top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 07/05/2021

Updated: Jul 5, 2021


Політика

У США прокоментували рішення Лукашенка закрити кордон з Україною

Уряд США обізнаний про те, що Білорусь закрила кордон з Україною та має наміри й надалі притягувати режим Олександра Лукашенка до відповідальності. Про це повідомив агентству Reuters офіційний представник адміністрації США. «Схоже, режим Лукашенка знову намагається відвести увагу від своєї кампанії репресій проти власного народу», - прокоментував ситуацію чиновник. Він також підкреслив, що Сполучені Штати «продовжуватимуть підтримувати білоруський народ і притягувати до відповідальності режим». У п'ятницю Олександр Лукашенко доручив прикордонним військам Білорусі повністю перекрити кордон з Україною, передає Укрінформ. Він заявив, що з України начебто надходить велика кількість зброї для «терористичних» осередків у Білорусі, які прагнуть «насильницької зміни влади» в республіці.


Економіка

Частина країн узгодила мінімальний податок на прибуток міжнародних корпорацій

Група зі 130 країн, які представляють понад 90% світового ВВП, погодилася ввести глобальний мінімальний податок на корпорації на рівні не менше 15%. Про це завила глава Мінфіну США Джанет Йеллен, передає CNBC. Якщо такий податок все ж буде введений, він фактично покладе край практиці глобальних корпорацій переносити штаб-квартири в юрисдикції з низькими податками, такі як Ірландія і Британські Віргінські острови. Угода також включає механізм скасування податків на цифрові послуги. Натомість чиновники погодилися з новим податковим планом, який буде прив’язаний до місць, де транснаціональні корпорації фактично ведуть бізнес, а не до їх штаб-квартир. Водночас, деякі країни, приміром Угорщина та Ірландія, «ще не приєдналися» до цього плану, пише Bloomberg. Принципову угоду про введення глобального податку мають підписати міністри фінансів G20 на зустрічі, яка відбудеться 9−10 липня у Венеції.


Соціум

Американці відсвяткували День незалежності

У неділю, 4 липня, Сполучені Штати Америки відзначили 245-й День незалежності країни. Це національне свято було запроваджено з нагоди підписання Декларації незалежності США від Об'єднаного королівства Великої Британії. Напередодні президент США Джо Байден взяв участь в церемонії натуралізації нових громадян. Сам він святкував у Білому домі, куди було запрошено тисячу працівників невідкладних служб на знак вдячності за їхню роботу під час пандемії. Американці в цей день відвідали урочисті паради, святкові концерти й влаштовували барбекю - ці традиції відновлюються на тлі послаблення карантинних заходів. А родзинкою святкувань, стали феєрверки, найбільші салюти були у Нью-Йорку та Вашингтоні.


Спорт

Ломаченко обійшов Усика в рейтингу найкращих бійців світу

Колишній чемпіон світу в трьох дивізіонах Василь Ломаченко покращив становище у рейтингу кращих боксерів за версією американського спортивного телеканалу ESPN. Завдяки достроковій перемозі над японцем Масайоші Накатані він зумів піднятися на восьмий рядок. Таким чином він на один щабель змістив вниз Олександра Усика. Це єдина зміна в топ-10 генерації. Нагадаю нещодавно Василь Ломаченко в інтерв'ю YouTube-каналу "La Sueur" вибрав п'ятірку кращих в історії боксу. На вершину списку українець поставив легендарного суперважкоатлета Мохаммеда Алі. За ним розташувався екс-чемпіон планети в п'яти вагових категоріях Рой Джонс-джуніор. На третьому місці супертяж Джордж Форман. На четвертій позиції - колишній чемпіон світу у восьми вагових категоріях Менні Пакьяо. Замикає топ-5 супертяж Джо Луїс.


США, Ілліной, Чикаго

Флорида готується до першого урагану сезону

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс має намір видати указ про надзвичайну ситуацію, через наближення тропічного шторму «Ельза», який може досягти узбережжя США вже на початку цього тижня. Національний центр ураганів США класифікував його як ураган 1 категорії. «Ельза» може стати першим ураганом, що досягне Атлантичного узбережжя США в сезоні 2021 року, повідомляють метеорологи. Під час прес-конференції у п’ятницю ДеСантіс припустив, що штормові вітри можуть зачепити і місце, де тривають рятувальні роботи після обвалу багатоповерхівки та запевнив, що влада уважно слідкує за ситуацією. Місцева влада міста Серфсайд, планує прискорити роботи із знесення вцілілої частини споруди, з огляду на нестійкість конструкції.


Туризм

Космічні перегони: мільярдер Бренсон заявив, що полетить у космос раніше за Безоса

Американський мільярдер Річард Бренсон планує полетіти в космос 11 липня, на дев‘ять днів раніше оголошеного польоту в космос іншого американського мільярдера і найбагатшої людини світу, Джеффа Безоса. Про запланований політ повідомила компанія Бренсона Virgnin Galactic. «Я завжди був мрійником і моя мама вчила мене ніколи не здаватись і прагнути до зірок», - говорить Бренсон у відеопрезентації польоту. Оголошення прозвучало в той самий день, коли заснваник компанії Amazon Джефф Безос надав нові деталі свого польоту в космос. Він оголосив, що у його космічному перельоті, запланованому на 20 липня візьме участь 82-річна авіаторка Уоллі Фанк, яка в 1960-х пройшла тренування в рамках космічної програми НАСА, але на той час політ було скасовано. «Ніхто не чекав довше», - написав Безос в Instagram.


Діаспора

У Каннах покажуть дві стрічки від України

На 74-му міжнародному Каннському кінофестивалі покажуть дві стрічки від України, повідомляє Держкіно. В конкурсній програмі "Тиждень критики" буде представлений ігровий фільм французського режисера та сценариста Елі Ґраппа – "Ольга", знятий за участі української кінокомпанії Pronto Film. В програмі Спеціальних показів бере участь документальний фільм Сергія Лозниці "Бабин яр. Контекст" - йдеться у повідомленні пресслужби. Паралельно з фестивальною програмою працюватиме один із найпрестижніших міжнародних кіноринків Marché du Film, на якому буде розміщений український павільйон під традиційним слоганом #UkraineIsYourDestination. Важливим акцентом в роботі павільйону буде презентація локацій для зйомок в Україні.


Цікаве

Тигри, медведі та гірські леви Оклендського зоопарку отримають вакцину від COVID-19

Оклендський Зоопарк почав вакцинацію своїх великих кішок, медведів та тхорів в рамках попередження коронавірусу серед тварин за допомогою експериментальної вакцини, повідомляє AP. Вакцину розробила і подарувала зоопарку ветеринарна фармацевтична компанія Zoets в Нью-Джерзі. Керівництво зоопарку каже, що жодна тварина поки не заразилася коронавірусом, однак вони хочуть попередити можливі зараження. Першими уколи отримали тигри, чорні медведі та гризлі, гірські леви та тхори. Наступні примати та свині. Зоопарк Сан Дієго почав вакцинувати своїх приматів у січні після того, як стався спалах COVID-19 серед горил. Принайні 75% вірусних захворювань, у тому числі COVID-19, мають тваринне походження, кажуть у ВООЗ. Підтверджені випадки зараження на COVID-19 були у горил, тигрів, левів, а також домашніх собак та котів.


Погода

У понеділок, 5 липня, у Чикаго вранці та ввечері ясна погода, а вдень небо затягнуть хмари, проте ненадовго. Без опадів. Стовпчики термометрів показуватимуть до +32°С.

По всій території України мінлива хмарність та дощі з грозами. Вдень в межах 24-29 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union



5 views0 comments

Comentários


bottom of page