top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/26/2022

Updated: May 26, 2022


Політика

США не знімуть санкції з Росії в обмін на доступ до українських портів

Офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс на брифінгу в середу заявив, що США відкидають пропозиції Росії про відміну санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів. Він назвав жахливим те, що Росія прагне використовувати продукти харчування та енергію як зброю. Він відкинув твердження Росії про те, що це санкції проти неї викликали продовольчу кризу, заявивши, що Росія займається дезінформацією. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не піддаватися на шантаж Росії про "коридор" для українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій.


Війна РФ проти України

Армія РФ не припиняє наступу на сході — Генштаб

Російське військо не припиняє наступу у Східній операційній зоні та продовжує завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах інфраструктури на території України. Про це повідомляє Генштаб Збройних Сил України. Поблизу острова Зміїний виявлено один з малих броньованих артилерійських катерів ВМС. Його захопили росіяни в Бердянську на початку вторгнення. Про це повідомив офіцер Владислав Назаров. За його словами, є імовірність використання катеру під українським прапором задля провокацій із обстрілом іноземних цивільних суден, а також прибережних районів.


Економіка

Росія наблизилася до межі дефолту після відмови США продовжувати платіжну ліцензію

США не продовжуватимуть для Росії можливість сплати за іноземним боргом через американські банки, повідомили в Міністерстві фінансів США. Строк дії дозволу на таку сплату, яка давала можливість Росії попри санкції виплачувати доларові борги, завершивсяся в середу. Це рішення дозволяє Росії продовжувати виплати за державним боргом, але тепер закінчення дії ліцензії, схоже, робить неминучим дефолт принаймні за деякими її міжнародними облігаціями на суму 40 мільярдів доларів, пише Reuters.


Соціум

Укрпошта відкрила магазин на eBay

"Укрпошта" стала першою поштою світу, яка відкриває свій власний магазин на світовому майданчику eBay. Про це повідомив керівник компанії Ігор Смілянський. За його словами, на тих, хто спекулював марками, чекає неприємний сюрприз. Натомість закордонні шанувальники марок “Укрпошти” зможуть замовити собі і марки, і футболки, і інші товари з символікою “Укрпошти”. А також допомогти Україні, бо 5 доларів із кожного замовлення будуть направлятися в благодійний фонд “Укрпошти” та KSE Foundation.


Технології

Уряд України використовує технологію розпізнавання облич для ідентифікації російських окупантів

Уряд України використовує технологію розпізнавання обличь для ідентифікації російських окупантів - живих чи метвих, а також для документування воєнних злочинів, передає Голос Америки. Йдеться про програмне забезпечення американської компанії clearview.ia, що налічує у своїй базі мільйярди обличч. Компанія відкрила українській владі доступ до своїх архівів для роспізнавання облич російських окупантів з зображень таких сайтів як Facebook та інших загальнодоступних сайтів, з поміж іншого і російських соцмереж, де український уряд розміщував фотографії загиблих, щоб повідомити їхніх родичів.


США, Ілліной, Чикаго

На Техас обрушився суперторнадо

Суперторнадо обрушився на північ штату Техас. Синоптики закликають мешканців виявляти обережність, залишатись у своїх будинках та дотримуватись "протоколів торнадо", пише Fox News. Повідомлень про смертельні випадки не надходило, губернатор Техасу Грег Ебботт ще не оголосив надзвичайний стан. Окрім того, синоптики опереджають про сильну грозу у містах Лаббок та Амарілло на півночі, у Сан-Антоніо та у Х'юстоні на півдні. Національна метеорологічна служба попереджає, що торнадо «надзвичайно важко» побачити вночі, і не рекомендує мешканцям покладатися на свій зір чи слух для їхнього виявлення.


Погода

У четвер, 26 травня, у Чикаго хмарна погода триматиметься до самого вечора. Вдень та ввечері ітиме дощ. Повітря прогріється до +25°С.

У більшості регіонів України грози та рвучкий вітер. Вдень короткочасні дощі. На стовпчиках термометрів від 17 до 22 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express


11 views0 comments

Comments


bottom of page