top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/25/2022

Updated: May 26, 2022


Політика

Зеленський назвав умову повернення до переговорів із Росією

Україна повернеться до переговорного процесу з Росією після деокупації територій, захоплених після 24 лютого. Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю японському суспільному мовнику. "Я переконаний, що ми повинні відвоювати всі наші території, але за це ми заплатимо ціну. Ми хочемо повернутися туди, де були до 24 лютого. Тоді ми повернемося за стіл переговорів", — заявив Зеленський. Та додав, що домовитися з Росією про перемир’я до відвоювання окупованих територій України буде складно.


Війна РФ проти України

Росія пішла в наступ у кількох напрямках на Донбасі й готує резерви в Криму

Росія веде наступ на трьох напрямках на Донбасі — Лиманському, Сєвєродонецькому й Бахмутському. Крім того, окупанти формують резервні підрозділи в тимчасово окупованому Криму для ведення бойових дій проти України, повідомляє Генштаб ЗСУ. Найбільш активні бойові дії — на Луганщині. В Донецькій області — авіаудари. Українська армія відійшла від Світлодарська на більш зручні позиції для оборони, місто зайняли війська РФ.


Економіка

ЄС на рік скасував усі мита на українські товари

Рада ЄС ухвалила тимчасову лібералізацію торгівлі з Україною: протягом року ввізне мито на весь український експорт до ЄС не сплачуватиметься. Про це йдеться у заяві на сайті Ради. Завдяки цим заходам ЄС планує суттєво підтримати економіку України. «Неспровокована та невиправдана загарбницька війна Росії проти України мала руйнівний вплив на виробничі потужності країни, транспортну інфраструктуру та вихід до Чорного моря, а також на її ширші можливості торгівлі з рештою світу. Не можна недооцінювати наслідки як на внутрішньому, так і на міжнародному рівні, з точки зору впливу на продовольчу безпеку», — йдеться у заяві.


Світ

В Угорщині оголосили надзвичайний стан через війну в Україні

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про введення в країні надзвичайного стану з опівночі 25 травня у зв’язку з війною в Україні та економічною кризою, до якої вона призвела. У зверненні до угорців Орбан заявив, що війна в Україні становить постійну загрозу Угорщині, а санкції, запроваджені ЄС проти Росії, призвели до зростання цін та економічних потрясінь. Угорський прем’єр також додав, що "світ перебуває на межі економічної кризи", наголосив, що Будапешт має лишатися осторонь війни в Україні й турбуватися насамперед про фінансовий добробут громадян, що "вимагає місця для маневру".


Соціум

82% опитаних українців проти жодних територіальних поступок

82% українців опитаних 13-18 травня Київським міжнародним інститутом соціології вважають неприпустимими жодні територіальні поступки. 10% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій. Ще 8% респондентів було важко відповісти на це питання. У всіх регіонах України більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Зокрема, на сході, де зараз тривають інтенсивні бої, 68% проти поступок (готові на поступки — 19%), на півдні – 83%.


Технології

Крадіжку видно з космосу: Росія вантажить українське зерно на кораблі в Криму

Супутникові знімки компанії Maxar Technologies зафіксували завантаження українського зерна на російські судна в порту тимчасово окупованого Севастополя. Про це повідомляє СNN. Зазначається, що на нових знімках, датованих 19 і 21 травня, зафіксовано судна «Матрос Позинич» і «Матрос Кошка», пришвартовані біля споруд, схожих на зернове сховище, і зерно, що сиплеться зі стрічки у відкритий трюм. За даними сайту відстеження суден MarineTraffic.com, обидва судна вийшли з порту: «Матрос Позинич», який пливе Егейським морем, повідомив, що прямує до Бейрута, а «Матрос Кошка» все ще перебуває у Чорному морі.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

Андрій Хливнюк поїхав воювати на схід України

Андрій Хливнюк після 24 лютого поточного року змінив мікрофон в руках на зброю - він відправився воювати, щоб захистити рідну країну від російських окупантів. За цей час він побував на різних позиціях. За інформацією журналіста Юрія Кошмарченка, зараз лідер групи "Бумбокс" відправився на схід, де ситуація особливо напружена. Нагадаємо, у березні колона, у якій рухався музикант, потрапила під мінометний обстріл, у результаті чого Андрій отримав пошкодження обличчя. Одразу ж після того, як рана загоїлася, він повернувся на службу.


Погода

У середу, 25 травня, у Чикаго буде хмарно. Весь день йтиме дощ, у другій половині дня із грозами. На стовпчиках термометрів від 20 до 24 градусів тепла.

В Україні буде переважно сухо та тепло. Погода буде мінливо хмарною. Вдень +20...+25°C.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

11 views0 comments

Comments


bottom of page