top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 06/16/2021

Updated: Jun 16, 2021


Політика

Зустріч президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна у Женеві

Головна подія 16 червня - зустріч президентів США та Росії, у Женеві. Востаннє Володимир Путін і Джо Байден зустрічалися ще у 2011 році, коли Байден був віцепрезидентом, а Путін - прем'єр-міністром. Остання зустріч президентів Росії та США відбулася у 2018 році - за президентства Дональда Трампа, передає ВВС. Перемовини проходять на віллі Ла Гранж у Женеві - де у 1985 році зустрічалися Михайло Горбачов і Рональд Рейган. Незадовго до саміту в Білому домі розповіли про запитання, які Джо Байден має намір обговорити з російським лідером. За словами американських чиновників, їх накопичилося чимало, але невідкладного вирішення потребують: контроль над озброєнням, військове втручання Росії в Україні, діяльність російських хакерів, переслідування Олексія Навального та зміни клімату.


Економіка

США і ЄС домовились спільно протистояти неринковим торговельним методам з боку Китаю

Сполучені Штати і Євросоюз домовились владнати торговельну суперечку, яка тягнулась 17 років, щоби спільно протистояти загрозам з боку Китаю у вигляді неринкових методів роботи й непрозорої конкуренції. Про це під час телефонної розмови із журналістами повідомила керівниця Торговельного представництва США Кетрін Тай. Затяжну суперечку між США і ЄС спровокували субсидії для авіавиробників Boeing та Airbus, й відтоді сторони накладали мита одна на одну: загалом вони стосувались 7,5 мільярдів доларів експорту з ЄС до США й 4 мільярдів доларів експорту зі США до ЄС. Тепер сторони домовились про припинення накладання мит протягом п'яти років.


Соціум

Мером Нью-Йорка може стати афроамериканець

Президент району Бруклін Ерік Адамс лідирує серед претендентів на кандидата від демократів на посаду мера Нью-Йорка. Про це свідчать дані опитування, проведені WNBC Telemundo 47 I Politico, повідомляє Укрінформ. Адамс, відповідно до результатів опитування виборців-демократів, набирає 24%, друге місце посідає колишній міський санітарний комісар Кетрін Гарсія з результатом 17%. Злочинність незмінно займає одне з перших місць серед питань, що хвилюють виборців, передає Голос Америки Відповідно, Адамс у виборчій кампанії зробив ставку на громадську безпеку. Раніше він був сенатором штату, ще раніше 22 роки працював у поліції Нью-Йорка. Нинішній мер Білл де Блазіо обіймає посаду протягом двох термінів з 2014 року й більше не може брати участі у виборах. Цьогоріч 22 червня Нью-Йорк уперше проводитиме рейтингове голосування, що визначено на референдумі 2019 року.


США, Ілліной, Чикаго

Illinois Caverns нарешті відновлює роботу

Департамент природних ресурсів Іллінойсу (IDNR) повідомив, що південна пам'ятка штату Іллінойс, яка була закрита 10 років тому, відновлює роботу. До жовтня печери будуть відкриті з середи по неділю з 9 a.m. до 4 p.m. Печери на півдні Іллінойсу були закриті для відвідувачів у 2010 році через побоювання з приводу поширення WNS (White-nose Syndrome - Синдром білого носика), смертельної хвороби, що вражає певні види кажанів. «Наші біологи вважають, що закриття Illinois Caverns та інших печер у всьому штаті було кращим варіантом для захисту популяції кажанів штату від WNS», - сказав Джо Кет, менеджер департаменту. За словами офіційних осіб, синдром не може передаватися від тварин до людини, але може бути смертельним для кажанів у сплячці. При цьому, він може передаватися від людини до тварини.


Туризм

США забороняють ввезення собак з понад сотні країн

США з 14 липня забороняють ввезення собак зі 113 країн світу через загрозу сказу. Таке рішення ухвалив американський Центр з контролю та профілактики захворювань (CDC), повідомляє ВВС. До списку країн, на які поширюватиметься заборона, входять Кенія, Єгипет, Бразилія, Україна та Росія. Заборона стосуватиметься всіх собак, у тому числі цуценят, собак психологічної підтримки, і навіть тварин із США, які вивозилися з країни до будь-якої держави зі списку. Під час ввезення собак з цих країн сертифікати про щеплення від сказу часто були фальшивими. За словами ветеринарів, через пандемію коронавірусу процес їх вакцинації в багатьох країнах важко відслідковувати. У США, де собак регулярно вакцинують, собачий сказ було ліквідовано 2007 року.


Діаспора

Архів унікальних речей Лесі Українки у Нью-Йорку

У лютому минуло 150 років з дня народження видатної української письменниці Лесі Українки. Так склалося, що кілька її родичів опинилися у Північній Америці. Вони привезли зі собою і важливі для української історії архіви Лариси Косач, справжнє ім’я письменниці. Унікальна колекція зберігається в архівах Українського Вільного університету у Нью-Йорку. Над вивченням та збереженням речей і документів вже чверть століття працює Тамара Скрипка, жінка яку запросила до США племінниця Лесі Українки аби упорядкувати та передати наступним поколінням пам'ять про видатну родичку, передає Голос Америки. За словами науковиці, постать відомої письменниці нерозривно пов’язана з її неординарною родиною, тому варто знати про її сім’ю. Дослідниця розпочала роботу над тритомником архівної родинної спадщини поетеси.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Автопортрет Курта Кобейна продали на аукціоні за майже 300 тисяч доларів

Карикатурний автопортрет фронтмена гурту Nirvana Курта Кобейна продали на аукціоні Juliens Auctions за 281 тисячу доларів. Цей малюнок музикант зробиву Сінгапурі під час туру на підтримку альбому Nevermind. Тоді ж Кобейн подарував його фотографу Жаку Чонгу. На карикатурі можна упізнати фронтмена гурту Nirvana, який грає на гітарі. Свою роботу він жартівливо підписав: "Курдт Кобейн – рок-зірка. Я не вмію грати, і мені все одно!". Нагадаю, Курт Кобейн - американський співак, автор пісень, музикант і художник, найбільш відомий як вокаліст і гітарист рок-гурту Nirvana. Він наклав на себе руки у 1994 році. У 2003 році журнал Rolling Stone помістив Кобейна на 12-е місце в списку 100 найкращих гітаристів усіх часів.


Погода

У середу, 16 червня, у Чикаго небо буде ясним до самого вечора. Без опадів. Вдень +24°С.

В Україні продовжують вирувати дощі та грози. Місцями град та шквали. Вдень 23-28 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


3 views0 comments

Comments


bottom of page