top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 06/21/2021

Updated: Jun 22, 2021


Політика

США готують нові санкції проти Росії через Навального

США готують пакет нових санкцій проти Російської Федерації через отруєння та ув'язнення опозиціонера Олексія Навального. Про це заявив радник з питань національної безпеки Джейк Салліван в ефірі CNN. "Ми постійно демонструємо, що не збираємося відступати, будь то кібератака на Solar Winds, чи втручання у вибори, чи Навальний, коли йдеться про реакцію на шкідливу діяльність Росії", - сказав Салліван. За його словами, нові санкції набудуть чинності, щойно у США зможуть гарантувати, що вони спрямовані "на правильні цілі". Як повідомляв Укрінформ, Мосміськсуд під час засідання у закритому режимі 9 червня визнав Фонд боротьби з корупцією, Фонд захисту прав громадян та "штаби Навального" екстремістськими організаціями.


Економіка

Інфляція у США може мати політичні наслідки

У США зростають темпи інфляції, відзначає низка американських видань. Зростають споживчі ціни на товари різноманітних груп - від курятини і засобів гігієни до пального. Інфліція за останні 12 місяців склала близько 5% - це найвищий показник із 2008 року, пише Miami Herald. Лише на продовольство та енергоносії ціни зросли на 3,8% - найбільше із 1992-го. Причиною, стали не лише витрати уряду на пакет допомоги економіці "План порятунку Америки" адміністрації Джо Байдена обсягом у майже 2 трильйони доларів, пише The Hill. Також цьому сприяє політика Федерального резерву, який, як зазначає видання, "продовжує наводнювати економіку дешевими грошима". Республіканці спробують використати аргумент про інфляцію, аби відновити контроль у Палаті представників, де зараз демократи мають незначну перевагу, пише Miami Herald.


Соціум

Нью-Йорк відзначив День звільнення від рабства

У Нью-Йорку в суботу 19 червня відбулися святкові заходи, присвячені Дню звільнення від рабства, який цього року в США вперше відзначається на федеральному рівні. У святкуванні в центрі міста взяли участь десятки тисяч людей. На Тайм-Сквер відбувся концерт місцевих зірок. А у Брукліні відкрили статую Джорджа Флойда – афроамериканця, який торік загинув у Міннеаполісі від рук поліцейського. У неділю, 20 червня у світі відзначали День батька. У США президент Джо Байден та віце-президентка Камала Гарріс надіслали найкращі побажання татам родин по всій країні. У цей день своїх батьків згадували у соцмережах селебретіс. Вони розміщували фото з батьком та розповідали історії про них. Також саме в цю неділю християни східного обряду святкували Трійцю або Зелені свята.


США, Ілліной, Чикаго

Мер Чикаго Лорі Лайтфут оголосила расизм кризою громадської охорони здоров'я

Мер Чикаго Лорі Лайтфут оголосила расизм кризою громадської охорони здоров'я у місті. Таку заяву вона зробила в North Lawndale. До неї приєдналися, глава Департаменту громадської охорони здоров'я Чикаго доктор Елісон Арвад та представники громадськості. "Без офіційного визнання цього згубного впливу як місто ми ніколи не зможемо рухатися вперед і повністю забезпечити наші спільноти ресурсами, необхідними для щасливого і здорового життя», - йдеться у прес-релізі офісу мера. Де вона також зазначила розрив в тривалості життя темношкірих жителів Чикаго у 9 років. Американська асоціація громадської охорони здоров'я та інші установи, зокрема, Центри з контролю і профілактики захворювань, Американська медична асоціація визнали расизм невідкладною загрозою суспільному здоров'ю.


Екологія

Найбільше водосховище у США рекордно зміліло

Озеро Мід, найбільше водосховище у США, має найнижчий рівень води із 1930-х років. Через затяжну посуху, яка триває останні 22 роки, резервуар втратив близько 63% свого обсягу. Рівень води впав на майже 43 метри. Різницю видно на супутникових знімках CNN. Зменшення кількості води видно неозброєним оком: білі відкладення мінеральних солей свідчать про те, куди вода сягала раніше. За даними офіційної програми стеження за рівнем посухи у США (U.S. Drought Monitor), великі частини Невади, Аризони та Юти переживають "винятковий" рівень посухи, пише AccuWeather. В районі озера Мід майже не випадають опади, і прийдешні літні місяці лише погіршать ситуацію. Адже зараз на південному заході США тримається рекордна спека. Водохсовище розташоване на річці Колорадо неподалік від Лас-Вегаса, штат Невада, й уворене під час будівництва греблі Гувера.


Діаспора

У Канаді пропонують визнати вересень місяцем української спадщини

До парламенту Канади внесено законопроєкт, яким пропонується щорічно у вересні на національному рівні відзначати місяць української спадщини. Законопроєкт вніс депутат від Ліберальної партії Іван Бейкер, передає Укрінформ. Законопроєкт також згадує, що понад 1,3 млн канадців мають українське походження та про те, яку роль вони відіграють у суспільному житті Канади. Для набуття чинності законопроєкт має отримати схвалення як нижньої, так і верхньої палати парламенту, на що знадобиться час. Нагадаемо, перші відомі емігранти з України Іван Пилипів та Василь Єленяк прибули до Канади 7 вересня 1891 року. У кількох канадських провінціях ця дата щорічно відзначається як День української спадщини, але на федеральному рівні її досі офіційно не визнано.


Цікаве

Американець інвестував у криптовалюту 20 доларів і прокинувся "трильйонером", - але тимчасово

Студент-медик із Джорджії Кріс Вільямсон інвестував $20 у криптовалюту Rocket Bunny і прокинувся багатієм, адже за одну ніч її вартість підскочила до 1,4 трильйона доларів. "Я прокинувся о 9-й і, як завжди, почав перевіряти у телефоні свої криптовалюти, і я подивися і подумав: "Ні, я сплю", - розповів Кріс Fox News. Проте зняти ці гроші йому не вдалось. Коли він спробував перевести криптовалюту до іншого віртуального гаманця, її вартість не була такою самою. Хлопець звернувся до Coinbase та Rocket Bunny, однак там поки не вирішили питання. Вільямсон навіть написав у Twitter Ілону Маску, який багато уваги приділяє криптовалютам, і не отримав відповіді. Зараз він каже, що перебуває "у підвішеному стані", адже його акаунт заморожений, він не може зняти ці гроші, купити на них щось чи обміняти. За словами студента, якби він став багатієм, то допомагав би людям, але передусім, своїм родичам.


Погода

У понеділок, 21 червня, у Чикаго весь день буде хмарним, але без опадів. Стовпчики термометрів піднімуться до +22°С.

В Україні буде суха та спекотна погода. Невеликі дощі лише у Карпатах. Вдень 27-32°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

7 views0 comments

Comments


bottom of page