top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/25/2021


Політика

Світ засуджує затримку білоруського опозиціонера Романа Протасевича

Американські, європейські політики та правозахисники засудили насильне приземлення у Мінську пасажирського літака RyanAir та затримання одного з пасажирів, білоруського опозиціонера, відомого журналіста і блогера Романа Протасевича. Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб не виключає що Росія може бути причетною до цього повідомляє Reuters. Євросоюз рекомендував європейським авіаперевізникам оминати Білорусь та заборонив компаніям цієї країни польоти у повітряному просторі ЄС. Нагадаю, у неділю білоруські силовики затримали засновника каналу Nexta Романа Протасевича після того, як змусили за допомогою винищувачів посадити в Мінськ літак компанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса.


Економіка

Принаймні 9 людей у світі стали мільярдерами через прибутки від виробництва вакцини проти коронавірусу

Щонайменше 9 людей у світі стали мільярдерами за рахунок прибутків від виробництва вакцини проти коронавірусу. Про це повідомила благодійна організація Oxfam, посилаючись на дані міжнародної коаліції організацій та активістів People's Vaccine Alliance. Найбільше з усіх заробили очільник компанії “Модерна” Стефан Бансель, статки якого оцінюють у 4,5 мільярда доларів, та засновник компанії BioNTech Угур Шахін, 4 мільярди доларів. У список найбагатших виробників вакцини увійшли також члени ради директорів, віце-президенти та співзасновники китайської компанії CanSino Biologics, компанії Модерна, а також ROVI, яка виробляє упаковку для вакцин. За даними американського каналу CNN, сукупний дохід всіх мільярдерів складає 19,3 мільярда доларів, цього було б достатньо, щоб вакцинувати 780 мільйонів людей в бідних країнах світу.


Соціум

Троє дослідників лабораторії в Ухані мали симптоми подібні до COVID-19 у листопаді 2019

Троє дослідників Уханського інституту вірусології звернулись до лікарень із симптомами схожими на COVID-19 в листопаді 2019 року, за декілька місяців перед тим, як Китай повідомив про початок пандемії COVID-19. Про це пише The Wall Street Journal на основі даних розвідки США, зібраних «міжнародним партнером», інформації теперішніх і колишніх посадовців. Представник китайського МЗС Чжао Ліцзяні заявив, що ця інформація не відповідає дійсності. Так він прокоментував звіт американської розвідки, пише Bloomberg. Керівництво ВООЗ планує провести засідання цього тижня, щоб розглянути продовження розслідування походження коронавірусу.


Авто – мото

Ford отримав рекордну кількість замовлень на новий електропікап

Нещодавно компанія Ford офіційно презентувала новий електричний пікап F-150 Lightning. Ця модель миттєво отримала шалену популярність серед автомобілістів, повідомляє AutoNews. За перші 12 годин від моменту початку приймання замовлень, своє бажання придбати авто висловили 20 тисяч потенційних покупців. На сьогодні, кількість передзамовлень на цю модель перетнуло позначку в 44 тисячі. Кожен із них вніс депозит у розмірі всього 100 доларів. Рекордними цифрами в інтерв'ю CNBC поділився керівник Ford Джим Фарлі. Для компанії це цілком очікуваний результат, якщо згадати, що пікап F-150 є абсолютним бестселером на американському ринку та найбільш продаваним пікапом протягом 40 років. Цьому, безумовно, буде сприяти доступна вартість новинки – базову версію оцінили в 39 974 доларів. Від цієї суми варто відняти 7 500, які покупцям компенсує держава.


США, Ілліной, Чикаго

Amtrak відновлює залізничне сполучення у Іллінойсі

Залізнична пасажирська корпорація Amtrak повністю відновлює пасажирське залізничне сполучення через Іллінойс, оскільки кількість випадків COVID-19 знижується. Губернатор штату Джей Пріцкер оголосив, що відповідно до повного графіку міжміського сполучення між штатами відновлено обслуговування на чотирьох лініях. Лінія Hiawatha між Мілуокі та Чикаго вже відновлена. Маршрути, що з'єднують Чикаго та Квінсі, Карбондейл та Сент-Луїс, працюватимуть із повною завантаженістю до середини липня. Квитки на поїздки на цих лініях можна замовити вже зараз. У Amtrak є станції в 30 громадах Іллінойсу, і вони обслуговували понад 1 млн пасажирів на рік до пандемії коронавірусу.


Діаспора

Глобальна Мережа нащадків Голодомору запустила вебсайт

Глобальна Мережа нащадків Голодомору, заснована Світовим конґресом українців під егідою Міжнародного Координаційного Комітету у Справі Голодомору в листопаді 2020 року, оголосила про запуск свого вебсайту та початок реєстрації. Про це йдеться в повідомленні СКУ. Сайт доступний за посиланням: www.hdn.ukrainianworldcongress.org. Мережа нащадків Голодомору – це перша глобальна спільнота, покликана об'єднати родичів тих, хто вижив під час Голодомору в Україні 1932-33 років. Мережа збирає і захищає історії родин, які постраждали від Голодомору-геноциду, підвищує обізнаність серед їх нащадків про тривалі наслідки переживання геноциду; береже і вшановує пам’ять невинних жертв, а також обстоює правдиві факти про Голодомор на протидію дезінформації. Очолила Мережу активна громадська діячка Оля Сорока з Чикаго.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Кевін Спейсі отримав першу роль після звинувачень у сексуальних домаганнях

Актор Кевін Спейсі отримав першу роль з 2017 року після того, як кілька чоловіків звинуватили його у сексуальних домаганнях. Як повідомляє ABC News він зніметься у італійського режисера Франко Неро у стрічці «Чоловік, який намалював Бога». Зйомки пройдуть в Італії, головну жіночу роль у фільмі зіграє дружина Неро Ванесса Редгрейв. Проти володаря двох Оскарів протягом останніх років висунули звинувачення у сексуальних домаганнях понад 30 чоловіків. Лише одна справа дійшла до суду, але була закрита через те, що звинувачення відкликало позов. Весь цей час Спейсі вів непублічний спосіб життя. За майже чотири роки він написав лише кілька твітів-привітань з Різдвом. У 2019 році він зняв ролик в образі героя з «Карткового будинку», у якому сказав, що його «фанати повинні вбити людей добротою». Минулого року він також сказав людям, які страждають, що «вони не одинокі».


Погода

У вівторок, 25 травня, у Чикаго весь день обіцяє бути ясним та без опадів. Стовпчики термометрів піднімуться до +28°С.

В Україні буде мінливо хмарна погода, у деяких регіонах дощитиме. Вдень +20-25°С.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

7 views0 comments

Comments


bottom of page