top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/31/2021

Updated: May 31, 2021


Політика

США відновлюють санкції проти Білорусі

США відновлять санкції проти 9 білоруських державних підприємств вже 3 червня, про це заявила речниця Білого дому Джен Псакі під час пресконференції. Такі дії, перш за все, пов’язані з примусовою посадкою літака Ryanair та затриманням опозиціонера Романа Протасевича в аеропорту Мінська. Псакі зазначила, що адміністрація закликає Білорусь звільнити всіх політв’язнів та розпочати негайне розслідування дезінформації стосовно бомби в літаку, про яку було повідомлено мінськими диспетчерами. Країни ЄС вже почали припиняти авіасполучення з Білоруссю, зокрема й Україна, а деякі авіакомпанії облітають повітряний простір республіки, на знак солідарності зі своїми урядами. У той же час, Євросоюз підготував комплексний план фінансової підтримки Білорусі обсягом 3 млрд євро, якщо країна почне демократичні перетворення.


Економіка

Президент Джо Байден представив проект бюджету на 2022 фінансовий рік

Президент США Джо Байден представив проект федерального бюджету на 2022 фінансовий рік, який передбачає збільшення державних витрат до $6 трлн, документ опубліковано на сайті Білого дому. Проект бюджету, серед іншого, об'єднує великі ініціативи зі створення робочих місць, а також підтримки американських родин, які було подано до Конгресу. Ці дві програми передбачають загалом більше 4 трильйонів державних інвестицій впродовж найближчих років до інфраструктурних проектів США, включаючи стимулювання використання електромобілів, розбудову інтернет-зв‘язку, а також інвестиції в освіту та соцзабезпечення. Адміністрація Байдена вважає, що плановане підвищення податків для корпорацій і заможних людей забезпечать бюджетні надходження. Також очікується зростання державного боргу США на 1,3 трлн дол щорічно впродовж 10 років.


Соціум

Додатки для побачень заохочують американців вакцинуватись

У США продовжує знижуватись кількість нових заражень коронавірусом. У середньому за останні сім днів у США нарахували менше ніж 22 тисячі випадків на добу, що на чверть менше, ніж у попередні сім днів. Позитивну динаміку експерти пов’язують із масовою вакцинацією населення. Зараз понад половина дорослих американців – повністю щеплені. Щоб подолати пандемію, влада має переконати решту людей у безпеці та ефективності вакцин. Для цього залучили навіть додатки для знайомств: Білий дім повідомив, що домовився про співпрацю із найпопулярнішими додатками для побачень Bumble, Tinder, Match, Badoo та іншими, аби заохочувати людей щеплюватись від коронавірусу. За даними одного з додатків, вакциновані люди на 14% легше знаходять пару, тож відтепер побачити, що людина вже щепилась, буде простіше. Деякі користувачі підтримали ініціативу.


Авто – мото

У Hyundai планують вдвічі скоротити випуск авто з двигунами внутрішнього згоряння

Hyundai планує в 2 рази скоротити кількість моделей з двигунами внутрішнього згоряння. Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела. Таке рішення в березні поточного року прийняли боси південнокорейського автогіганта. Hyundai готується до нової ери електромобілів, тому затвердила стратегічний план про зниження кількості моделей з двигунами внутрішнього згоряння, пише видання. У зв'язку з цим Hyundai буде розробляти і випускати більше автомобілів з електричною силовою установкою. Коли конкретно Hyundai знизить кількість моделей з ДВС - не повідомляється. Але відомо, що до 2025 року автовиробник планує щорічно продавати по 1 млн електрокарів. До 2040 року він планує випускати тільки машини з електричною силовою установкою.


США, Ілліной, Чикаго

У США стартуєвав сезон басейнів, барбекю та літніх подорожей

В останній понеділок травня американці відзначають День пам’яті (Memorial Day), коли згадують усіх військовиків, які віддали своє життя на службі в збройних силах США. Посадовці беруть участь у церемоніях вшанування полеглих. Водночас для країни минулі вихідні знаменували початок літа, коли починають працювати басейни під відкритим небом, а магазини продають набори для пікніків та барбекю зі знижками, передає Голос Америки. Для США це перші свята, коли влада офіційно дозволила вакцинованим зустрічатись із друзями й родичами без масок, а низка штатів та країн значно послабили карантинні обмеження, тож мільйони людей вирушили у подорож. Минулий рік приніс значні збитки штатам, що найбільше залежали від туристів. Але тепер працівники туристичної галузі та власники малого бізнесу радіють ажіотажу і готові приймати гостей.


Діаспора

Дипломати з усього світу діляться у Твітері, за що вони люблять Київ

Посольство США в Україні привітало киян із Днем міста, яке традиційно святкують в останню неділю травня. Співробітники записали зворушливе відео про те, за що американці люблять Київ. Мистецтво, “приховані скарби Києва” та “пригоди, які трапляються на його вуличках” - це найбільше захоплює в українській столиці працівницю посольства США у Києві Ілону. Пейзажну алею називає улюбленим місцем американка Фо. Її колега Чарльз найбільше вражений “вуличним мистецтвом” української столиці. “Із днем народження, Києве, чудове європейське місто із надзвичайною історією і гордим народом”, - пише Тимчасово повірена у справах Литви у Білорусі Аста Андріяускене. У Києві День міста відзначили традиційним благодійним "Пробігом під каштанами". Основними локаціями святкувань стали Арка дружби народів і Співоче поле.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Святослав Вакарчук представив музичний проект "Оранжерея"

У неділю, 30 травня, у Палаці Україна Святослав Вакарчук наживо представив музичний проект Оранжерея. Це третій музичний проект музиканта поза межами Океану Ельзи. Перші два — Вночі, 2008 та Брюссель, 2011. Крім Вакарчука, який відповідає в Оранжереї за вокал, фортепіано і мелотрон, проект записаний за участі трьох учасників Океану Ельзи і запрошених музикантів. Також вперше до своїх проектів Святослав Вакарчук залучив жіночий вокал. Разом із ним заспівала Віталіна Мусієнко. За словами Святослава Вакарчука Оранжерея — це дуже ліричний проект. Він складається частково з пісень, які він пише у стіл, бо вони неформатні для виконання Океаном Ельзи на великих концертах.


Погода

У понеділок, 31 травня, у Чикаго весь день буде хмарно, але без опадів. Стовпчики термометрів піднімуться до +20-22 градусів за Цельсієм.

В останній день весни на більшості території України буде хмарно з проясненнями, місцями дощитиме. Денна температура 14-18 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

6 views0 comments

Comments


bottom of page