top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/30/2022


Політика

Макрон і Шольц зателефонували Путіну – про що говорили?

Президент Франції Еммануель Макрон та німецький канцлер Олаф Шольц більше 80 хвилин розмовляли з російським президентом Путіним у суботу. Серед іншого, лідери ЄС закликали Путіна звільнити 2500 оборонців "Азовсталі", затриманих Росією, а також погодитись на безпосереднє спілкування з українським президентом Володимиром Зеленським і розблокувати порт Одеси для того, щоб відновити поставки зерна, йдеться в повідомленні Єлисейського палацу. Росія готова "сприяти знаходженню варіантів", але в обмін на це Путін вимагає "зняття відповідних санкційних обмежень", повідомили у Кремлі, пише Радіо Свобода.


Війна РФ проти України

Бої за Сєвєродонецьк – кульмінація наступу росіян

Російські війська готуються вчергове форсувати Сіверський Донець та до Дня Сєвєродонецька намагаються взяти це місто. Українські війська в місті перебувають у "жорсткій оборонній позиції", каже керівник військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк. Коли закінчиться Сєвєродонецька битва, незалежно від того, чия сторона утримуватиме місто, наступ росіян на оперативному та стратегічному рівнях, ймовірно, досягне кульмінації, запевняють в Інституті вивчення війни (ISW).


Економіка

Вже 600 підприємств України успішно переїхали у безпечне місце

З підприємств, які взяли участь в програмі релокації вже понад 600 завершило переїзд. Про це повідомляє Мінекономіки. А 390 з них вже відновили роботу на нових майданчиках у західних регіонах України. Ще 87 підприємств знаходяться на різних стадіях транспортування. Найпопулярнішими областями для релокації залишаються Закарпатська, Львівська та Чернівецька. Також бізнес знаходить нові місця для розміщення своїх потужностей у Тернопільській, Івано-Франківській, Вінницькій і деяких інших областях.


Соціум

День народження столиці України в умовах воєнного стану

День Києва в останню неділю травня цього року відзначили в умовах воєнного стану. Але відколи російські війська відступили з Київщини все більше жителів та туристів повертається у столицю. На 1540-й день народження у Києві відбулась виставка знищеної російської військової техніки на Михайлівській площі, як символ того, що війна не закінчена і Збройні сили продовжують виконувати роботу на Сході та Півдні країни. У Парку ім.Т. Шевченка, влаштували виступи аматорських художніх колективів. На Майдані Незалежності також відбулись святкові заходи, зокрема й акції подяки від українців усім країнам, які допомагають військово та гуманітарно.


Авто-мото

Найдешевшим новим автомобілем Великобританії став французький електрокар

Компанія Citroen незабаром виведе на ринок Великобританії крихітний електромобіль Ami, якому судилося стати найдоступнішою новою машиною на ринку. Модель буде коштувати 7695 фунтів стерлінгів. Всі продажі автомобіля, що класифікується як квадроцикл, здійснюватимуться онлайн. Ami пропонують у трьох версіях, а також у комерційному варіанті My Ami Cargo для доставки легких вантажів. У базовій комплектації автомобіль має діодні фари, люк на даху, віртуальний спідометр і USB. Електрокар приводить до руху мотор потужністю вісім кінських сил, який підживлюється від акумулятора ємністю 5,5 кіловат-годин.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Пес Патрон отримав премію Каннського фестивалю

Пес-сапер Патрон, який працює із рятувальниками, отримав Каннську премію Palm Dog Award. «Пальмовий пес — це найпрестижніша у світі кінопремія, якою нагороджують чотирилапих! А оскільки Патрон дійсно став зіркою світової кінохроніки за останні пару місяців, жюрі одноголосно вирішило, що наш хвостатий піротехнік достойний «Пальмового» статусу», — розповіли у ДСНС. Патрон отримав відзнаку PalmDogManitarian, що вручається за зв’язок між людством і собаками. Головну нагороду фестивалю виграв сріблястий пудель Бріт із фільму «Військовий поні».


Погода

У понеділок, 30 травня, у Чикаго хмарна погода протримається увесь день. Без опадів. На стовпчиках термометрів до +30 градусів тепла.

Україну накриють грозові дощі. Вдень температура підніметься до 27 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

3 views0 comments

コメント


bottom of page