top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 06/08/2021

Updated: Jun 9, 2021


Політика

Джо Байден запросив Володимира Зеленського відвідати Білий дім

Президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден провели телефонні переговори в понеділок, 7 червня, про це заявив радник США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, ця телефонна розмова була запланована як спілкування з українським лідером перед тим, як президент Джо Байден відправиться до Європи та зустрінеться з Володимиром Путіним у Женеві. «Вони мали можливість обговорити певною мірою всі питання у відносинах між США й Україною», - підкреслив радник президента. За його словами, Байден також сказав президенту Зеленському, що «він з нетерпінням чекає можливості привітати його в Білому домі, тут, у Вашингтоні, цього літа, коли він повернеться з Європи».


Економіка

США повернули частину викупу Colonial Pipeline після кібератаки

У США вдалося повернути більшу частину біткоїнів, які компанія Colonial Pipeline сплатила хакерам після кібератаки – вона є розпорядником одного з найбільших трубопроводів країни. Про це повідомляє Мін’юст США. Для того, аби отримати доступ до своїх файлів, компанія сплатила хакерам 5 мільйонів доларів одразу після кібератаки. Транзакція відбулась у криптовалюті – компанія перерахувала на гаманець 70 біткоїнів. Проте Мін’юст США та ФБР змогли відслідкувати переказ до криптогаманця угрупування DarkSide та повернути 63,7 біткоїнів. Через падіння курсу криптовалюти, в еквіваленті до долара сума значно впала – до близько 2,3 млн доларів.


Соціум

В Україні послабили карантинні обмеження

Кабінет Міністрів України пом’якшив карантинні обмеження, дозволивши, зокрема, проведення масових заходів за умови перебування однієї людини на 4 м. кв. площі або наповненості залів не більше двох третин місць. Такі обмеження діятимуть, зокрема, у розважальних закладах і закладах громадського харчування. Крім цього обмеження не застосовуються за умови наявності у всіх учасників та організаторів заходу негативного результату тестування на COVID-19 або документа, що підтверджує повну вакцинацію. Українців, яких щепили проти COVID-19 двома дозами вакцини, можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, повідомляє МОЗ. Втім, не слід його плутати з „імунними паспортами“ чи „ковідними сертифікатами“, які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття, наголосили у відомстві.


Технології

Apple презентувала нові операційні системи — iOS 15 та macOS 12

Компанія Apple презентувала оновлення двох своїх операційних систем – iOS та macOS. Також будуть оновлені операційні системи і для Apple Watch та iPad. Про це пише пресслужба компанії. За словами старшого віце-президента Apple з програмної інженерії Крейга Федеріджі, цього року оновлення включають інноваційні функції, які надають користувачам глибшу інформацію та більш детальний контроль над своїми даними. В iOS 15 значну увагу приділили додатку FaceTime. З’явиться можливість підключатися до дзвінка з будь-яких пристроїв і для цього не обов’язково мати техніку від Apple. За допомогою нової функції SharePlay користувачі зможуть разом переглядати відео, слухати музику чи ділитися скриншотами. Усі нові функції Apple крім iOS будуть доступні і на інших операційних системах — macOs та iPadOS.


США, Ілліной, Чикаго

Джефф Безос візьме участь у першому туристичному польоті в космос

Американський мільярдер і найбагатша людина планети, Джефф Безос, підтвердив в понеділок, свої плани полетіти у космос на борту New Shepard, ракетної системи, розробленої компанією Безоса Blue Origin. Бізнесмен розповів, що з дитинства мріяв полетіти в космос. Ракета вперше здійснить пілотований космічний політ з пасажирами на борту наступного місяця. В польоті також візьме участь брат Безоса Марк. Третє місце на борту дістанеться переможцю аукціону, який проводить компанія. Наразі найвища запропонована ціна за місце - 2,8 млн дол. Результати аукціону буде оголошено 12 червня. Переліт триватиме 11 хвилин і відбуватиметься на висоті більше 100 км над Землею, що, за задумом організаторів, дозволить пасажирам побачити округлу форму Землі та пережити невагомість.


Діаспора

Закордонні українці викриватимуть російські фейки про Україну та діаспору

Протидіяти дезінформації про Україну та українську діаспору - мета нової організації, створеної закордонними українцями. Про старт проєкту оголосив колишній президент Світового конгресу українців, а нині очільник ГО «Україна -2050» Євген Чолій. На сьогодні місія налічує 164 волонтера з 55 країн, які будуть здійснювати медіа-моніторинг 41 мовою. Більшість з них – це лідери українських громад своїх країн. Міжнародні спостерігачі моніторитимуть ЗМІ та соцмережі у країнах свого проживання та надсилатимуть звіти до місії, яка вживатиме заходи для спростування фейкових новин. За словами Чолія, ідеться про боротьбу з пропагандою Російської Федерації, яка, у гібридній агресії проти України, поширює світом брехливі антиукраїнські наративи.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Інді-група "Один в каное" випустила новий душевний альбом

Популярний український інді-гурт «Один в каное» представив перший за п’ять років альбом до якого увійшли 12 пісень. Він отримав таку саму назву, як і перший, дебютний — «Один в каное». "Наш другий альбом доступний для прослуховування на YouTube. Спасибі всім, хто чекав разом з нами! На інших платформах альбом з'явиться незабаром", - лаконічно повідомили учасники колективу. Зокрема до альбому увійшла пісня «У мене немає дому», кліп на який гурт знімав на Хортиці і представив в січні 2019 року. На YouTube кліп зібрав 9 млн переглядів. Попередній альбом Один в каное вийшов у 2016 році і містив 25 пісень — до нього увійшов майже весь музичний доробок гурту із моменту заснування.


Погода

У вівторок, 8 червня, у Чикаго небо буде вкрите хмарами. Удень дощитиме. На стовпчиках термометрів +27…+28°С. Україна у полоні злив і гроз. Вдень 23-26 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


9 views0 comments

留言


bottom of page