top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 06/01/2021



Політика

Володимир Путін пообіцяв Лукашенку кредит на 500 мільйонів доларів

Президент Росії Володимир Путін оголосив, що надасть Білорусі кредит обсягом 500 млн доларів до червня, щоб підтримати Мінськ у разі санкцій Заходу, пише Financial Times. Таку домовленість було озвучено після двох днів зустрічі Володимира Путіна та білоруського президента Олександра Лукашенка в Сочі. Кредит обсягом 1,5 млрд доларів від Росії до Білорусі було узгоджено минулого року. Перші 500 мільйонів Білорусь отримала в грудні. Речник Кремля Дмитро Пєсков також заявив, що розгляне можливість збільшити транспортне сполучення з Білоруссю, щоб дати можливість білорусам відпочивати в Росії. Заяви про підтримку Білорусі з боку Росії надходять в той час, як Євросоюз, США та інші країни виступили з різким осудом дій білоруської влади щодо затримання активіста Романа Протасевича.


Економіка

В Intel заявили, що дефіцит чипів може тривати кілька років

Гендиректор американського виробника напівпровідникових елементів і пристроїв Intel Пет Гелсінджер заявив, що для усунення глобального дефіциту напівпровідників може знадобитись кілька років, повідомляє Reuters. За його словами, тенденція роботи і навчання з дому під час пандемії COVID-19 привела до "циклу вибухового зростання сектора напівпровідників", що спричинило величезний тиск на світовий ринок і канали поставок. Гелсінджер раніше заявляв, що на усунення дефіциту знадобиться "кілька років", і що компанія планує почати виробництво чипів протягом 6-9 місяців для усунення дефіциту на автомобільних заводах США. Також Intel планує розширення в інші регіони США і Європи, щоб забезпечити безперебійну поставку напівпровідників.


Світ

Китай дозволив сім‘ям мати по три дитини

Китай послаблює регулювання кількості дітей в родині і дозволяє сім‘ям мати по три дитини. Таке рішення ухвалив президент Китаю Сі Цзіньпін на засіданні Комуністичної партії Китаю в понеділок, повідомляють ЗМІ з посиланням на місцеву пресу. З 1979 року по 2016 рік в країні діяла політика однієї дитини на сім‘ю, яка, за задумом керівництва, мала подолати перенаселення і бідність. З 2016 року у країні сім’ям дозволили мати двох дітей, щоб збільшити народжуваність та подолати проблему старішання населення, але це рішення не дало очікуваного результату. Раніше цього місяця були оголошені результати перепису населення в Китаї, проведеного 2020 року. Вони зафіксували найменше зростання населення з 1960-х. Оглядачі твердять, що нове рішення може не мати істотного впливу на народжуваність у Китаї і вказують на нестачу коштів у молодих сімей.


Технології

Google продовжує збирати геолокаційні дані своїх користувачів попри заборону в налаштуваннях

Компанія Google продовжує збирати дані про місце знаходження своїх користувачів, навіть якщо в налаштуваннях функція геолокації та поширення свого місця знаходження відключені. Про це повідомляє видання Business Insider з посиланням на документи, опубліковані на сторінці прокуратури штату Аризона, які є частиною доказової бази судового позову проти компанії, поданого минулого року. Прокуратура штату звинувачує Google у незаконному зборі геолокаційних даних користувачів, навіть якщо вони хочуть їх приховати. Крім того, компанія робить таким чином, щоб налаштування приватного пошуку було важко знайти та тиснула на LG та інших виробників смартфонів приховувати такі налаштування, пише видання.


США, Ілліной, Чикаго

McDonald's у Іллінойсі настільки потребує персоналу, що роздає стажерам айфони

Один із ресторанів мережі McDonald's в Іллінойсі настільки потребує персоналу, що роздає айфони новачкам, якщо вони залишаться на роботі хоча б на 6 місяців, пише Business Insider. В інтернеті поширюють вірусне фото з оголошенням у вікні ресторану мережі: «Зараз наймаємо на роботу. Безкоштовний iPhone». Представник McDonald's повідомив Insider, що нарощує набір персоналу. Каже, що це часто відбувається влітку. Так, окремі ресторани пропонують низку пільг, зокрема фінансові, як-от премії, бонуси та оплачувану відпустку. На запит видання стосовно iPhone і критеріїв відбору в мережі не відповіли. Індустрія швидкого харчування відчуває гостру нестачу робочої сили у США. Відбувається це одразу через декілька факторів, зокрема виплати допомоги по безробіттю, пандемію коронавірусу та низьку заробітну плату.


Діаспора

У США на пісенний конкурс запросили українську молодь з усього світу

"Український американський дім" (Ukrainian American House) запрошує на перший Міжконтинентальний пісенний онлайн-фестиваль Сalifornia Fest – United by song талановиту співочу молодь української діаспори США, України та світу віком від 18 до 35 років, про це йдеться на ФБ-сторінці організації. Мета Фестивалю – об’єднання талановитої молоді довкола національної української культури. До участі запрошуються професіонали і аматори. Заявку можна подати з 1 червня по 1 серпня. За переможців обиратимуть журі та глядачі, а оголосять їх 24 серпня в День Незалежності України. Переможці отримають грошову винагороду та можливість представити свою творчість у ЗМІ.


Мистецтво, культура і шоу-біз

"Океан Ельзи" та Alyona Alyona випустили спільну пісню і кліп

Соліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук і співачка Alyona Alyona випустили спільну пісню "Країна дітей" і кліп на неї. Слова пісні написали Сергій Жадан і Alyona Alyona, музику - Святослав Вакарчук. Відео зняте на початку травня у місті Лисичанськ на сході України. Головними героями стали діти від 8 до 13 років, які там проживають. "Країна дітей" присвячена дітям України, які постраждали внаслідок війни, збройних конфліктів, терактів. Прем'єра у День захисту дітей - це нагадування, що, перш за все, діти потребують захисту від вчинків дорослих, від їхніх безвідповідальних і жорстоких рішень", - пояснили артисти. Присвячена нова композиція 15-річному Данилу Дідіку, який став жертвою теракту під час маршу єдності у Харкові в лютому 2015 року.


Погода

У вівторок, 1 червня, у Чикаго буде похмура погода. Лише вечері небо стане чистим та ясним. Без опадів. На стовпчиках термометрів +23…+24°С.

Перший день літа в Україні розпочнеться з дощу та грози на тлі доволі теплої погоди. Вдень в межах 14-20 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

3 views0 comments

Comments


bottom of page