top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/27/2021



Політика

Джо Байден пояснив рішення адміністрації щодо введення санкцій проти «Північного потоку-2»

Президент США Джо Байден пояснив рішення своєї адміністрації не запроваджувати санкції проти німецької компанії Nord Stream 2 AG, а також її керівника, громадянина Німеччини Маттіаса Варінга тим, що побудову трубопроводу майже завершено і запровадження нових санкцій зашкодило б відносинам США з європейськими союзниками. Водночас, Джо Байден підтвердив, що продовжує виступати проти газпромівського проекту «Північний потік-2». У вівторок канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що очікує на продовження обговорень зі Сполученими Штатами щодо «Північного потоку-2». Нагадаємо, минулого тижня Держдеп додав до санкційного переліку чотири кораблі, п‘ять організацій та одну особу, які беруть участь у проекті «Північний потік-2».


Економіка

Amazon купує голівудську студію Metro-Goldwyn-Mayer

Amazon та Metro-Goldwyn-Mayer офіційно анонсували угоду про злиття, за якою Amazon придбає MGM за 8,45 млрд доларів. Про це пише Variety. Metro-Goldwyn-Mayer, якій належать права на серію фільмів про Джеймса Бонда, доповнить Amazon Studios, яка переважно зосереджена на виробництві телевізійних програм. "Компанія Amazon допоможе "зберегти спадщину та каталог фільмів MGM" та забезпечить клієнтам ширший доступ до наявних робіт", - йдеться у прес-релізі компанії. "Угода MGM є другим за величиною придбанням Amazon, після купівлі Whole Foods у 2017 році за 13,7 млрд дол. Вартість покупки включає взяття на себе боргу MGM, яка продовжуватиме працювати як марка під брендом Amazon", - йдеться у повідомленні.


Соціум

Більшість республіканців вважають Трампа легітимним президентом

Більшість республіканців вважають, що Дональд Трамп залишається легітимним президентом США і що його перемога на виборах 2020 року затьмарена нечесним голосуванням. Про це свідчить нове опитування Reuters - Ipsos. За результатами дослідження, 53% республіканців вважають Трампа "справжнім президентом" попри те, що він поступив Байдену торік на майже 7 мільйонів голосів за абсолютним підрахунком та у Колегії вибірників, а 61% - вірять, що вибори у попереднього глави Білого дому були "вкрадені". Такі результати свідчать про подальшу підтримку консервативної бази виборців Трампа та вплив політика на них, відзначає The Hill. При цьому, The Guardian нагадує, що 45-й президент США та його прибічники продовжують "просувати безпідставні теорії змови у консервативних виданнях" попри те, що десятки американських судів відкинули позови команди Трампа щодо фальсифікацій на виборах.


Технології

США та Україна серед провідних цілей операцій впливу через Facebook

Нова доповідь Facebook вказує, що США очолюють перелік країн, які з 2017-го по 2020-й рік найчастіше ставали мішенню операцій впливу із використанням цієї соцмережі, повідомляє Reuters. У Facebook дійшли висновку, що Росія та Іран є провідними джерелами координованої неавтентичної поведінки, яка переважно, спрямована на втручання до інших країн. Провідними цілями закордонних операцій, окрім США, є Україна, Великобританія, Лівія та Судан. У компанії також відзначили, що близько половини операцій із впливу, які Facebook видалив з 2017-го року, у різних країнах світу були здійснені через мережі всередині цих країн. Також у Facebook повідомили про нову функцію - можливість користувачам приховувати кількість лайків під своїм дописами. Раніше таку функцію додали в Instagram.


США, Ілліной, Чикаго

Чикаго відкриває пляжі

Мер Чикаго Лорі Лайтфут і Chicago Park District оголосили, що 22 пляжі міста знову відкриються вже у цю п'ятницю. Пляжі вперше стануть доступними для громадського користування за весь час пандемії коронавіруса. Повернення пляжного сезону - ще один крок вперед з Open Chicago, ініціативою Лайтфут, спрямованою на безпечне і повне відкриття міста. Пляжний сезон 2021 року триватиме до 6 вересня. Відвідувачі пляжу також можуть отримати додаткову інформацію на сайті chicagoparkdistrict.com. Вхід на пляжі Чикаго безкоштовний.


Діаспора

Як до нашої культури ставляться пересічні європейці

Українська культура маловідома у європейських країнах, крім Польщі, де вона потенційно цікава. Про це йдеться в аналітичному звіті «Сприйняття України за кордоном», компанії InMind. На думку експертів, у Франції пересічні громадяни мало стикаються зі згадками про Україну та сприймають її через призму східних слов’ян, у нерозривній зв’язці з Росією. Щодо Німеччини, то тут асоціативний ряд щодо України має здебільшого позитивне забарвлення, однак відчутно бракує конкретики. Польські агенти характеризують українську культуру як затребувану та потенційно цікаву, але справжнього сформованого попиту на українську культуру в Польщі немає. Це можна пояснити браком інформації або укоріненість стереотипів про фольклор як головну ознаку української культури. Для всіх країн ЗМІ є основним джерелом інформації про Україну, йдеться у дослідженні.


Мистецтво, культура і шоу-біз

У липні набудуть чинності норми мовного закону щодо книговидання в Україні

16 липня 2021 року набирають чинності норми мовного закону, які регламентують використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження. Про це інформує Держкомтелерадіо. Відповідно до нього не менше половини всіх виданих протягом року видавцем назв книжок має бути українською мовою, так само як і книжок, що продаються у книгарнях чи інших місцях розповсюдження. Ця норма не поширюється на видавничу продукцію кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів. Вказана норма не поширюється на книгарні, що розповсюджують видання винятково офіційними мовами Євросоюзу або нацменшин, державною мовою та посібники з вивчення іноземних мов.


Погода

У четвер, 27 травня, у Чикаго сонце буде рідко з'являтися з-за хмар. Ввечері очікується дощ із грозою. Денна температура до +16°С.

В Україні мінлива хмарність, місцями дощитиме. Вдень 23-28 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union



4 views0 comments

Commenti


bottom of page