top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/10/2021

Updated: Aug 10, 2021


Політика

США запроваджують нові санкції проти режиму Лукашенка

Президент США Джо Байден у понеділок підписав указ про запровадження нових санкцій, спрямованих проти режиму Олександра Лукашенка у Білорусі. Указ покликаний покарати білоруського очільника та його режим за тривалий наступ на демократичні прагнення і права людини білоруського народу, транснаціональні репресії і зловживання, посягання на міжнародні норми і корупцію, повідомили у пресслужбі Білого дому. Санкції стосуватимуться, зокрема одного з найбільших державних підприємств ВАТ «Білоруськалій». Санкційні заходи вживаються проти відомих бізнесменів, що підтримують режим Лукашенка, а також п'ятнадцяти компаній, з якими вони пов'язані. Під санкції також потрапляє Національний олімпійський комітет Білорусі, який звинувачується у сприянні відмиванню грошей, ухиленні від санкцій, обході візових заборон. Наголошується, що ці кроки США роблять спільно з Великобританією і Канадою, а також із заходами ЄС від 24 червня.


Економіка

67% українців вважають себе бідними, середнім класом – лише 1%

67% українських домогосподарств відносять себе до категорії бідних, лише 1% - до представників середнього класу, до категорії небідних, але ще не представників середнього класу – майже 32%. Про це йдеться у звіті Держстату від 6 серпня. У відповідь на питання про дохід, який дозволяє вважати себе представником середнього класу, 71% громадян назвали суму понад 22 тисячі грн на місяць (це близько 785 доларів). При цьому, у категорії "заможних" стоїть прочерк, тобто до багатих себе зараховують менше 0,1% українців. У звіті також йдеться, що лише 6% домогосподарств вважають, що за останні 12 місяців їх матеріальний стан покращився, понад 50% вважають, що погіршився.


Наука

NASA шукає добровольців для імітації життя на Марсі

НАСА шукає добровольців для участі у проєкті з імітації життя на Марсі. Про це йдеться на сайті агенції. Місія почнеться восени 2022-го і триватиме рік. Загалом планується три таких місії. Кожна з них складатиметься з 4-х членів екіпажу, які житимуть та працюватимуть у модулі Mars Dune Alpha, надрукованому на 3D-принтері. Відбір екіпажів відповідатиме стандартним критеріям NASA для кандидатів-астронавтів: громадянство США, гарне здоров’я, знання англійської, вік від 30 до 55 років, відсутність звички палити, досвід роботи пілотом і ступінь магістра у галузі біології, інженерії, фізики, інформатики або математики. Агентство хоче вивчити, як люди реагуватимуть на суворі умови довгострокового наземного симулятора. Завдання екіпажу можуть включати моделювання виходів у відкритий космос, наукові дослідження, використання віртуальної реальності та управління роботами, а також обмін повідомленнями.


Екологія

Червоний код для людства: ООН оприлюднила звіт щодо глобальних кліматичних змін

Мета Паризьких домовленостей - зупинити глобальне потепління на рівні 1,5C - стане недосяжною, якщо не буде вжито масштабних і швидких заходів із зменшення викидів парникових газів. Про це йдеться в звіті Міжурядової панелі ООН зі зміни клімату, виданому в понеділок. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав звіт «червоним рівнем попередження для людства» та закликав країни об‘єднати зусилля задля подолання зміни клімату. Кліматична система безумовно постраждала від людського впливу, вплив людини спричинив підвищення температури земної поверхні, а рівень світового океану може піднятись на два метри вже до кінця століття, вказують автори звіту. Наймасштабніше дослідження проведене з 2013 року, що стало основою звіту, було видано до конференції ООН з питань зміни клімату, яка відбудеться восени у Шотландії.


Авто – мото

Український стартап хоче відродити легендарний мотоцикл в США

Українська компанія-виробник електробайків Delfast зареєструвала новий бренд "Днепр". Та має намір відродити легендарний український мотоцикл, але вже з електричним двигуном, повідомляє видання Dev. Компанія також стала власником всієї інтелектуальної власності, технологічних напрацювань і конструкторської документації цієї торгової марки. Згідно з повідомленням співзасновника компанії Данили Тонкопія, стартап у співпраці з українським гонщиком Сергієм Маликом створив електромотоцикл DelFast-Dnepr Electric. "Днепр" — важкий дорожній мотоцикл з коляскою, що випускався Київським мотоциклетним заводом. Раніше усі важкі мотоцикли КМЗ узагальнено називали "Днепр", хоча перша модель, що отримала власну назву "Днепр К-650", вийшла у 1968 році. Закрили проєкт у 2012 році.


Діаспора

У Чикаго діаспора зібралася на український фестиваль

Українська громада Чикаго (США) зібралася разом на фестивалі при парафії святого Князя Володимира. Про це у Фейсбуці повідомив Український православний кафедральний собор св. Володимира. На заході виступив музичний ансамбль «Колода Гурт», українські артисти, ансамблі українського танцю тощо. На всій території Фестивалю проходили розважальні заходи для батьків та дітей. Також гостей фестивалю частували смачними українськими стравами. Нагадаємо, Український конгресовий комітет Америки (УККА) у штаті Іллінойс запросив на урочисту церемонію підняття Державного Прапора України у центрі Чикаго, яка відбудеться 27 серпня. Подію проведуть у Дейлі Плаза о 12.00. «УККА від ІЛ організовує автобуси від Українського Села», – йдеться в повідомленні.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Грета Тунберг знялася для обкладинки першого номера Vogue Scandinavia

18-річна шведська еко-активістка Грета Тунберг стала обличчям обкладинки першого номера журналу Vogue Scandinavia. Знімки опубліковані в Instagram видання. На обкладинці крім неї зображений ісландський кінь активістки по кличці Стренгур. "Грета Тунберг - голос покоління. За останні три роки шведський підліток стала найбільш впізнаваною активісткою у світі, закликаючи світових лідерів зупинити кліматичну кризу", - пояснили у виданні вибір героїні дебютної обкладинки. "Ідеально було б просто повернутися в школу і закінчити навчання і не турбуватися про клімат. Але поки є потреба в активістах, я, напевно, буду активісткою", – заявила Тунберг в інтерв'ю виданню. Вона також розповіла, що навколо неї постійно плетуть теорії змови: то вона американський шпигун, то російський агент, то комуніст або крайній капіталіст.


Погода

У вівторок, 10 серпня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. У другій половині дня можливий дощ із грозою. Повітря прогріється до +33°С.

В Україні мінлива хмарність, подекуди короткочасні дощі. Вдень в межах 25-30 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

14 views0 comments

Comentários


bottom of page