top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 06/02/2021


Політика

Гейко Маас відхилив пропозицію про надання зброї Україні

Міністр закордонних справ Німеччини Гейко Маас заявив, що надання зброї Україні не допоможе у вирішенні конфлікту. «Я переконаний, що конфлікт [на сході України] можна вирішити лише політичними засобами. Ми продовжимо цим керуватись у нашій співпраці з Україною і це не зміниться: поставки зброї не допоможуть», - заявив Маас відповідаючи на питання журналістів перед засіданням міністрів країн-членів НАТО у вівторок. Український президент Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому часопису Frankfurter Allgemeine Zeitung зауважив, що Німеччина, не дає Україні військову допомогу, але якщо б вона могла, то має гарні кораблі та човни. Раніше голова партії Зелених, опозиційної партії в Німеччині, Роберт Гебек заявляв, що з його точки зору «нам важко відмовити Україні у зброї для захисту та самозахисту».


Економіка

Найбільший у світі постачальник м'яса постраждав від кібератаки

Бразильська компанія JBS поінформувала уряд США про те, що стала жертвою кібератаки з використанням програми-здирника, що походила від злочинної організації, яка ймовірно базується у Росії, про це Білий дім заявив у вівторок. JBS є найбільшим виробником м'яса в світі. Кібератака паралізувала роботу компанії в Австралії, а також призвела до припинення забою худоби на її підприємствах у декількох штатах США. Видання Market Watch відзначає, що кібератака може призвести до зростання цін. Заступниця речниці Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що Сполучені Штати зв'язалися з урядом Росії з цього приводу і що ФБР веде розслідування.


Соціум

У Білому домі проголосили червень місяцем гордості спільноти ЛГБТК+

Президент США Джо Байден оголосив червень 2021 місяцем гордості спільноти ЛГБТК+. Відповідна заява розміщена на сайті Білого дому. Вона вказує на історичні віхи поступу руху за рівноправ'я ЛГБТК+ та виклики перед урядом США щодо захисту ЛГБТК+ осіб. "У цей місяць гордості, ми підтверджуємо наше зобов'язання підтримувати гідність усіх людей, та посвятити себе захисту найбільш вразливих серед нас", - йдеться у заяві. Як відзначає доповідь Держдепартаменту США щодо становища прав людини в Україні, у 2020-му році спостерігалося "суспільне насильство проти ЛГБТ осіб, яке часто походило від членів насильницьких радикальних груп, а влада часто не розслідувала такі випадки адекватно і не притягувала винних до відповідальності".


Екологія

Верховна Рада України ухвалила закон про заборону розповсюдження пластикових пакетів

Верховна Рада України ухвалила закон про заборону розповсюдження пластикових пакетів. Він набере чинності вже за пів року. А штрафувати крамниці за використання поліетилену - почнуть за дев’ять місяців. За розповсюдження так званих "маєчок" на перший раз власники супермаркету чи ресторану змушені будуть заплатити до сімнадцяти тисяч гривень. Другий штраф обійдеться вже у тридцять чотири тисячі. Для інших суб’єктів господарювання - суми - вдесятеро менші. За словами депутатів, законопроєкт не стосується пакетів для сміття – тому що поки альтернативи немає, харчової плівки. Товсті пакети будуть дозволені, тому що їх легше використати для переробки. А ще - целофанки залишаться у відділах м’яса, риби і сипучих продуктів - принаймні до 2023 року - коли їм мають знайти екологічну заміну.


США, Ілліной, Чикаго

Франція надішле США нову статую Свободи

Франція 7 червня надішле США нову статую Свободи як жест демонстрації історичних зв’язків між двома країнами, повідомляє "Європейська правда". Статуя прибуде до Нью-Йорка 4 липня, у День незалежності США. Вона буде набагато меншою, ніж її старша сестра, 2,83 метра заввишки. Статуя Свободи, яку сьогодні можна побачити у Нью-Йорку, була подарунком Франції на святкування першого століття незалежності США. Коли ідея нової статуї Свободи з’явилася в липні 2019 року, вона мала на меті продемонструвати США, що "Франція зберігала вірність духу дружби" між двома країнами, що виник в їх спільній історії. Франція підтримала майбутнє США в американській війні за незалежність. Однак проєкт був відкладений через пандемію COVID-19 і відновлений взимку. Пам’ятник буде розміщений у саду французької посольської резиденції у Вашингтоні, округ Колумбія, де він залишатиметься протягом десяти років.


Діаспора

У Канаді оголосили дебют літературного фонду для українців світу

У Канаді оголосили довгоочікуваний дебют Літературного фонду імені Пітерсона – фонду з українським корінням для українців світу, про це йдеться на ФБ-сторінці організації. Це унікальний канадський фонд створений канадським меценатом українського походження Стенлі Пітерсоном для надання міжнародних літературних премій та грантів. Фонд призначений для відзначення книжок, які вважаються важливими для світової української спільноти. Премії, нагороди та гранти Фонду покликані підтримати визначні літературні твори, які варті уваги й здатні привабити широку читацьку аудиторію. Фонд складається з кількох програм – насамперед, головної Літературної премії, а також нагород за літературні переклади книжок і кількох цільових грантів для письменників та перекладачів.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Українська співачка Tayanna випустила дитячі казки у власній озвучці

До Міжнародного дня захисту дітей українська співачка TAYANNA опублікувала на своєму YouTube-каналі колискову та чотири казки в аудіо-форматі, які сама ж і написала. Вона розповіла, що ідея проекту виникла у неї кілька років тому, після відвідування дитячого будинку. Тоді вона відчула, що має зробити щось особливе. Ідея визріла у формат аудіо-казок, які мали б створювати ефект присутності рідної людини. "Я вирішила записати казки у аудіо, щоб дітки перед сном могли їх слухати і думати, ніби це мама їм читає, а потім співає колискову. Це важлива традиція із минулого, яка робить дитячу психіку більш захищеною, а самих дітей — впевненішими в собі. Мені, до речі, мама та бабуся постійно співали перед сном, тому я вирішила створити родинну колискову і поділитись нею з усіма", - розповідає співачка.


Погода

У середу, 2 червня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Без опадів. Вдень до +23°С.

В Україні вітер, шквали та грози. Щоправда лише у деяких регіонах. Денна температура 15-17 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

7 views0 comments

Comments


bottom of page