top of page
Writer's pictureURC Radio

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/19/2021

Updated: May 19, 2021


Політика

Верховна Рада України відправила у відставку трьох міністрів

У вівторок, Верховна Рада України відправила у відставку трьох міністрів: керівників МОЗ -Максима Степанова, Мінекономрозвитку -Ігоря Петрашка та Мінінфраструктури Владислава Криклія. Перш ніж депутати проголосували за звільнення міністрів, кожен з них відзвітував про свою роботу перед парламентом. Міністр економіки Ігор Петрашко та міністр інфраструктури Владислав Криклій 14 травня написали заяви про звільнення за власним бажанням, а подання про відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова того ж дня подав у Раду прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Пізніше він заявив, що головною причиною такого рішення стали незадовільні темпи вакцинації від коронавірусу. Нових міністрів можуть призначити вже у четвер, 20 травня.


Економіка

Джо Байден представив план підтримки виробництва електромобілів на $174 мільярди

Президент США Джо Байден у вівторок розповів про свій план підтримки виробництва електромобілів на суму 174 мільярда доларів, який передбачає виділення урядових субсидій для нових підприємств з виробництва акумуляторів. Такі заяви Джо Байдена пролунали під час його відвідин заводу компанії Ford у штаті Мічиган, де він сів за кермо нового електромобіля F-150. План також підтримує гранти на переобладнання раніше закритих заводів «для виробництва сучасних автомобілів і запчастин». Президент США підтримує запровадження нових податкових пільг для автомобілів з нульовим рівнем викидів. За оцінками адміністрації, це обійдеться в 10 мільярдів доларів. Байден також хоче виділити 15 мільярдів доларів на будівництво пів мільйона зарядних станцій для електромобілів, а також 45 мільярдів доларів на електрифікацію значної кількості шкільних і міжміських автобусів. Та профінансувати збільшення кількості електромобілів у федеральному автопарку, в ключно з Поштовою службою.


Соціум

Противники зброї закликають заборонити штурмові гвинтівки

За останні декілька років, американці почали віддавати перевагу так званій зброї війни, тобто напівавтоматичним штурмовим гвинтівкам, передає Голос Америки. Противники зброї кажуть, що прийшов час заборонити їх. За рік кількість загиблих від вогнепальної зброї у США сягає 40 тис. людей. Штурмова гвинтівка відрізняється, приміром, від пістолета тим, що лишає не просто кульовий отвір, а розриває тіло на шматки. Друга поправка до Конституції США захищає право власності на зброю. Постріляти на полігоні – це традиція і хобі у США. Після масових стрілянин в Індіані і Колорадо, де нападники використовували саме штурмові гвинтівки, Білий дім наполягає на нових обмеженнях. Заборона зброї болюче питання у Сполучених Штатах. Втім поліпшені перевірки перед продажем можуть стати компромісом, пише видання.


Світ

До кінця червня США відправлять до інших країн 80 мільйонів доз вакцин

Президент США Джо Байден оголосив у понеділок, що до кінця червня відправить до інших країн 80 мільйонів доз вакцини від COVID-19. Сполучені Штати вперше поділяться вакцинами Pfizer/BioNTech, Moderna і Johnson & Johnson, дозволеними для використання в країні. Раніше вже була запланована відправка 60 мільйонів доз вакцини AstraZeneca, яка поки не схвалена американським регулятором. "Америка ніколи не буде повністю захищена поки у світі лютує пандемія. Саме тому сьогодні я заявляю, що протягом наступних 6 тижнів ми відправимо 80 мільйонів доз вакцин до інших країн. Це правильний вчинок. Це розумний вчинок. Це сильний вчинок", - заявив президент США.


США, Ілліной, Чикаго

Смертна кара у США: Південна Кароліна дозволила розстріл

Губернатор штату Південна Кароліна Генрі Макмастер підписав законопроєкт, що дозволяє розстрілювати засуджених до смертної кари, інформує CNN. Це четвертий штат США, після Оклахоми, Міссісіпі та Юти, де тепер діє такий дозвіл. Законопроєкт дозволяє засудженим до смертної кари обирати спосіб страти: електричний стілець або розстріл, якщо смертельна ін’єкція недоступна. Після оголошення вироку ув'язнені матимуть 14 днів для ухвалення рішення. Зауважується, що буває доволі складно здобути спеціальний медзасіб для страти за допомогою летальної ін’єкції, а засуджені найчастіше обирали саме цей метод виконання вироку, тому страти у штаті Південна Кароліна не здійснювали з 2011 року.


Діаспора

«Пані української залізниці» побачать у Нью-Йорку

Фотографії харків’янина Саши Маслова часто можна побачити на сторінках провідних світових медіа. Героями його портретів були Ілон Маск, Девід Лінч, Різ Візерспун. Саша вже 13 років мешкає у Нью-Йорку і вже давно став людиною світу. Його цінують і в Голлівуді, і в Парижі. В основному працює з об’єктами, де людина є центральною частиною. Також велику частину його творчості займає Україна. Його останній такий проект називається «Пані української залізниці». Це портретні нариси працівниць залізниці. Влітку минулого року фотографу вдалось організувати виставку у Києві. Проєктом зацікавилось українське видавництво Основи, яке видало книжку з портретами. Частину портретів опублікували у The New York Times, The Guardian, The Washington Post та National Geographic. Зараз фотограф працює над організацією виставки «Пані української залізниці» у Нью-Йорку. Сподівається вона запрацює у середині літа, як тільки місто відкриється після локдауну.


Мистецтво, культура і шоу-біз

Україна пройшла до фіналу Євробачення

У ніч з 18 на 19 травня відбувся перший півфінал пісенного конкурсу Євробачення. У ньому взяли участь представники 16 країн. Україну представив гурт GO-A з піснею «Шум». Він вийшов у фінал разом із ще 9-ма учасниками. Виступ українців підірвав зал, глядачі дуже бурхливо відреагували. І вже сьогодні Україна різко злетіла в рейтингу букмекерів. Про це свідчать ставки на сайті міжнародного пісенного конкурсу. З 8 місця Україна піднялась на 4-е. Лідерами залишаються Італія, Мальта і Франція. Переможець Євробачення визначиться у фіналі, який відбудеться пізно ввечері цієї суботи, 22 травня.


Погода

У середу, 19 травня, у Чикаго сонце буде рідко з'являтися з-за хмар. З ранку майже до самого вечора дощитиме. Вдень +23…+25°С.

Україну не покидають опади та рвучкий вітер. Буде хмарно, місцями дощі з грозами. Вдень 15-20 градусів тепла.



Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Selfreliance Federal Credit Union

4 views0 comments

Comments


bottom of page