top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/27/2022

Updated: May 30, 2022


Політика

Держдеп про заяви Кіссінджера - лише Україна визначатиме власне майбутнє

Сполучені Штати надаватимуть підтримку Україні до її остаточної перемоги у розв'язаній Росією війні, і лише український народ визначатиме майбутнє власної країни. Про це заявили у Держдепартаменті після заяв колишнього держсекретаря США Генрі Кіссінджера на форумі в Давосі про те, що Україна має поступитися Росії частиною території, а США і Захід — не розраховувати на російську поразку у війні. У Держдепартаменті США наголосили: «Ми не знаємо, коли закінчиться ця війна, але ми знаємо одне: Україна вийде переможцем. І Сполучені Штати стоятимуть разом з Україною, доки це буде необхідно».


Війна РФ проти України

Лукашенко заявив про створення оперативного командування на українському напрямку

Правитель Білорусі Олександр Лукашенко наказав негайно створити оперативне командування збройних сил країни на південному напрямку - на кордоні з Україною, повідомляє державне агентство "БелТА". За словами Лукашенка, окрім фронтів з боку Литви та Польщі, відкрився новий напрямок - південний. Водночас пресдставник Генштабу ЗСУ Олексій Громов повідомив, що в Білорусі здійснили перекидання пускових установок оперативно-тактичних крилатих ракет "Іскандер" у район міста Лунинець Брестської області. За його словами, це може свідчити про підготовку до нових ракетних ударів по Західній Україні.


Економіка

США не планують залучати військових до вивезення зерна з України

Адміністрація президента США Джо Байдена веде переговори щодо вирішення проблеми заблокованого в українських портах зерна, заявив представник Пентагону Джон Кірбі. При цьому він наголосив, що "немає жодних планів використати збройні сили Сполучених Штатів, військові джерела чи активи для надання допомоги у переміщенні зерна за межі України". Речник Пентагону додав, що Росія перетворює їжу та економічну допомогу іншим країнам на зброю.


Соціум

Росія проводить примусову паспортизацію на Херсонщині та Запоріжжі

Росія розпочала примусову паспортизацію українців на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької області, де вже створено близько 20 окупаційних адміністрацій, з наміром подальшої анексії цих територій. Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ. "З метою закріплення контролю над Херсонською та Запорізькою областями там створено близько 20 окупаційних адміністрацій. Вчора володимир путін підписав указ, який спрощує видачу російських паспортів громадянам України, які проживають в цих областях. Це означає примусову паспортизацію, яку ми бачили раніше на Донбасі", - заявив Цимбалюк.


США, Ілліной, Чикаго

Джо Байден підписав указ про реформу поліції

Президент США Джо Байден оголосив про підписання указу, який реформує роботу правоохоронної системи. Документ має сприяти підвищенню підзвітності поліцейських, заборонити задушливі прийоми, обмежити можливість входу правоохоронців у приміщення без попереднього дозволу. Символічно була обрана дата підписання указу – друга річниця з дня смерті афроамериканця Джорджа Флойда, події, яка спричинила масові протести по всій країні та пожвавлення руху Black Lives Matter.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Драма про окупацію Маріуполя нацистами здобула нагороду на фестивалі в Каннах

Кінофільм «Чому я живий» українського режисера Вілена Новака здобув перемогу на Каннському фестивалі. Стрічку відзначили в номінації найкращий режисер повнометражного фільму. Фільм заснований на реальних подіях, які відбувалися в Маріуполі в роки Другої світової війни. Це історія кохання 17-річних українки та єврея. «У їхніх взаєминах змішані радість і печаль, любов і ненависть, пристрасть і непорозуміння… окупація, доноси, колабораціонізм, мародерство, фашистський терор, розстріли євреїв», — ідеться в описі фільму.


Погода

У п’ятницю, 27 травня, у Чикаго буде похмура погода, проясниться тільки ввечері. Майже весь день дощитиме, місцями з грозою. На стовпчиках термометрів +16…+18°С.

В України буде сухо та тепло, переважно без опадів. Температура вдень 19-24°.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

6 views0 comments

Comments


bottom of page