top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/28/2021


Політика

США офіційно повідомили Росії, що не поновлюватимуть Договір про відкрите небо

США вирішили не відновлювати співпрацю з Росією у рамках Договору по відкрите небо, з якого вийшли у листопаді минулого року, повідомляє Associated Press. За даними американських посадовців, заступниця Держсекретаря США Венді Шерман вже сповістила про це заступника глави МЗС Росії Сергія Рябкова. Договір про відкрите небо був укладений у 2002 році, він дозволяв польоти з метою моніторингу над військовими комплексами країни-партнера і мав на меті зміцнити довіру між військовими обох країн. Адміністрація Трампа оголосила про вихід США з Договору у 2020 році. Тоді Вашингтон назвав причиною виходу порушення умов Договору з боку Росії. Нижня палата Держдуми РФ минулого тижня також проголосувала за вихід Росії з угоди, однак в уряді заявляли, що готові переглянути своє рішення, якщо це зроблять зі свого боку і США.


Економіка

У США штрафуватимуть операторів трубопроводів, які не посилять кіберзахист

Уряд США зобов'язує операторів американських трубопроводів провести оцінку стійкості власних систем до кібератак та усунути виявлені недоліки, повідомляє AP. У разі невиконання цієї вказівки Білого дому, у відповідь на атаку на оператора Colonial Pipeline, компаніям загрожують штрафи до 7 тисяч доларів на день. "Еволюція атак за останні 12-18 місяців дійшла до такої межі, що це становить загрозу національній безпеці, і ми занепокоєні впливом на національні критичні функції", - прокоментував ситуацію один з чиновників нової адміністрації в Білому домі. Злочинні синдикати, які часто базуються в РФ чи деінде у Східній Європі, останнім часом розв'язали хвилю атак з метою отримання викупу. Серед жертв хакерів - державні органи та органи місцевого самоврядування, лікарні, медичні дослідники, а також великі та малі підприємства.


Соціум

У Львові відкриють перший в Україні центр масової вакцинації

У Львові 29 травня відкриють перший в Україні центр вакцинації населення від коронавірусу. Про це у Facebook повідомив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький. Центр облаштують на базі стадіону «Арена Львів». Мешканці області, які зареєструвалися через додаток «Дія» зможуть отримати щеплення. «З огляду на чинні нормативно-правові документи, Центри вакцинації населення є тимчасовими пунктами щеплень з можливістю зберігати вакцини впродовж двадцяти чотирьох годин», — пояснив голова ОДА. До складу центрів входитимуть лікарі, вакцинатори, реєстратори, бригада екстреної медичної допомоги, а також медперсонал, експерти для роз’яснювальної роботи та інші відповідальні особи.


США, Ілліной, Чикаго

Держдепартамент закликав американців утриматися від подорожей до Білорусі

Держдепартамент США рекомендував американським громадянам утриматися від поїздок до Білорусі після примусової посадки у Мінську пасажирського літака ірландської авіакомпанії RyanAir та арешту білоруського активіста Романа Протасевича, який перебував на борту. Відповідно до прес-релізу Держдепартаменту, американцям не слід відвідувати Білорусь через «довільне застосування законів, ризик затримання та COVID-19». Держдеп заявив, що американці, які знаходилися поруч з місцем проведення демонстрацій, піддавалися арештам, переслідуванням і жорстокому поводженню з боку білоруської влади. У заяві також наголошується, що білоруська влада «переслідує осіб, пов'язаних з незалежними і іноземними ЗМІ».


Авто – мото

IKEA випустить електромобіль за 6,5 тисячі доларів, який потрібно буде зібрати самостійно

Компанія IKEA розробляє невеликий бюджетний електромобіль під індексом Höga, повідомляє InsideEVs. Головною особливістю міні-електрокара є те, що це конструктор із 374 деталей. Тобто, людина, яка придбає цей транспортний засіб, повинна буде сама його зібрати. Поки IKEA Höga існує тільки у вигляді концепту, за дизайн якого відповідав концерн Renault. Габаритна довжина двомісного електромобіля – 2,3 метра, висота – 1,8 метра. Як і меблі IKEA автівка здатна трансформуватися, наприклад, пасажирське сидіння можна тимчасово прибрати, щоб розмістити візок, велосипед або комплект для серфінгу. Щодо технічних характеристик, то вони будуть оголошені пізніше. Щодо вартості, то за IKEA Höga потрібно буде заплатити 6,5 тисяч доларів.


Діаспора

Українська стрічка отримала три нагороди Нью-Йоркського кінофестивалю

Український фільм "Мати Апостолів" режисера Зази Буадзе отримав одразу три нагороди 10-го Нью-Йоркського кінофестивалю, як найкращий повнометражний фільм, за найкращу жіночу роль та сценарій. За сюжетом, у пошуках сина-льотчика, чий літак було збито над окупованими територіями, мати опиняється в чужому та агресивному світі. Але, маючи в серці велику любов, змінює всіх, кого зустрічає на своєму шляху. Інший український фільм режисерки Катерини Горностай «Стоп-Земля» отримав нагороду «Кришталевий ведмідь» від Юнацького журі конкурсної програми Berlinale Generation 14plus як найкращий повнометражний фільм. Це одна із найбільш вагомих нагород фестивалю та є першою для українського фільму в цій категорії. «Стоп-Земля» - чуттєва автобіографічна історія про дослідження себе 16-річною дівчиною Машею. У стрічці зіграли непрофесійні актори-підлітки.


Цікаве

В Америці жінка виграла мільйон доларів серед щеплених від Covid-19

Американський штат Огайо оголосив переможців свого першого розіграшу серед тих, хто вакцинувався від коронавірусу. Перший мільйон доларів виграла пані Еббігейл Бугенске з передмістя Цинциннаті, повідомляє BBC. Якщо серед дорослих вакцинованих розігрували гроші, то серед підлітків — стипендії на навчання у будь-якому державному університеті штату. Першу стипендію виграв Джозеф Костелло. Протягом наступних тижнів щосереди будуть оголошувати решту переможців. Розіграш запустили 12 травня. Він призначений стимулювати американців вакцинуватись від коронавірусу. Кошти на це виділяє Департамент охорони здоровʼя штату.


Погода

У п’ятницю, 28 травня, у Чикаго погода буде похмурою. Протягом усього дня очікується дрібний дощ, який може посилитися після обіду. На стовпчиках термометрів до 10 градусів тепла.

В Україні мінлива хмарність та дощова погода у деяких областях. Денна температура 24-29 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

8 views0 comments

Comentarios


bottom of page