top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 07/15/2021

Updated: Jul 16, 2021



Політика

G7 привітала прийняття закону про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя України

Посли G7 вітають прийняття в середу, 14 липня, Верховною Радою України закону про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя. Про це сказано на сторінці послів у Twitter. Вони заявили, що члени G7 готові підтримати перезавантаження Вищої ради правосуддя, в тому числі шляхом надання міжнародних експертів, а також, що вони продовжують допомагати здійснювати судову реформу, яка покращує якість правосуддя для всіх українців. Згідно з прийнятим законом, у складі Вищої ради правосуддя буде створено автономний підрозділ дисциплінарних інспекторів, які будуть попередньо перевіряти подані на суддів скарги. Крім того, буде створено Етичну раду, яка перевірить всіх діючих членів Вищої ради правосуддя і кандидатів на цю посаду. До неї увійдуть троє представників суддів та троє міжнародних експертів.


Економіка

ЄС планує запровадити ввізне мито на товари з високим вмістом СО2

Євросоюз прагне мінімізувати ризики, що пов’язані із імпортом продукції третіх країн, які не мають фіскальних стимулів для скорочення викидів двоокису вуглецю та постачають на ринок ЄС товари, які вироблені за високого ступеню емісії СО2. Про це в середу у Брюсселі заявив Єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні, повідомляє Укрінформ. «…коли виробництво переміщується до країн, де екологічні стандарти є нижчими, або, навпаки, на європейський ринок потрапляють імпортовані товари з високим вмістом шкідливих викидів. …З цієї причини ми представили CBAM –Кордонний механізм вуглецевого регулювання», - сказав Єврокомісар. Євросоюз вводитиме його поетапно у повній відповідності із правилами СОТ.


Соціум

У низці штатів почали запроваджувати суворі обмеження на аборти

Із початку року у 16 американських штатах було запроваджено 80 обмежень щодо абортів. Найбільше, кажуть захисники репродуктивного здоров’я, це позначається на небілих жінках, особливо, якщо вони втратили роботу за пандемії. Щоб перервати вагітність вони мають їхати до штатів, де м’якіші правила, передає Голос Америки. Одна з організацій, яка допомагає таким жінкам, каже про зростання звернень. Половина таких жінок не мать медичного страхування та не можуть заплатити 12 тис. доларів за процедуру. Групи, що виступають проти абортів об’єднуються довколо протистояння пропозиції Білого дому скасувати норму закону, що забороняє використовувати гроші платників податків, щоб оплачувати жінкам переривання вагітності. Також предметом юридичної та політичної боротьби є ліміти щодо абортів, які штати встановлюють на місцевому рівні, а також питання на яких термінах і за яких умов їх можна обмежувати.


Наука

Ілон Маск вважає, що Starship може допомогти очистити орбіту Землі від сміття

Ракета компанії Ілона Маска Starship зможе допомогти прибрати космічне сміття. Про це бізнесмен і винахідник написав у Twitter. На його думку, вона може «заковтнути уламки», просто відкривши свої «розсувні двері». НАСА планує використати ракету Starship, щоб здійснити політ двох американських космонавтів на Місяць і «прокласти шлях для тривалого освоєння Місяця». Відповідний контракт між НАСА та SpaceX, було підписано в квітні. Ракета Starship перебуває на стадії випробувань. Ілон Маск також заявляв, що ракета Starship, яка за планом конструкторів, буде спроможною надіслати 100 тон вантажу та людей на Місяць та Марс, зможе дістатись Червоної планети ще до 2030 року.


США, Ілліной, Чикаго

На Сполучені Штати насуваються потужні торнадо

Територія середнього заходу та північного сходу США, де мешкає близько 90 мільйонів американців, починаючи з середи, зазнає руйнівних вітрів силою торнадо, потужного граду, злив та повеней. Про це йдеться в попередженні телеканалу CNN, який посилається на Центр прогнозування штормів США, передає Укрінформ. Синоптики прогнозують, що найбільші ушкодження можуть спричинити саме руйнівні вітри, хоча очікуються також потужні зливи з грозами, град і в окремих місцях вихід річок із берегів. Зокрема, оголошена небезпека торнадо третього рівня у штатах Міннесота, Айова, Іллінойс та Вісконсін. Негода вдарить, у тому числі по великих містах, таких як Чикаго, Міннеаполіс, Мілуокі, Де-Мойн та Омаха. Крім того, небезпека другого рівня загрожує штату Нью-Йорк, а також цілому регіону Нової Англії.


Діаспора

УГКЦ заснувала монашу спільноту у Чиказькій єпархії Святого Миколая у США

Чиказька єпархія Святого Миколая 12 липня збагатилася монашою спільнотою – на головному летовищі м. Чикаго владика Венедикт Алексійчук, єпарх Чиказький, зустрів сестер монахинь, які прилетіли з України, про це повідомив інформаційний ресурс УГКЦ. «П'ятеро сестер будуть проживати недалеко від Чикаго у Ричмонді, де знаходиться храм та житлова будівля, які й утворюють монастирський комплекс.», – йдеться в повідомленні. Монастир названий на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Його покровителькою є Унівська Божа Матір, копію ікони якої сестри привезли зі собою. 14 липня єпархії виповнилося 60 років. У 1961 році Папа Римський Іван XXIII підписав папську булу, якою засновано Чиказьку єпархію Святого Миколая з осідком у м. Чикаго (штат Іллінойс, США), – розповіли в УГКЦ. Також повідомляється, що з нагоди ювілею, 28 серпня, відбудеться перша проща до монастиря Успіння Пресвятої Богородиці.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Екс-солістка Spice Girls Емма Бантон вийшла заміж після 23 років стосунків

Британська співачка, відома як екс-солістка групи Spice Girls Емма Бантон вийшла заміж за батька своїх дітей, співака Джейда Джонса після 23 років знайомства. За цей час вони декілька разів розходились і знову сходились і все ж вирішили узаконити свої стосунки. Джейд і Емма заручились 21 січня 2011 року, але тоді Емма говорила, що весілля - це не підтвердження відносин. Тепер вже подружжя має двох синів Лі Джонса і Тейта Лі Джонса, 2007 і 2011 року народження.


Погода

У четвер, 15 липня, у Чикаго увесь день буде хмарно та дощитиме. Ввечері ще й з грозою. На стовпчиках термометрів +24…+25°С.

Україну не покидає спека, але буде трохи хмарно та місцями дощ. Вдень в межах 30-35 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Commentaires


bottom of page