top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/11/2021

Updated: Aug 12, 2021


Політика

«Талібан» захопив уже сьому столицю провінції в Афганістані

Радикальний ісламістський рух "Талібан" продовжує наступ в Афганістані, захопивши у вівторок, 10 серпня, місто Фарах на заході країни, передає DW. Урядові підрозділи відступили до військової бази. Таліби активізували наступ на тлі виведення сил НАТО та союзників з Афганістану. Протягом останніх п'яти днів таліби захопили сім із 34 адміністративних центрів провінцій, у тому числі стратегічно важливе місто Кундуз, в якому тривалий час розташовувалася база контингенту Бундесверу. Оглядачі у США заявляють про загрозливу ситуацію у країні. Видання The New York Times, пише про побоювання експертів щодо вразливості столиці Афганістану, якщо урядові сили не зможуть зупинити наступ бойовиків на півночі країни.

Економіка

Середня зарплатня працівників ресторанів та супермаркетів у США поставила рекорд

Середня зарплатня працівників ресторанів та супермаркетів у США вперше перевищила 15 доларів на годину. Про це повідомляє The Washington Post. Прагнучи залучити працівників, великі роботодавці підвищують стартову заробітну платню. "Загалом, майже 80% працівників у США заробляють щонайменше 15 доларів на годину, у 2014-му таких було 60%. Сайти з працевлаштування та рекрутингові компанії кажуть, що чимало шукачів роботи більше навіть не розглядають вакансії, які пропонують менше 15 доларів. Чимало років низькооплачувані працівники боротись за те, щоб щонайменше заробляти це. Тепер це вихідна точка", - відзначає видання. Державна ставка мінімальної заробітної плати у США складає 7.25 долара на годину.


Соціум

Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо пішов у відставку

Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо пішов у відставку на тлі оприлюдненого звіту прокуратури штату Нью-Йорк, у якому було наведено дані розслідування звинувачень проти Куомо у сексуальних домаганнях, передає Голос Америки. Минулого тижня президент США Джо Байден заявив, що Куомо має піти у відставку. Заяві про відставку передувала прес-конференція його захисту, який відкинув закиди у звіті прокурорів та поставив під сумнів слідчих, жінок, які заявляли про домагання, та ЗМІ, які висвітлювали ситуацію. Куомо заявив, що влада штата має працювати ефективно, і з огляду на це, він "відходить в бік", пише The Hill. Куомо також заявив, звертаючись до своїх доньок, що він ставився до жінок так, як хотів би, щоб ставились до них. Відставку Куомо привітав лідер демократів у Сенаті США Чарльз Шумер. За даними опитувань, відставки Куомо хотіла значна частина мешканців Нью-Йорка.


Технології

Обійшов Facebook: TikTok став найпопулярнішим додатком у світі

Популярний сервіс для створення і перегляду коротких відеороликів TikTok обігнав Facebook і став найбільш завантажуваним додатком у світі. До цього Facebook міцно утримував першу позицію серед соціальних мереж. Про це свідчать дані звіту Nikkei Asia. TikTok випереджає за кількістю завантажень Facebook, Instagram, WhatsApp та будь-яку іншу соціальну платформу. Зазначається, що зростання числа користувачів TikTok останнім часом було зумовлене поєднанням низки факторів, зокрема глобальною пандемією коронавірусу, яка змусила людей сидіти вдома. Це призвело до різкого зростання популярності платформи серед дуже різних верств населення та вікових груп, включаючи навіть літніх людей. Друге місце рейтингу посідає Facebook, третє - WhatsApp. Далі йдуть Instagram, Facebook Messenger, Snapchat, Telegram, Likee, Pinterest і Twitter.


США, Ілліной, Чикаго

Американська профспілка вчителів закликає до обов’язкової вакцинації освітян

Вакцинація від COVID-19 повинна стати обов'язковою для американських вчителів, щоб захистити школярів, які занадто молоді для щеплень, заявила глава другої за величиною профспілки вчителів в США, змінивши позицію з цього питання на тлі зростання захворюваності серед дітей. Число госпіталізацій дітей з COVID-19 зростає по всій країні. Експерти в галузі охорони здоров'я пов'язують цю тенденцію зі схильністю штаму Дельта частіше заражати дітей, ніж початковий штам Альфа. За даними Білого дому, майже 90% педагогів і персоналу вакциновані. Все більше приватних компаній і урядів штатів вводять обов'язкову вакцинацію проти COVID-19. Президент найбільшої профспілки вчителів США, Національної асоціації працівників освіти, заявила New York Times днями, що будь-яка вимога обов'язкової вакцинації має обговорюватися на місцевому рівні.


Діаспора

У Канаді команда посольства зустрілася з українською громадою двох провінцій

Працівники Посольства України в Канаді вперше в історії в рамках виїзних консульських обслуговувань провели зустрічі з українськими громадами провінцій Нью-Бранзвік та взяли участь в урочистих заходах з нагоди Дня Нью-Бранзвіка. Про це йдеться у повідомленні Посольства. Крім того, у рамках візиту посол України провів зустрічі з керівництвом провінції – лейтенант-губернатором, прем’єром та спікером. Також Посольство успішно провело консульське обслуговування в Галіфаксі, столиці провінції Нова Шотландія. «Це завершило серію виїзних консульських обслуговувань в Атлантичній Канаді. У Галіфаксі також зустрілися з українською громадою міста й обговорили як Посольство України та громада можуть ефективніше взаємодіяти разом», – зауважили у дипустанові.


Мистецтво, культура і шоу-біз

На День Незалежності відбудеться прем’єра фільму, змонтовнаого з особистих відеозаписів бійців

Кінооб'єднання BABYLON'13 до Дня Незалежності випустило трейлер фільму, змонтованого з особистих відеозаписів з телефонів і камер українських бійців. "Стрічка запрошує глядача у сюрреалістичну подорож на фронт війни з Росією - у химерне потойбіччя, де панують закони відмінні від звичайного світу. Інша поведінка, інші стосунки, інший гумор. Герої прокидаються та засинають, радіють та плачуть, знімають відео та завжди відчувають, що запис може закінчитись у будь-яку мить", - йдеться у коментарі до фільму. 10 гривень з кожного придбаного квитка творці фільму перерахують у Благодійний фонд допомоги армії "Повернись Живим" на закупівлю мобільних комплексів спостереження. Прем’єра стрічки відбудеться у кінотеатрі "Київська Русь" 24 серпня.


Погода

У середу, 11 серпня, у Чикаго протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Ввечері очікується дощ. Повітря прогріється до +33°С.

В Україні мінлива хмарність, місцями дощі з грозами. Вдень 24-29 градусів тепла.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

5 views0 comments

Commentaires


bottom of page