top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 06/14/2021

Updated: Jun 14, 2021


Політика

У Британії завершився саміт Великої сімки

Лідери країн «Великої сімки», після триденної зустрічі у курортному комплексі Карбіс-Бей, що у британському Корнуоллі, ухвалили спільне комюніке, в якому виклали спільні підходи до глобальних дій. Текст документа у неділю оприлюднений на сайті Європейської Ради. Першою метою позначене завершення пандемії та підготовка до подібних ситуацій у майбутньому, за рахунок консолідації міжнародних зусиль. Негайною ціллю при цьому визначена вакцинація якомога більшої кількості людей в усьому світі. Ще одна мета – відновити економіки, впроваджуючи план обсягом у 12 трильйонів доларів США, що були виділені протягом пандемії. Окремий розділ документу присвячений боротьбі з кліматичними змінами. Важливе місце у комюніке Великої сімки посіли спільні цінності та захист демократії.


США нададуть Україні військову допомогу у розмірі 150 мійльйонів доларів

Міноборони США оголосило про надання Україні пакету допомоги обсягом у 150 мільйонів доларів, що є останньою частиною фондів виділених Конгресом в рамках "Інціативи безпекової допомоги Україні" на 2021 фінансовий рік. До пакету входять підготовка, устаткування, та послуги радників, які допоможуть українським силам зберегти територіальну ціліснсть, захистити кордони та покращити взаємодію із НАТО. Відповідну заяву розміщено на сайті Міноборони США. У ній відзначається, що надання пакету допомоги стало можливим із сертифікацією "достатнього прогресу України у царині оборонних реформ цього року", як цього вимагає законодавство США.


Економіка

Інфляція у США склала 5% - більше, ніж очікувалось

Ціни на споживчі товари у США станом на травень виросли на 5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомило Бюро статистики при Міністерстві праці у США. Найбільше зростання цін зафіксували на ринку вживаних автомобілів та вантажівок. Індекс цін на них продовжував різко зростати, збільшившись у травні на 7,3%, - повідомили в Бюро. Ціни на харчі у ресторанах впродовж травня зросли від 4% до 6%. Раніше уряд та деякі економісти заявляли, що очікують тимчасової інфляції на рівні близько 4,5%, яка швидко має розвіятись. Втім ріст цін виявився більшим, ніж прогнозували. 10 червня Міністерство фінансів США повідомило про рекордно високі показники бюджетного дефіциту країни, який за перші вісім місяців цього бюджетного року склав понад 2 трильйона доларів.


Соціум

Понад 90% американців хочуть, аби США спрямували зовнішню політику на «приборкання» Росії

Понад 90%, американців вважають, що обмеження сили і впливу Росії має бути серед пріоритетів зовнішньої політики США. На думку 40%, це має бути пріоритетом. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного ABC News/Ipsos. Перша закордонна поїздка президента Джо Байдена показала, що більшість американців довіряють йому вести переговори від імені США з іншими іноземними лідерами, йдеться у дослідженні. Цей рівень довіри – 52% - приблизно відповідає загальному рейтингу схвалення діяльності президента, який у середньому становить 53 % згідно з Five ThirtyEight. Водночас 3 з 10 американців, у тому числі 70% республіканців, кажуть, що взагалі не довіряють Байдену в переговорах з іноземними колегами, а приблизно двоє з десяти (18 %) довіряють лише частково.


Наука

Можливість злітати в космос продали за 28 мільйонів доларів

Місце на туристичний політ в космічній ракеті New Shepard, розробленій компанією Blue Origin було продано за 28 мільйонів доларів на аукціоні, повідомили в компанії. Очікується, що ім'я людини, яка забажала залишитися інкогніто, буде оголошено за кілька тижнів. Переліт триватиме 11 хвилин і відбуватиметься на висоті більше 100 км над Землею, що, за задумом організаторів, дозволить пасажирам побачити округлу форму Землі та пережити невагомість. Американський мільярдер і найбагатша людина планети, Джефф Безос, за тиждень перед завершенням аукціону підтвердив свої плани полетіти у космос. Ракета вперше здійснить пілотований космічний політ з пасажирами на борту 20 липня. В польоті також візьме участь брат Безоса - Марк.


США, Ілліной, Чикаго

Чиказька поліція оголосила про нові правила пішого переслідування

Поліцейське управління Чикаго оголосило про нову політику пішого переслідування, після погоні, що закінчилася смертельною стріляниною, пише uapost.ua. Вона спрямована на пріоритет безпеки офіцерів і представників громадськості. Нова політика забороняє піше переслідування за незначні порушення правил дорожнього руху, а офіцерам розлучатися з партнерами, якщо вони не бачать людину, яку переслідують, або якщо офіцер або людина поранені. Офіцери можуть переслідувати людину тільки у тому випадку, якщо у них є ймовірна причина, оцінивши перед тим ризики. Поліцейські повинні активувати натільні камери при кожному переслідуванні. Нова політика тимчасово набрала чинності 11 червня. У громадськості буде можливість висловити свою думку, перш ніж вона стане постійною у вересні.

Мистецтво, культура і шоу-біз

Святослав Вакарчук розлучається з дружиною

Лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук заявив, що розлучається зі своєю дружиною Лялею Фонарьовою. Про це він написав у Facebook. «Сталось так, що після більш ніж 20 років щасливого і насиченого радістю життя, наші з Лялею дороги розійшлись. Причини цього залишаються нашою з Лялею особистою справою», — написав Вакарчук. Музикант наголосив, що вирішив розповісти про це, щоб захистити свою сімʼю та друзів від зайвих запитань та незручностей. І додав, що він та його дружина завжди були й залишаться близькими людьми. Відносини Вакарчука з Лялею Фонарьовою почалися ще у 90-х, музикант завжди тримав особисте життя поза увагою ЗМІ. Пара весь час перебувала у цивільному шлюбі.


Погода

У понеділок, 14 червня, у Чикаго у першій половині дня буде хмарно, а ввечері проясниться. Без опадів. Денна температура +25…+27ºС.

В Україні помірні короткочасні дощі, місцями - з грозами. Вдень в межах 17-22 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Yorumlar


bottom of page