top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/10/2020



Політика

Вибори у Білорусі супроводжуються акціями протесту

У неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулися президентські вибори. За попередніми даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набирає понад 80% голосів. Увечері в Білорусі почалися акції протесту, які переросли у зіткнення з міліцією. Кілька людей отримали поранення, на одного з учасників акції наїхав автозак. Міліція застосувала світлошумові гранати і гумові кулі. За інформацією правозахисного центру «Вясна» більш як 200 осіб були затримані силовиками у різних частинах країни. Світові лідери засудили силові розгони в Білорусі і закликали утриматись від насилля.


Економіка

Дональд Трамп підписав укази для допомоги постраждалим від пандемії американцям

Президент США Дональд Трамп підписав чотири укази для економічної допомоги постраждалим від пандемії американцям. Один з них передбачає продовження федеральних виплат по безробіттю в розмірі 400 доларів на тиждень. При цьому глава Білого дому наполягає, щоб чверть цієї суми штати платили зі своїх бюджетів, передає Голос Америки. Ще один указ передбачає запровадження канікул на виплату податку на доходи для всіх американців, які заробляють менш як 100 тисяч доларів на рік. Також підписаний указ, який спрямований на запобігання виселенню з орендованого житла американців, що залишилися без роботи.


Соціум

У Лос-Анджелесі відключатимуть воду та струм за вечірки без соціального дистанціювання

У Лос-Анджелесі відключатимуть водопостачання та електроенергію в оселях та комерційних установах, якщо там неодноразово проводились вечірки без дотримання норм соціального дистанціювання. Таке рішення мерії міста вступило в дію з 7 серпня. Мер міста Ерік Гарсетті заборонив проведення масових заходів, після того як в Інтернеті набуло широкого поширення фото з однієї з вечірок поблизу Голлівуду, де відвідувачі були без масок. «Ці великі вечірки в оселях стали свого роду нічними клубами на пагорбах», - сказав мер у відеозверненні. За порушення заборони на зібрання передбачено покарання у вигляді штрафу, або ув‘язнення.


Авто – мото

Компанія General Motors презентувала електричний кросовер Cadillac Lyriq

Компанія General Motors офіційно презентувала електричний кросовер Cadillac Lyriq. Ця модель є першою в цьому сегменті. Lyriq розроблений з нуля і демонструє, як виглядатимуть усі майбутні електрокари марки Cadillac. У нього довга колісна база, ліхтарі на бічних віконних стійках, 22-дюймові диски, та велетенський 33-дюймовий дисплей майже на всю ширину передньої панелі. Запас ходу на одному заряді – майже 500 кілометрів забезпечить батарея ємністю 100 кВт/год. Електрокар буде доступний у виконанні з переднім або повним приводом. Його вихід очікується наприкінці 2022 або на початку 2023 року.


Туризм

Крим закрили до кінця літа через пандемію

Кабінет Міністрів України вирішив закрити в'їзд і виїзд до Криму з континентальної України - через коронавірус. Раніше в уряді припускали, що російська влада у Криму може занижати реальні показники хворих на півострові, передає ВВС. В України кажуть, що закриття дороги до Криму тимчасове - відкрити проїзд до півострова мають 30 серпня. Водночас є кілька винятків для тих, хто все ж хоче в'їхати у Крим чи виїхати з нього. В'їжджати ж до Криму з території Росії, наприклад, через так званий "Кримський міст", за українськими законами заборонено.

США, Ілліной, Чикаго

Вакцина від коронавірусу, ймовірно, не буде високоефективною

Науковці сподіваються розробити вакцину від нового коронавірусу, яка б мала ефективність 65-75%, однак вакцина ефективністю 50% також допоможе подолати пандемію. Про це заявив головний інфекціоніст США та радник Білого дому з питань пандемії д-р Ентоні Фаучі. Високоефективною в медицині вважають вакцину, що надає гарантований захист від захворювання на рівні 98% і більше. Шанси розробити таку вакцину невеликі, заявив Фаучі. Він закликав не припиняти інші протиепідемічні заходи навіть після розробки вакцини.


Діаспора

Культурні українські установи Нью-Йорка працюють он-лайн

Український інститут Америки та Український музей в Нью-Йорку під час пандемії COVID-19 перешли в онлайн-формат, передає Голос Америки. Адже попри те, що Нью-Йорк потроху повертається до звичайного режиму, його культурне життя все ще на паузі. У закладах сподіваються відкрити двері для відвідувачів у вересні. А поки Український інститут Америки зробив ставку на соцмережі. Зі стартом пандемії був оновлений YouTube-канал. На сайті з’явилися віртуальні виставки. До пандемії Український музей проводив багато майсте-класів: писанкарство, ткацтво, вишивка. Проте через карантин їх також перевели в онлайн-режим. В обох закладах кажуть, що он-лайн формат значно розширює аудиторію.


Погода

У понеділок, 10 серпня, у Чикаго очікується хмарна погода з дощем. Ввечері ще й з грозою. Стовпчики термометрів вдень сягнуть + 31°С.

В Україні у західних, північних та більшості центральних областей вранці та вдень буде невеликий короткочасний дощ з грозами. На решті території без опадів. Вдень - 23-28° вище нуля.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

9 views0 comments

Comments


bottom of page