top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 07/02/2020


Політика

США виведуть з Німеччини 9,5 тисяч американських військових

США затвердили плани вивести з Німеччини 9,5 тисяч американських військових, повідомив речник Пентагону Джонатан Гоффман. За його словами, затверджений президентом США Дональдом Трампом план «підвищить рівень стримування Росії, посилить НАТО, запевнить союзників, покращить стратегічну гнучкість США та операційну гнучкість Командування США в Європі». Наразі США не повідомляли, коли і куди виведуть частину своїх військ із німецької території.


Економіка

В Україні припинила діяти державна монополія на виробництво спирту

1 липня в Україні набув чинності закон про скасування державної монополії на виробництво спирту. Віднині ліцензію на виробництво цього продукту можуть отримати підприємства будь-якої форми власності. Ще рік виробництво спирту буде відбуватися тільки на державних заводах, які незабаром виставлять на продаж. З 1 липня 2021 року дозволять введення в експлуатацію і видачу дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту. При цьому до 1 січня 2024 року спирт імпортують тільки державні підприємства, уповноважені урядом.

Соціум (соціальні новини)

The New York Times затвердила у статуті використання слова «чорний»

Газета The New York Times затвердила у внутрішньоредакційному статуті використання слова "чорний" — на тлі антирасистських протестів. Слова «чорний» або «білий» мають використовуватись як прикметники, а не як іменники. «Афроамериканець» залишається прийнятною альтернативою для визначення темношкірих у США. Підтверджується правило, згідно з яким раса або етнічна приналежність людини зазначається тільки у тому випадку, якщо це доцільно. Також у виданні закликають бути обережними, аби вважати, що «білий» використовується за замовчуванням — наприклад, називаючи расу темношкірого, але при цьому не називаючи расу інших.


Авто – мото

Tesla стала найдорожчим автовиробником світу

Компанія Tesla, найбільшим акціонером якої є підприємець Ілон Маск, випередила за капіталізацією японську Toyota і стала найдорожчим автовиробником світу. Вартість акцій Tesla під час торгів у середу, зросла на п'ять відсотків та перевищила $1135 доларів. Таким чином, ринкова капіталізація компанії сягнула $210 мільярдів. Капіталізація Toyota - становить близько $201 млрд. Німецькі конкуренти BMW, Daimler та Volkswagen разом коштують $112 млрд. Попри викликану коронавірусом кризу Tesla планує продати цього року 500 тисяч авто.


США, Ілліной, Чикаго

Нью-Йорк відновлює активність після карантину

Днями Нью-Йорк розпочав другий етап відкриття. Частково відчиняються непродуктові магазини, ресторани, спортивні клуби та інші заклади, які були зачинені понад три місяці. Салони краси обслуговують клієнтів, тільки за попереднім записом. Повертаються до життя дитячі майданчики. Муніципальна програма з відкриття закладів харчування покликана розширити літні майданчики для ресторанів та барів, що може повернути до 45 тис. робочих місць. У деяких районах ресторанам дозволили поставити столики на велосипедних доріжках та паркувальних майданчиках. Втім, у США ситуація із коронавірусом залишається невтішною. Понад 47 тисяч людей у країні отримали позитивний тест на COVID-19 за один день.


Діаспора

ЦРУ розсекретило дані про мову спілкування киян у 1950-х роках

Центральне розвідувальне управління США опублікувало розсекречену доповідь, датовану вереснем 1954 року, яка констатує, що в 1950-х роках вісім з десяти жителів столиці користувалися у спілкуванні українською мовою. Решта послуговувалися російською або однією з мов, поширених в СРСР. При цьому звертається увага на те, що тема політики в Україні ніколи не обговорюється з незнайомцями, зокрема в поїздах чи будь-де в інших місцях. Оповідь також містить інформацію про відновлення будівель, мостів та інших об'єктів української столиці у післявоєнний період. Окрім того, документ вказує на інші цікаві деталі. Наприклад, що більшість київських магазинів у цей період відкривалися о восьмій ранку, втім деякі – о п'ятій, для робітників, які в цей час виходили на ранню зміну.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Світлана Тарабарова представила новий кліп "Крила"

Українська співачка Світлана Тарабарова презентувала максі-сингл та кліп «Крила» разом із солістом гурту INPLUS. Колаборації двох талановитих музикантів передувала випадкова зустріч у коридорі студії звукозапису. «Працюючи над новим треком, я раптом почула за стіною декілька нот, які зачепили мене, — розповіла Світлана. — А, поспілкувавшись з Андрієм (соліст гурту INPLUS), я відчула, що, об’єднавши зусилля, ми зможемо через музичні імпульси нагадати людям, як важливо у стосунках дарувати щиру любов. Дарувати крила». До максі-синглу увійшли 4 версії пісні, які вже доступні на всіх цифрових майданчиках.


Погода

У четвер, 2 липня, у Чикаго хмарно, без опадів. Вдень стовпчики термометрів піднімуться до +30°C.

В Україні у західних областях короткочасні дощі, грози, на решті території без опадів. Вітер змінних напрямків, в окремих районах град та шквали. Температура вдень +28°- 33°C.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


4 views0 comments

Comments


bottom of page