top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/21/2020



Політика

Володимир Зеленський підбив підсумки першого року президентства.

Рік тому 20 травня відбулась інавгурації президента України Володимира Зеленського. В цей день цьогоріч він скликав журналістів на велику прес-конференцію. Другу за час його перебування при владі. Президент торкнувся широкого кола питань. Зокрема назвав Україну майстром спорту у боротьбі із коронавірусом. Водночас сказав, що неготовність української медицини до епідемії змусила внести корективи у медичну реформу. Пообіцяв побудувати близько 4,5 тис км нових доріг, незважаючи на економічну кризу. Топ-новиною прес-конференції, за визнанням багатьох журналістів, стала заява Зеленського про те, що він не виключає, що подаватиметься на другий термін.


Економіка

«Нова пошта» запустила регулярні авіарейси з США та Китаю.

Дочірня компанія "Нової пошти" буде доставляти товари, які українці купують на онлайн-майданчиках США і Китаю. У зворотному напрямку полетять посилки на експорт. У компанії повідомляють, чотири рейси за маршрутом Варшава - Нью-Йорк - Варшава здійснюють європейські авіакомпанії Lufthansa і LOT. Ще один щотижневий прямий рейс Київ - Нью-Йорк - Київ - "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Один щотижневий рейс з Китаю (і назад) "Нова пошта Глобал" запустила у співпраці зі SkyUp. За даними логістичного оператора, число замовлень тільки з США за січень-березень 2020-го зросла в 4,7 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.


Соціум (соціальні новини)

Як пандемія позначиться на вищій освіті у США.

Віртуальні екскурсії пропонують американські виші, аби абітурієнти дізналися більше про навчальний заклад та зробити свій вибір. Вчитися ближче додому – одна з особливостей вибору вишу під час пандемії. Кожен 6-й абітурієнт у США сумнівається, що буде вчитися там, де планував. За даними Art and science Group, 17% опитаних вважють, що їм доведеться поміняти плани, щодо вибору вишу, третина з них планує взяти рік перерви після школи. Основна причина – фінанси. Батьки школярів втратили роботу під час карантину. Національна мережа доступної вищої освіти закликає подавати заяви на перегляд фінансової допомоги. Коледжі ідуть назустріч, вони посунули дату до якої треба заплатити за навчання.


Здоров`я

Служба охорони здоров'я Канади рекомендує носити немедичні маски для обличчя.

Служба охорони здоров’я в Канаді офіційно рекомендує канадцям носити немедичні маски для обличчя, коли неможливо підтримувати 2-метрове дистанціювання. Рекомендація не є обов’язковою і дозволяє працівникам охорони здоров’я по всій країні враховувати потреби свого регіону. Країни всього світу по-різному ставляться до носіння масок. Наприклад, у Іспанії маски є обов’язковими у громадському транспорті, а від сьогодні їх мають носити усі від 6 років і всюди, зокрема на вулиці. У Канаді на сьогодні лише деякі продуктові магазини та авіакомпанії просять своїх клієнтів носити немедичні маски.


США, Ілліной, Чикаго

Дві дамби прорвало в американському штаті Мічиган.

У штаті Мічиган після кількох діб проливних дощів частково прорвані дамби в Еденвіллі і Сенфорді. В окрузі Мідленд в терміновому порядку було евакуйовано понад 10 тис осіб. Національна метеослужба США оцінила стихійне лихо як таке, що "загрожує життю" після того як русло річки Тіттабавассі різко піднялося, побивши історичний рекорд. А в найбільш постраждалому Мідленді вода піднялася майже до 3 метрів. В Мідленді вже більше 120 років розташований завод міжнародної компанії Dow Agrochemicals. З огляду на аварію, компанія зупинила виробництво. Підрозділи відповідальні за збереження хімікатів, продовжують працювати.


Діаспора

Українці по всьому світу відзначають День вишиванки.

Українські веломандрівники Сергій Толстіхін і Юлія Мазур до Дня вишиванки 2020 запустили міжнародний флешмоб «Вишиваний ланцюг єдності», в якому об'єдналися українці з майже 50 країн світу. Відповідне відео розміщене на YouTube. Рік тому Сергій Толстіхін і Юлія Мазур на велосипедах відвідали 20 країн Європи, в кожній зустрілись з українською діаспорою, зняли серію інтерв'ю про життя українців за кордоном. В різних куточках світу українці сьогодні відзначають День вишиванки: у Австралії та Канаді ініціюють фотоконкурс, у Бельгії та ОАЕ запрошують на віртуальний парад вишиванок, у Тунісі та Греції проводять флешмоб, а в Індії презентували пісню про вишиту сорочку.

Мистецтво, культура і шоу-біз

З нагоди Міжнародного Дня вишиванки українська співачка Христина Соловій поділилася своїми думками щодо вишитого символу української культури. "Я вдягаю вишиванку не по святах, а коли у мене є особливий настрій. Вишиванка - це частина національної ідентичності і це треба поважати. Якщо ти надів її, це не означає, що ти патріот", - вважає Христина. В артистки близько п'яти автентичних вишиванок, жодної від дизайнерів, всі – спадщина від прабабусі. Деяке вбрання вже реставроване. Найулюбленіша - буковинська вишиванка, яку придбала сама.


Погода

В Україні до кінця тижня, синоптики прогнозують прохолодну погоду та обіцяють, що потепління прийде вже від наступного тижня. У четвер, 21 без істотних опадів, на поверхні ґрунту місцями заморозки. Вдень на стовпчиках термометрів +13-18° тепла. У Чикаго очікується похмура погода. Без опадів. Денна температура +18-19°С.


Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


17 views0 comments

Comments


bottom of page