top of page
  • YouTube - Black Circle
  • SoundCloud - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Fresh Daily News (Новини українською) - 07/05/2022


Політика

Папа Римський заявив про намір відвідати Київ і Москву

Папа Римський Франциск заявив, планує поїхати з миротворчою місією до Москви та Києва найближчим часом, якщо йому дозволить здоров’я. В інтерв'ю Reuters понтифік розповів, що Ватикан наразі веде переговори з російським МЗС. Але початкові ознаки не були обнадійливими. "Перше, що потрібно зробити, — це поїхати до Росії, щоб спробувати чимось допомогти, але я хотів би побувати в обох столицях", — сказав Франциск. У Міністерстві закордонних справ заявили, що ігнорування Москвою пропозиції понтифіка свідчить про те, що РФ не хоче миру.


Війна РФ проти України

На острові Зміїний встановили український прапор

Острів Зміїний повернули під контроль України та встановили на ньому державний прапор, який доправили на гелікоптері. Про це повідомила начальниця пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк. "Прапор України на острові Зміїний встановлено. Військова операція завершена і територія повернена під юрисдикцію України", – сказала вона. Також вона зазначила, що завершилася військова операція українських збройних сил, метою якої було встановлення контролю на острові.


Економіка

Україна представила план відновлення на 750 мільярдів доларів

У швейцарському Лугано Україна презентувала план післявоєнного відновлення на суму понад 750 млрд доларів, який включатиме 850 проєктів для відбудови країни. План розрахований на 10 років – з 2023 року і до 2032 року – і відбуватиметься у дві хвилі. Перша триватиме три роки, у які планується втілити більшість із зазначених проєктів, які коштуватимуть понад 350 млрд доларів. Друга хвиля міститиме меншу кількість проєктів, але потребуватиме більшого фінансування – понад 400 млрд доларів. При цьому у плані закладено, що українська економіка протягом цих 10 років зростатиме на 7% щороку.


Соціум

Українська колона вперше взяла участь в параді на День незалежності США у Вашингтоні

У США відзначили 246-й День незалежності. Cвяткування почалось з параду на центральній вулиці у Вашингтоні і тривало цілий день. Вперше в параді взяла участь і колона українців. Відкривав колону плакат з написом: "Дякуємо Сполученим Штатам за підтримку України". Президент США Джо Байден і перша леді Джилл Байден в цей день організували барбекю для родин військових на південній галявині Білого дому. Традиційно свято завершилось фейєрверком на головній алеї американської столиці. Великі святкування фейєрверки відбулись і в інших містах країни.


США, Ілліной, Чикаго

У США поблизу Чикаго сталася стрілянина, є загиблі

У США в місті Хайленд-Парк поблизу Чикаго під час урочистого параду до Дня незалежності сталася стрілянина, внаслідок якої загинули щонайменше шестеро людей, ще два десятки дістали поранення, повідомляє The New York Times. Поліція затримала 22-річного Роберта Крімо, який, імовірно, влаштував стрілянину. Підозрюваного помітили у машині поліцейські Північного Чикаго. Коли вони спробували зупинити Крімо, він утік. Врешті його затримали увечері в місті Лейк-Форест недалеко від місця стрілянини після кількагодинного прочісування околиць.


Технології

TikTok прагне угоди з урядом США

TikTok працює над домовленістю із урядом США, щоб забезпечити захист даних американських користувачів від Китаю. Про це керівник соцмережевої компанії Шу Зі Чу повідомив у листі до дев'яти американських сенаторів. У листі він вказав, що компанія усуне дані американских користувачів зі своїх серверів, а буде зберігати ці дані на хмарному сервісі Oracle у США. Збереження і доступ до таких даних здійснюватиметься "у відповідності до протоколів, схвалених урядом США", запевнив Чу.


Погода

У вівторок, 5 липня, у Чикаго більшу частину дня погода буде похмурою. Ввечері, можливо, пройде дощ. Вдень до +34…+35°С.

В Україні буде спекотно та переважно сухо, лише на заході можливі грозові дощі та навіть град і шквали. Температура вдень 29-34°.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments
bottom of page