top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/23/2022

Updated: May 24, 2022


Політика

Зустріч президентів Польщі і України Анджея Дуди і Володимира Зеленського у Києві

У неділю 22 у Києві відбулась зустріч президентів України і Польщі Володимира Зеленського і Анджея Дуди. За словами глави української держави вони обговорили питання зміцнення Збройних сил України, а також ситуацію, що склалася на продовольчому ринку, зокрема дефіцит харчової продукції. Президент Польщі Анджей Дуда став першим іноземним лідером, який після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну особисто виступив у сесійній залі українського парламенту. Дуда запевнив, що Україна обов’язково стане членом ЄС, і Президент Польщі разом із колегами докладе до цього зусиль, переконуючи лідерів держав-скептиків ЄС.


Війна РФ проти України

Володимир Зеленський оголосив про запровадження спільного митного контролю з Польщею

У відеозверненні за підсумками 88-го дня війни Президент Володимир Зеленський заявив про запровадження спільного митного контролю з Польщею. "Це значно пришвидшить проходження процедур на кордоні. Прибере більшість корупційних ризиків. Але це також і початок нашої інтеграції у спільний митний простір Євросоюзу. Тобто справді історичний процес", – заявив глава держави. Також він підтвердив інформацію про підготовку законопроєкту, який буде дзеркальним відповідником ухваленого в Польщі закону про українців, які "де-факто й де-юре отримали ті ж можливості, що й поляки".


Економіка

Аерофлоту через брак запчастин доведеться розбирати свої літаки

Російська авіакомпанія «Аэрофлот» протягом найближчих трьох місяців зіткнеться з нестачею запчастин для своїх літаків через санкції, запроваджені після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, повідомляє Bloomberg. Переважна більшість із понад 350 літаків Аерофлоту є моделями Airbus або Boeing. За оцінками експертів компанії IBA, запасів деталей вистачить на три місяці, після цього Аерофлоту доведеться почати розбирати частину своїх літаків на запчастини. Замінити продукцію Boeing та Airbus російськими літаками як мінімум найближчим часом не вдасться. Через санкції Аерофлот також був змушений різко скоротити закордонну маршрутну мережу.


Соціум

Воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжили до 23 серпня

Воєнний стан в Україні та терміни мобілізації продовжили ще на 90 днів — до 23 серпня 2022 року. 22 травня парламент затвердив відповідні укази президента України. Нагадаємо, Верховна рада 24 лютого на позачерговому засіданні запровадила воєнний стан через вторгнення Росії в Україну. Після цього дію воєнного стану кілька разів подовжували. Останній раз 21 квітня Верховна рада продовжила дію воєнного стану в Україні на 30 діб.


США, Ілліной, Чикаго

Росія заборонила в'їзд майже тисячі громадян США

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало список громадян США, яким заборонений в’їзд до країни. У ньому – 963 прізвища. На думку російського зовнішньополітичного відомства, ці люди «розпалюють русофобію». До списку потрапили представники влади країни, серед яких президент Джо Байден та його син, віцепрезидентка Камала Гарріс, держсекретар Ентоні Блінкен, міністр оборони Ллойд Остін, директор ЦРУ Вільям Бернс. До списку також потрапив актор Морган Фріман. У російському МЗС заявили, що у вересні 2017 року Фріман записав відеозвернення «зі звинуваченням Росії у змові проти США та закликом до боротьби з країною».


Авто-мото

Tesla відкрила попереднє замовлення на електровантажівку Semi

Електрична вантажівка Tesla Semi тепер доступна до замовлення. Щоправда, її ще не почали виготовляти. Компанія оголосила, що електромобіль зможе розганятися до 100 км/год за 20 секунд, а запас ходу на одному заряді акумулятора складе 300 або 500 миль. Машина коштуватиме 150 і 180 тис. доларів відповідно. Охочим забронювати один із перших Semi доведеться викласти 5 тис. доларів в момент оформлення замовлення, і ще 15 тис. упродовж десяти днів.


Погода

У понеділок, 23 травня, у Чикаго вдень буде ясна погода, а ввечері небо вкриється хмарами. Без опадів. На стовпчиках термометрів +16°С.

В Україні похолодало. У більшості регіонів дощі. Повітря протягом дня прогріється до +14°...+20°.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express

4 views0 comments

Comments


bottom of page