top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 08/02/2021

Updated: Aug 2, 2021


Політика

США посилили санкції проти Куби через придушення протестів

У відповідь на придушення владою Куби мирних протестів, США вводять додаткові санкції проти Куби. Цього разу вони стосуватимуться правоохоронних органів, а саме глави Національної поліції та його заступника. Минулого тижня Міністерство фінансів США ввело санкції проти міністра оборони Куби і спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ, яких підозрюють у порушенні прав людини. Як пише The Hill, йдеться про санкції, запроваджені за глобальним Актом Магнітського, що заморожують будь-які активи у юрисдикції США й забороняють в'їзд посадовців до США, але, враховуючи тривале ембарго США щодо Куби, ці обмеження мають радше символічне значення. Президент Байден вже пообіцяв активістам вжити подальші дії, якщо така ситуація на острові триватиме.


Економіка

Експорт українського морозива за 5 років збільшився у півтора рази

За останні 5 років експорт українського морозива збільшився у півтора рази, повідомляє Держпродспоживслужба. При цьому, за 4 місяці 2021-го року експорт морозива збільшився на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. "Сьогодні українське морозиво експортується в понад 50 країн світу. Найбільше продукту реалізується до Молдови, Китаю, Ізраїлю, Болгарії, Литви та Чехії. Разом з тим, до країн Євросоюзу в поточному році експортовано 1077,4 тонн, або 46,8% від загального обсягу експорту", - йдеться у повідомленні. " Обсяги імпорту морозива в Україну коливаються в межах від ста до тисячі тонн. Основними країнами-імпортерами є Франція, Молдова, Італія, Румунія, Польща, Словенія, Литва і Латвія.


Соціум

Володимир Зеленський презентував заходи до Дня незалежності України

Президент України Володимир Зеленський на форумі "Україна 30" анонсував заходи з нагоди Дня незалежності України. За його словами, будуть "не просто великий парад, великий салют, великий концерт", а можливість зрозуміти, чого ми навчилися за роки незалежності і чого маємо навчитися, щоб ніколи її не втратити. "Саме цьому присвячено святкування. 10 основних заходів, 10 ключових здобутків, 10 важливих висновків, а разом – 30 років незалежності і одна мрія на наступні роки", – сказав президент. За тиждень до Дня незалежності в Україну привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика. Її можна буде побачити у Софійському соборі. «Вперше за 30 років незалежності України заплановані заходи за участі всіх сил сектору безпеки та оборони України та країн-партнерів. На Хрещатику, на Дніпрі, в Одесі, в Чорному морі наша гордість, ті, хто готовий захистити Україну на суші, на воді і в повітрі", – зазначив Володимир Зеленський.


Авто – мото

Автопілот Tesla допоміг п'яному водію уникнути автомобільній аварії

Автопілот Tesla Model S допоміг запобігти можливій автомобільній аварії на дорозі у Норвегії. 24-річний водій електрокару був напідпитку і заснув за кермом просто під час руху. Але система автоматичного керування авто виявила, що водій припинив реагувати, після чого дозволила машині залишатись у межах смуги, а пізніше загальмувала й увімкнула аварійні сигнали. Інцидент зафільмували випадкові свідки. Норвезька поліція повідомила, що ніхто не постраждав, а у водія виявили ознаки сп'яніння й тимчасово відібрали права. За даними Tesla, використання їхньої системи автопілота та інших безпекових функцій у кілька разів знижує аварійність на дорогах. Виробник електрокарів зазначає, що функція автопілоту не робить машину цілком автономною, а отже водій все одно має залишатись уважним і готовим перебрати контроль за авто.


Здоров`я

Ізраїль починає вакцинацію третьою дозою Pfizer

Починаючи з неділі в Ізраїлі особи старше 60 років, які зробили друге щеплення від COVID-19 більше п’яти місяців тому, матимуть змогу зробити третє щеплення вакциною Pfizer/BioNTech, щоб посилити захист від COVID-19. Влада країни обґрунтувала необхідність додаткової вакцинації поширенням більш заразного «дельта»-штаму вірусу, а також повідомленнями науковців про те, що захист, який створює вакцина, з часом зменшується. Відповідне дослідження провів ізраїльський Медичний центр Шеба. У США, урядові установи поки вивчають питання про необхідність додаткового щеплення. Наразі у США найгірша ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Флориді. Лише за останній тиждень там 110 тисяч нових випадків, а це на 50% більше, ніж попереднього тижня.


США, Ілліной, Чикаго

Адміністрація Байдена відновлює депортації іммігрантів, що перетнули кордон США нелегально

Адміністрація Білого дому відновила оперативну депортацію сімей мігрантів із Гватемали, Гондурасу та Сальвадору, що перетнули американський кордон нелегально. Міністерство внутрішньої безпеки повідомило, що із понеділка родини мігрантів, які не мають юридичних підстав залишатись у США, тобто не шукають притулку в країні чи не можуть на нього претендувати, за пришвидшеною процедурою будуть відправлені на батьківщину на літаках. Як пише Politco, це рішення Білий дім ухвалив з огляду на загострення пандемічної ситуації на південному кордоні країни. Відповідний указ вперше ввів торік колишній президент Дональд Трамп, й нова влада планувала його скасувати, однак, через поширення штаму Дельта, рішення відклали. В червні число затримань на південному кордоні в США нелегальних мігрантів досягло 188 тисяч - це рекордний показник за два останніх десятиліття.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Віра Брежнєва випустила новий кліп на пісню "Рожевий дим"

Популярна співачка Віра Брежнєва випустила новий кліп на пісню "Рожевий дим". Багаторівневі декорації, складні механічні конструкції і команда понад 50 осіб: масштаби на майданчику не поступалися зйомкам повнометражного кіно, завдяки чому вийшов короткометражний міні-фільм. Співачка перевтілилась в героїню драматичного сюжету, яка переживає зраду. Режисер відео Алан Бадоєв. Над образами співачки працював відомий український дизайнер Іван Фролов. Його сукня для Віри з ланцюжків з камінням важила понад п'ять кілограмів. За задумом авторів ідеї, Віри Брежнєвої і продюсера Костянтина Меладзе, фінал відео непередбачуваний до самого кінця. Чи буде "happy end",- на це питання відповість сам глядач.


Погода

У понеділок, 2 серпня, у Чикаго весь день буде хмарно, лише ввечері проясниться. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +24°С.

Більшість регіонів України накриють грозові дощі. Водночас буде дуже спекотно до + 35°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page