top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/21/2021


Політика

США можуть допомогти фінансувати побудову мережі 5G в Східній Європі - новий законопроект

Законопроект, який дозволяє урядовій американській Корпорації з фінансування розвитку надавати кошти на побудову мережі телекомунікацій 5G а також на розбудову цифрової інфраструктури в Східній Європі було подано до Конгресу США у середу. Цей крок дозволить посилити захист від зловмисних впливів «у регіоні, де нестача інфраструктури з радянський часів, особливо наражає його на небезпеку зловмисного китайського впливу», заявила співавторка законопроекту конгресвумен від Демократичної партії Марсі Каптур та конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер. Посол України в США Оксана Маркарова відзначила ініціативу у своєму дописі в соцмедіа. «Законопроект також передбачає допомогу таким країнам як Україна, Молдова, Грузія та країнам Західних Балкан у відновленні та посиленні телекомунікаційної інфраструктури та мереж транскордонних комунікацій», - заявила посадовиця.


Світ

Євросоюз запровадить паспорти вакцинації 1 липня

Сертифікати вакцинації від коронавірусу введуть у Євросоюзі з 1 липня, таку інформацію оприлюднено на сайті Європейської комісії. Вони будуть цифровими, проте за необхідності документ можна буде отримати і в паперовій формі. Враховуватися будуть зокрема щеплення від коронавірусу, зроблені препаратами, що не були схвалені в Євросоюзі. Як зазначається, Цифровий COVID-сертифікат ЄС буде безоплатним та доступним для всіх. Він міститиме інформацію про вакцинацію, проведені тексти та про одужання після хвороби, тобто про різні варіанти підтвердження набутого імунітету (забезпечуючи право на захист особистих даних). Окрім того, сертифікат матиме QR-код, який є індивідуальний для кожної людини.

Технології

Microsoft припинить підтримку браузера Internet Explorer

Корпорація Microsoft з 15 червня 2022 року припинить підтримку інтернет-браузера Internet Explorer 11 для деяких версій операційної системи Windows 10, про це йдеться блозі компанії. Натомість компанія підтримуватиме і розвиватиме браузер Microsoft Edge, випущений в 2015 році одночасно з першою версією Windows 10. З моменту запуску нового браузера Internet Explorer продовжував працювати в системі ОС для забезпечення сумісності корпоративних додатків, але тепер Microsoft вирішила відмовитися від його підтримки. Для переходу на новий браузер компанія пропонує використовувати Edge з режимом Internet Explorer. Він буде підтримуватися як мінімум до 2029 року.


Екологія

Найбільший у світі айсберг відколовся від Антакртиди

Айсберг площею більше 4300 кв. км відколовся від Антарктиди, повідомляє Європейське космічне агентство, на основі даних супутників «Коперник». Довжина айсберга - 175 км, а ширина - 25 км, і зараз він є найбільшим у світі. Його розміри можна порівняти з площею іспанського острова Майорка, або американського штату Род Айленд. Тед Скамбос, гласіолог університету Колорадо, США, заявив в коментарі Reuters, що формування айсбергів є частиною природного циклу і не викликає підняття рівня світового океану, бо він відколюється від льоду, що вже перебував на воді. Він не побачив зв‘язку створення айсберга з потеплінням клімату. Інші ж науковці бачать такий зв’язок, зауважуючи, що глобальне потепління призводить до почастішання утворення айсбергів.


США, Ілліной, Чикаго

Лайтфут повідомила про повернення Lollapalooza

Мер Чикаго Лорі Лайтфут і організатори Lollapalooza повідомили, що щорічний музичний фестиваль Lollapalooza повертається у Grant Park і триватиме з 29 липня по 1 серпня 2021 року. Відповідно до чинних правил, для того, аби відвідати Lollapalooza 2021 усім охочим потрібно мати підтвердження повної вакцинації або негативні результати тесту на COVID-19. Для відвідувачів, які не повністю вакциновані потрібен негативний результат тесту на коронавірус не більше ніж за 24 години. «Я хочу подякувати команді Lollapalooza за тісну співпрацю з міською владою над створенням стратегії відкриття, яка ставить на вагоме місце безпеку і не може дочекатися повернення відвідувачів фестивалю в Grant Park цього літа", - сказала Лорі Лайтфут.


Діаспора

Український музей у Нью-Йорку зібрав одну з найбільших у світі колекцій вишитого одягу

Український музей у Нью-Йорку зібрав одну з найбільших у світі колекцій вишитого одягу та текстилю, який відображає культурні особливості усіх регіонів України. Колекція нараховує близько 20 тис. предметів і постійно поповнюється. Гуцульські, поліські, черніговські – співробітники музею залюбки розкажуть історію кожної вишиванки.Зберігати унікальні артефакти не просто. Тканина боїться кислотного середовища. Музейники тримають експонати у спеціальних коробках із безкислотного картону. Кураторка музею Любов Волинець каже, останнім часом, зокрема завдяки запровадженню Міжнародного дня вишиванки вона бачить значний сплеск зацікавленості вишиванками з боку американців, українського походження. Музей також став джерелом натхнення для Нью-Йоркських дизайнерів моди, які переймають техніку вишивки і додають українські візерунки до своїх колекцій.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Melovin і JULIK представили ремікс на пісню "І кров кипить"

Український співак MELOVIN вирішив надати своїй пісні нового звучання - створити ремікс на трек "І кров кипить". Зробив він це з українським саунд-продюсером, композитором, екс-учасником гурту Dzidzio - Julik. "Кожна людина має здатність як швидко засяяти у стосунках, так і швидко згаснути. Кожна людина має здатність в один момент загубити все. Пісня, котру я написав за дві ночі. Перекреслив всі свої плани і сказав собі, це повинен почути кожен, хто розділить зі мною емоції цієї пісні», - каже MELOVIN про трек. За словами Julik, йому приємно працювати з MELOVIN, за творчістю якого він спостерігає з часів Євробачення. Думаю, що ремікс ще більше припаде до душі кожному українцеві, - каже він.


Погода

У п’ятницю, 21 травня, у Чикаго з ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Увечері йтиме дрібний дощ. Денна температура +28…+29°С.

А от від України дощова погода поволі відступає. Невеликі дощі пройдуть в окремих регіонах. Вдень 15-20 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

9 views0 comments

Comments


bottom of page