top of page
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Fresh Daily News (Новини українською) - 07/06/2022


Політика

Країни НАТО підписали протокол про приєднання Фінляндії та Швеції

Країни Північноатлантичного Альянсу підписали Протокол про входження Фінляндії та Швеції до НАТО, що дозволяє розпочати процес ратифікації цього документу у всіх країнах-союзницях для завершення процесу входження. Про це під час пресконференції у Брюсселі повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він зауважив, що обидві країни значно посилять Альянс. Збройні Сили цих країн є повністю взаємосумісними з силами країн НАТО, вони багато років проводили спільні тренування та навчання разом з НАТО.


Війна РФ проти України

Експансія далеко за межами Донбасу — Інститут вивчення війни

Цілями Росії під час її вторгнення в Україну залишаються зміна режиму в Києві та знищення суверенітету української держави — незважаючи на військові невдачі Росії та риторику, що натякає на зменшення цілей війни після цих поразок. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев повторив початкові цілі президента Путіна щодо операцій в Україні, зазначили аналітики. Він припустив, що Кремль зберігає максималістські цілі, включаючи зміну режиму та територіальну експансію далеко за межами Донбасу.


Економіка

Євро падає до мінімуму за 20 років і наближається до рівності з доларом

Курс євро проти долара впав на 1,4% до 1,03 долара - найнижчого рівня з грудня 2002 року – ринок припускає, що Європейський центральний банк повільно підвищуватиме процентні ставки з огляду на загрозу рецесії. Про це повідомляє Bloomberg. Попри рекордну інфляцію, європейський регулятор не може підвищувати ставки настільки ж рішуче, як Федеральна резервна система США через наслідки російсько-української війни. Наразі існує ймовірність у 60%, що євро досягне паритету до долара до кінця року, пише видання.


Соціум

Україна просить Туреччину допомогти розслідувати крадіжку Росією зерна

Україна попросила Туреччину провести розслідування щодо 3 кораблів, які підозрюють в перевезенні краденого українського зерна з тимчасово окупованих територій і отримати документальне підтвердження походження збіжжя на суднах, пише Reuters. Кораблі вирушили з головного зернового терміналу Криму в Севастополі в квітні та травні та вимагали від Анкари отримати документацію про їхній вантаж для прибуття в турецькі порти. У Росії відмовились коментувати крадіжки українського зерна.


США, Ілліной, Чикаго

В Пентагоні хочуть інспектувати використання зброї Україною

Пентагон вивчає можливість надіслати до України інспекторів, щоб безпосередньо отримувати інформацію про застосування зброї наданої США Україні. Про це заявив Джед Роял, заступник голови Агенції Пентагону США з оборонної співпраці. Наразі Пентагон має покладатись на інформацію української сторони, щодо застосування зброї наданої США. Роял відзначив, що координація з українською стороною відбувається ефективно. Американські законодавці раніше заявляли про необхідність більшої підзвітності щодо використання оборонної допомоги.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Українська науковиця отримала найпрестижнішу премію з математики

Українка Марина В'язовська стала другою жінкою та першою з наших співвітчизників яка здобула найпрестижнішу нагороду з математики - Філдсівську премію. В’язовська отримала відзнаку за розвʼязання задачі про пакування куль у восьмивимірному просторі, над якою роздумували ще Кеплер і Ньютон. Церемонія вручення медалі Філдса відбулася в Гельсінкі. У промові Марина говорила про війну в Україні. Зокрема, згадала про харківську математичку Юлію Ждановську, яка стала жертвою російського обстрілу в перші дні війни.


Погода

У середу, 6 липня у Чикаго у першій половині дня буде хмарно та дощитиме, лише ввечері проясниться. На стовпчиках термометрів до +27°С.

В Україні у більшості областей буде ще спекотно, на заході місцями дощ, гроза та шквали. Температура вдень 29-34°.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

3 views0 comments
bottom of page