top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 06/22/2021

Updated: Jun 23, 2021


Політика

Ще сім європейських країн закрили небо для білоруських авіакомпаній

Ще сім європейських країн приєдналися до рішення Ради ЄС про заборону польотів у повітряному просторі ЄС та використовувати європейські аеропорти для білоруських авіаперевізників всіх типів, передає Укрінформ. Водночас, США, ЄС та Канада рішуче засуджують утиски прав людини й інші порушення основоположних свобод у Білорусі, про це йдеться у спільній заяві Канади, США та ЄС, поширеній канадським МЗС. У свою чергу, Євросоюз застосував четвертий раунд санкцій проти режиму Лукашенка, та не виключає й п’ятого раунду з метою змінити поведінку диктатора; при цьому ЄС готовий надати широку підтримку майбутній демократичній Білорусі для її економічного відродження та розвитку, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.


Економіка

Американські авіалінії змушені скасовувати рейси через нестачу персоналу

Найбільший авіаперевізник ​у США American Airlines скасовує дві сотні рейсів до середини липня через нестачу персоналу у самий розпал сезону відпусток та попри величезний попит пов’язаний із поверненням країни до допандемічного життя, повідомляє CNN. Квитки людям обіцяють компенсувати або перебронювати. У США зростає проблема нестачі працівників у сфері обслуговування. Як пише Politico, за останні місяці нараховується понад 8 мільйонів не закритих оголошень про найм. Економісти кажуть, що частина працівників через пандемію із обережністю повертається до роботи, що передбачає контакт із людьми. Також відіграють роль і виплати від держави із безробіття, тож 14 американських штатів змушені були припинити надбавку до виплат, що мали тривати до вересня, закликаючи людей: "Час повертатись до роботи". Щоб привабити персонал, чимало роботодавців, обіцяють підвищити погодинну оплату, пише CNBC.


Здоров`я

США назвали країни, куди відправлять 55 мільйонів доз COVID-вакцин, Україна - у списку

Адміністрація Джо Байдена оголосила список країн, які загалом отримають упродовж червня 55 мільйонів доз COVID-вакцин американського виробництва, серед яких є й Україна. Про це заявила під час брифінгу в Білому домі речниця адміністрації президента США Джен Псакі. Вона також зауважила, що американський уряд продовжує докладати зусиль для подолання пандемії всередині Сполучених Штатів, а також веде переговори з виробниками щодо закупівлі вакцин для інших країн. Тим часом в офіційному повідомленні Білого дому зазначається, що 41 мільйон із 55 мільйонів доз препаратів розподілятиметься через міжнародний механізм COVAX. Решта 14 мільйонів надішлють безпосередньо до країн, які потребують цього найбільше. Серед них й Україна.


Авто – мото

В Естонії запустять перші в світі безпілотні водневі мікроавтобуси

З 5 липня на маршрути в естонському місті Тарту вийдуть безпілотні шатли, які працюють на водневому паливі. Це перший подібний транспорт у світі. Шатли розраховані на шість пасажирів. Компанія, що займалася їх розробкою, позиціонує мікроавтобуси як «транспорт останнього кілометра», які будуть підвозити людей від великих міських транспортних вузлів до їхніх домівок. Шаттл буде самоврядним, однак за необхідності оператор зможе підключитися віддалено. Безпілотник розробила компанія Auve Tech разом з Тартуським університетом, пише ERR. Гендиректор компанії Йоханес Мосс розповів, що їхній шаттл — відмінна екологічна альтернатива автомобілям і громадському транспорту. Під час руху він виділяє тільки тепло і пар від води.

США, Ілліной, Чикаго

У Чикаго і передмістях понад 35 тисяч людей залишилися без світла

Понад 35 тисяч споживачів залишилися без електрики у Чикаго і його передмістях на тлі сильних штормів. Про це повідомляє сайт Commonwealth Edison (ComEd), найбільшої електроенергетичної компанії у Іллінойсі і єдиного постачальника електроенергії у Чикаго. Згідно з даними, розміщеними на сайті компанії, зараз понад 35 тисяч споживачів мають проблеми з електропостачанням. У самому Чикаго відключення електрики відбулося у понад 2,5 тисяч споживачів. Телеканал NBC Chicago повідомляє, що відключення електрики сталося через сильні шторми, що охопили район у неділю ввечері. Вони принесли з собою поривчастий вітер і торнадо.


Діаспора

Український стартап хоче створити надмалу орбітальну ракету

Українська компанія Promin Aerospace залучила 500 тисяч доларів інвестицій у раунді pre-seed для побудови найменшої орбітальної ракети в історії, повідомляє Forbes. Інновація компанії – унікальний двигун, який під час польоту спалює твердий паливний стрижень, що служить корпусом ракети. Двигун створюється за допомогою адитивних технологій, а маса ракети становитиме від 100 до 500 кг. Перший комерційний запуск заплановано через півтора року. Розробкою займається команда інженерів компанії з залученням експертів із головних технічних ВНЗ України. За словами співзасновника і CEO Promin Aerospace Михайла Рудомінського, продукт компанії у багато разів знизить витрати на вивід ракети в космос для корпоративного сектору. Інвестором українського стартапу виступив венчурний фонд QPDigital.

Мистецтво, культура і шоу-біз

Alyona Alyona записала трек з Іваном Дорном і російським гуртом «Каста»

Українська реп-співачка Аlyona Аlyona (Альона Савраненко) записала трек і випустила кліп із Іваном Дорном і російським гуртом «Каста», передає 24 канал. У четвер, 17 червня, на ютубі "Касти" відбулась прем’єра нового відео на пісню "Врун-врун" ("Брехун-брехун"). До створення пісні ще в квітні долучились Аlyona Аlyona та Іван Дорн. Ім’я реперки у такій колаборації викликало обурення мережі. Адже наприкінці липня 2015 року гурт "Каста" дав сольний концерт в нічному клубі Beach Club, що в окупованій Феодосії. Також Аlyona Аlyona співпрацює з іншими артистами із Росії, які порушують українське законодавство, її ім’я з’явилося поряд із російським репером Рем Діггою.


Погода

У вівторок, 22 червня, у Чикаго ясно буде вранці та ввечері, а вдень небо затягнеться хмарами. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +24ºС.

В Україні дощі зі спекою, подекуди грози. Середня денна температура повітря становитиме +30...+32 градуси.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

3 views0 comments

Comments


bottom of page