top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/13/2021

Updated: Aug 13, 2021


Світ

Європа остерігається нової хвилі біженців з Афганістану

На тлі наступу сил Талібану в Афганістані і повідомлень про поразки підтримуваного Заходом афганського уряду європейські країни готуються до ймовірного збільшення хвилі афганських біженців. У Європі побоюються, що новий спалах війни в Афганістані загрожує повторенням кризи 2015 року, коли внаслідок війни в Сирії понад мільйон біженців з тієї країни, а також з Іраку та інших подалися до Європейського Союзу. Зараз лунають застереження, що європейські уряди вчергове розходяться в тому, як давати раду потенційній кризі, передає Голос Америки. Минулого тижня шість країн ЄС підписали заяву, в якій зобов’язувалися і далі депортувати мігрантів попри активізацію бойових дій в Афганістані. Але Нідерланди та Німеччина поті змінили свою позицію, заявивши що не будуть депортувати афганців.


Політика

Техас заборонив китайському мільярдеру будувати вітряну електростанцію

Мільярдер з Китаю витратив 110 млн дол на купівлю землі в американському Техасі на кордоні з Мексикою. Він планував побудувати вітряну електростанцію, яка б постачала струм до енергосистеми Техасу. Однак, губернатор Техасу Грег Ебботт заблокував будівництво, спираючись на новий закон штату, прийнятий в червні цього року, який забороняє «недружнім країнам» мати доступ до критично важливої інфраструктури штату. До таких «недружніх країн» закон відносить Китай, Росію, Іран та Північну Корею. Китайський бізнесмен Сун Гуанксін, повідомляють ЗМІ, має тісні зв‘язки з Комуністичною партією Китаю. Політики в Техасі висловлювали побоювання, що Гуанксін може використати доступ до енергомережі штату з метою кібернападу, або шантажу, пише Daily Mail.


Економіка

У США зафіксовано різке зростання цін виробників

Ціни виробників в США продемонстрували найбільше річне зростання за десятиліття на тлі інфляційного тиску. При цьому кількість заявок на допомогу з безробіття минулого тижня знову впала. Ці явища свідчать, що відновлення економіки у США йде нерівно, передає Голос Америки. У липні ціни виробників зросли більше, ніж очікувалося, заявило в четвер Міністерство праці США. Це вказує на те, що інфляція може залишитися високою, оскільки високий попит, обумовлений відновленням, продовжує завдавати шкоди ланцюжкам поставок. За останні 12 місяців індекс цін виробників підскочив на 7,8 відсотка, що стало рекордним показником з моменту введення цього показника в 2010 році.


Соціум

Вперше в історії в США скоротилася чисельність білого населення

Відповідно до нових даних перепису населення, в США вперше в історії за останнє десятиліття біле населення скоротилося на 8,6% і тепер становить 57,8%, повідомляє Reuters. Біле неіспаномовне населення залишається в США, найбільшою расою або етнічною групою. Водночас на 276% збільшилась кількість людей, які ідентифікують себе як мультирасові, латиноамериканці та азійці. Більше як половина округів в США втратили населення за останні 10 років. Зростання населення фіксували тільки в мегаполісах. Містами з найбільшою кількістю жителів виявилися Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Чикаго, Г’юстон і Фенікс. Фенікс посунув Філадельфію і став національним лідером за збільшенням населення. В Бакаї, передмісті Фенікса, число жителів зросло майже на 80%.


Здоров`я

McDonald's вводить обов'язкову вакцинацію для співробітників

У США компанія McDonald`s вимагає від своїх співробітників зробити щеплення від коронавірусу до жовтня. Про це повідомляє The Wall Street Journal. Вони мають завершити повний цикл вакцинації від коронавірусу до 27 вересня. Водночас працівники компанії будуть зобов’язані носити маски на роботі, незалежно від того, чи вакциновані вони. «Зростання заражень штамами COVID-19 викликає занепокоєння у багатьох з нас. Багато з вас говорили нам, що почувалися би більш спокійно в офісі, якби були впевнені, що ваші колеги щеплені», — йдеться в листі керівництва McDonald`s. Також компанія перенесла дату виходу в офіс працівників штаб-квартири та інших філіалів з 7 вересня на 11 жовтня, щоб всі мали достатньо часу для вакцинації. Керівництво компанії не зобов’язуватиме вакцинуватися працівників ресторанів, але готове надати їм до чотирьох годин оплачуваної перерви для вакцинації.


США, Ілліной, Чикаго

Президент Володимир Зеленський відвідає Чикаго

Президент України в рамках візиту до США може зустрітися з підприємцем Ілоном Маском та генеральним директором компанії Apple Тімом Куком. Про це повідомило видання ZN.ua з посиланням на свої джерела. За попередньою програмою візиту Зеленський спершу вирушить у Чикаго, де перебуватиме 28-29 серпня. Там він разом з українською діаспорою відзначить День незалежності України, і, можливо, зустрінеться з американським бізнесом. 30 серпня проведе переговори з президентом США Джо Байденом. 31 серпня Володимир Зеленський проведе в Сан-Франциско у Каліфорнії. Зараз опрацьовується можливість проведення трьох можливих заходів - зустрічі з підприємцем Ілоном Маском та генеральним директором компанії Apple Тімом Куком, а також виступ президента в Стенфордському університеті з лекцією про трагедію Бабиного Яру. За свідченням джерел, програма ще не затверджена остаточно і в ній можливі зміни.


Діаспора

У США почали оцифровувати архіви Української капели бандуристів Північної Америки

У США Українсько-Американський Архів і Музей Детройту почали оцифровувати архіви Української капели бандуристів Північної Америки (УКБ), а наприкінці липня провели в музеї вітальну презентацію. Група співробітників мала опрацювати вміст понад сорока великих пластикових контейнерів з архівними матеріалами, а також переглянути, ідентифікувати, каталогізувати та оцифрувати записи. Ці матеріали були відсортовані за десятиліттями, і початковим завданням було розпочати архівне збереження записів, починаючи з 1920-х років до кінця 1960-х років. Після багатьох тижнів роботи трохи менше половини цих матеріалів були оцифровані. Також УКБ просить охочих поділитися з ними матеріалами , які було б цікаво додати до їхнього історичного архіву. Для цього можна подарувати матеріали безпосередньо УКБ, або позичити їх для оцифрування.


Погода

У п’ятницю, 13 серпня, у Чикаго майже весь день буде хмарно, але опадів не передбачається. Стовпчики термометрів піднімуться до 26-27 градусів.

В Україні буде переважно сонячною, але місцями можливі грози та дощі. В регіонах буде спека до +29°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page