top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/20/2021

Updated: May 21, 2021


Політика

Держдеп США визначив учасників будівництва «Північного потоку — 2», які потраплять під санкції

Держдепартамент США повідомив про передачу Конгресу доповіді про учасників будівництва російського газопроводу «Північний потік — 2», проти яких будуть введені американські санкції. Про це йдеться в офіційній заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена. У доповіді вказані чотири судна, пʼять компаній і одна фізична особа, включно із компанією Nord Stream 2 AG і її генеральним директором Маттіасом Варнігом. Але щодо Nord Stream 2 і Варніга запроваджені винятки, мотивовані «інтересами національної безпеки». Вони під санкції не потраплять. Санкції США будуть введені проти трьох компаній, чотирьох суден і девʼяти додаткових суден Морської рятувальної служби Росії. При цьому в Конгресі рішення адміністрації Джо Байдена відмовитися від санкцій проти Nord Stream 2 критикували.


Економіка

Канадці за час пандемії відклали рекордні заощадження

Протягом минулого року канадським домогосподарствам вдалося відкласти понад 160 млрд доларів заощаджень (понад 132 млрд дол. США), що є рекордно високим показником. Про це повідомило Статистичне бюро Канади. Канадці відклали у 2020-му стільки ж коштів, як протягом попередніх семи років разом узятих. В середньому протягом минулого року канадці відкладали на заощадження 15,1% своїх доходів. “Доступний дохід зріс на 10% у порівнянні із 2019-м, що стало найбільшим зростанням за майже чотири десятиліття, оскільки уряд вжив безпрецедентних заходів економічної підтримки”, - йдеться у звіті. При цьому, найбільше зростання заощаджень продемонстрували бідніші та молодші мешканці Канади. “Державна допомога перевищила втрати у зарплаті та доході самозайнятих, унаслідок чого молодші та бідніші домогосподарства накопичили чи не найбільше”, - резюмують у Статистичному бюро.


Соціум

На вулицях Львова античних богів одягнули у вишиванки

Сьогодні в українці по всьому світу відзначають Всесвітній день вишиванки. Ідею свята у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького університету. Вони разом з одногрупниками обрали один день і всі разом одягнули вишиванки. Вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. Сьогодні у Львові з нагоди свята одягнули у вишиванки скульптури античних богів. Така традиція прикрашати місто зберігається тут уже понад десять років. Зранку на площі Ринок скульптури Амфітріти та Діани одягнули у вишиті сукні, Нептуна та Адоніса - в сорочки, а останньому ще й підібрали джинсові шорти. Помилуватися скульптурами можна буде упродовж тижня.


Світ

Євросоюз відкриває кордони для вакцинованих туристів

Посли країн-членів Європейського Союзу офіційно погодилися відкрити кордони для повністю вакцинованих туристів з інших країн. Про це на брифінгу заявив речник Європейської комісії. За його словами, також ЄС розширить перелік країн, між якими будуть відкриті кордони без серйозних обмежень. На засіданні погодили нові критерії визначення таких країн. Водночас, щоби зменшити ризик поширення штамів коронавірусу в ЄС, Рада узгодила новий надзвичайний механізм призупинення, який дозволяє країнам-членам діяти швидко і скоординовано. Формально це рішення має найближчим часом затвердити Рада ЄС. Підтвердження вакцинації туристів ЄС обговорюватиме з кожною країною окремо.


США, Ілліной, Чикаго

Чиказький університет вимагатиме від студентів підтвердження COVID-вакцинації

Чиказький університет вимагатиме, аби студенти були вакциновані проти COVID-19 у наступному навчальному році. У вівторок 18 травня установа оголосила про своє рішення, заявивши, що «ця вимога зміцнить здатність університету захищати здоров'я і безпеку кампусу та сусідніх спільнот». «Чиказький університет вимагатиме, щоб всі студенти пройшли вакцинацію при першій нагоді. Усі вакцини, схвалені Управлінням з продовольства і медикаментів США або Всесвітньою організацією охорони здоров'я, будуть вважатися придатними для виконання вимог університету» , - йдеться у заяві. Студентам потрібне буде підтвердження щеплення через медичну документацію або картку вакцинації.


Наука

Археологи рoзкoпaли “український Стоунхендж”

У селі Новоолександрівка Днiпровської oблaсті розкопують курган вiком вiд 4,5 дo 5 тис років. Про це повідомив керівник Служби автодоріг області Олександр Коломійцев. Посеред кургану археологи знайшли гігантський крoмлeх – кaм’янi мeтрoвi зa висoтoю брили, якi кoлись вистaвили пo кoлy. У Великiй Бритaнiї є подібний кромлех, який вiдoмий на увесь світ як Стоунхендж. Кожна з плит, вагою у тонну, щільно вирізана вручну та встановлена одна до одної. Знахідка на 500 років старша, ніж єгипетські піраміди. “Дуже вeликий обсяг землi i працi витрaчeнo нa йoгo будiвництвi. Maбyть тoй, кoгo пoхoвaли i oгoрoдили крoмлeхoм, бyв дуже шaнoвний в суспiльствi. Tiльки тaк мoжнa пояснити мoнyмeнтaльнiсть тaкoї вeличнoї споруди”, – розповів Олександр Коломійцев. За його словами, це місце збережуть і створять музей.


Діаспора

Українсько-канадська співачка презентувала онлайн-архів старовинних народних пісень

Українсько-канадська співачка, етномузиколог, музикант гурту Balaklava Blues і Lemon bucket Orkestra Марічка Марчик презентувала онлайн-архів старовинних українських народних пісень, повідомляє пресслужба проєкту. Архів "Народні пісні України" було відкрито для вільного перегляду в понеділок, 17 травня, за адресою folk-ukraine.com. На сайті представлена народна пісенна традиція 14 етнографічних регіонів, кожен з яких репрезентовано десятьма жанрами: пісні весняні та зимові, релігійні, побутові, жартівливі тощо. Архів має унікальний вигляд - складається з 28 анімованих авторських артколажів. Увесь матеріал доступний українською та англійською мовами, на різних платформах і девайсах. "Цей дизайнерський сайт - результат майже річної роботи Марічки та цілої команди провідних етномузикологів та фольклористів України і сам по собі є витвором мистецтва» - йдеться у повідомленні.


Погода

У четвер, 20 травня, у Чикаго протягом усього дня погода буде похмурою. Втім опадів синоптики не прогнозують. Вдень +26…+28°С.

В Україні хмарно з проясненням, у більшості областей будуть невеликі дощі. Вдень 14-19 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union


9 views0 comments

Comments


bottom of page