top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/28/2020



Політика

У Китаї ухвалили закон, що обмежує автономію Гонконгу – що це означає для США?

У Китаї сьогодні ухвалили контроверсійний закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого законодавчого органу, повідомляє Reuters. Завдяки йому китайська влада зможе карати за дії, які у Пекіні кваліфікують, як загрозу національній безпеці в Гонконгу, який дотепер вважався автономною територією у складі КНР. Напередодні державний секретар США Майк Помпео поінформував Конгрес, що ухвалення цього законопроекту може завдати шкоди статусу Гонконгу як ключового азійського фінансового центру. Крім того, ця зміна статусу може стати серйозним ударом для торговельних відносин Гонконгу із США та можливості його мешканців отримувати американські візи.


Економіка

Український уряд розглядає можливість поставок скрапленого газу з США.

Кабінет міністрів України схвалив проєкт меморандуму про співпрацю між американською компанією Louisiana natural gas Exports та урядом, який передбачає вивчення можливостей постачання скрапленого газу з США. Проєкт розрахований мінімум на 20 років. Річний обсяг поставок становитиме 5,5 мільярда кубометрів. Ціна буде визначатися відповідно до ринку Henry Hub. Також меморандум передбачає розвиток газової інфраструктури на кордоні України з Польщею. Такий проєкт може бути частково профінансований урядами США та ЄС.


Наука

Запуск SpaceX відклали за 15 хвилин до старту через негоду

Негода не дозволила здійснити перший приватний запуск американських астронавтів на ракеті SpaceX на Міжнародну космічну станцію. Рішення про скасування польоту було прийняте за лічені хвилини до запуску, адже небо над мисом Канаверел, де знаходиться стартовий майданчик у Центрі Кеннеді, затягнуло хмарами. Зліт запланований на суботу, 30 травня о 3:22 за місцевим часом (та 22:22 за Києвом).


Соціум

У США зростає попит на велосипеди

Нью-йоркські авеню поступово перетворюються на велотраси. Чим тепліше на вулиці, тим більше велосипедистів. Як кажуть аналітики, цього літа попит на велосипеди неабияк зросте, адже це гарна альтернатива громадському транспорту під час пандемії, передає Голос Америки. Велосипедисти не мають проблем із заторами та паркуванням і можуть тримати соціальну дистанцію. В майстернях з ремонту та велокрамницях так само наплив клієнтів, бізнес помітно пожвавився останні кілька тижнів. Для більшості нью-йоркців метро найбільш звичний транспорт, втім із пандемією мешканці мегаполісу підземки уникають так само як і таксі. Крім того, поки спортивні зали закриті, для багатьох це єдиний спосіб тренувань.


США, Ілліной, Чикаго

DMV в Іллінойсі планують відкрити з 1 червня

Державний секретар штату Іллінойс Джессі Вайт оприлюднив план відновлення послуг для водіїв у Іллінойсі. Усі заклади у штаті будуть обслуговувати лише нових водіїв та водіїв, у яких спливає термін дії посвідчень. 1 червня відкриються заклади Департаменту транспортних засобів (DMV) в Чикаго, крім Томпсона, який розташований у центрі міста. Приміські пункти та інші пункти обслуговування за межами району метро у Чикаго відкриються 2 червня. Крім того, жителі можуть скористатися послугами, які DMV пропонують онлайн.


Діаспора

У США запустили онлайн-каталог українських митців Америки

Союз українок Америки (СУА) створив перший пошуковий онлайн-каталог «Ukrainian American Artist Directory» для українських американських професійних та аматорських митців. Він слугуватиме ресурсом для людей мистецтва і спільнот в США та в усьому світі. В Союзі Українок Америки запросили приєднатися до каталогу усіх дорослих митців, розмістивши інформацію про себе.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Свої 48 святкує легенда українського року Олександр Положинский

Сьогодні день народження у легенди українського року, екслідера гурту "Тартак" та проекту "Був'є" Олександра Положинського. На своїй сторінці у Facebook музикант поділився з прихильниками, думками, щодо того, чого досягнув за ці роки і до чого тепер прагнутиме. Напередодні музикант повідомив що припинив свою підприємницьку діяльність. Проте має стійке відчуття, що попереду на нього чекає ще багато всього важливого, цікавого, яскравого і незабутнього.


Погода

У Чикаго у четвер, 28 травня, погода буде похмурою. Дощитиме до середини дня. Вдень на стовпчиках термометрів від +24° до +27°С.

В Україні, сильні дощі, місцями з грозами. Надзвичайники оголосили штормове попередження через сильні пориви вітру. Температура вдень від 14°до 19° тепла.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

37 views0 comments

Comments


bottom of page