і очистились від вірусів, - йдеться у дослідженні. На думку вчених, вживані чи старі одноразові респіратори можна повторно використовувати. Важливо лише не додавати воду під час стерилізації. Дослідники оприлюднили відео, у якому показали як це зробити ефективно.


Діаспора

Українці Канади готуються до святкування Дня Незалежності України

Конгрес українців Канади представив заходи, які відбудуться у різних куточках Канади з нагоди Дня Незалежності України. Цього року вони будуть не такими масштабними через пандемію і частина пройде у віртуальному форматі. Українці провінції Альберта організовують віртуальний фестиваль «Українські дні - 2020» з 16 по 24 серпня. Українці в Калґарі 23 серпня проведуть «Автораллі єдності». 24 серпня в мерії міста Монктон піднімуть прапор України. 22 серпня українська громада Британської колумбіі проведе автопарад. З 20 по 29 серпня відбудуться віртуальні святкування Дня незалежності України, зокрема святкові шоу на Forum TV та Kontakt TV.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Українські дизайнери створили серію фігурок на підтримку лікарів DIDO. Covido

Українська студія Sergey Makhno Architects створила колекцію глиняних фігурок DIDO. Covido, кошти від продажу якої підуть на допомогу медикам, які сьогодні протистоять пандемії коронавірусу, «половина виручки буде передана Фонду Пацієнти України, який допоміг 7 500 українських лікарів боротися за тисячі життів», - повідомила студія. DIDO - це серія колекційних арт-іграшок і скульптур, в яких дизайнери студії переосмислюють українську зооморфну пластику. Фігурки носять маски, що символізує допомогу тим, хто зараз потребує її найбільше.


Погода

У п'ятницю, 14 серпня, у Чикаго погода лишатиметься ясною до пізнього вечора. Без опадів. Вдень стовпчики термометрів піднімуться до +29-30°С. В Україні буде мінливо хмарна та переважно суха погода. Температура вдень 19-24° тепла, на півдні та Закарпатті до +29°С.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

11 views0 comments

Comments


bottom of page