top of page

Fresh Daily News (Новини українською) - 05/18/2022

Updated: May 19, 2022



Політика

Давид Арахамія пояснив, чому Україна призупинила переговори з РФ

Радник керівника ОП Михайло Подоляк 17 травня повідомив, що перемовини між Україною та Росією тимчасово припинились. В Міністерстві закордонних справ Росії заявили при цьому, що "Україна вийшла фактично з переговорного процесу". Натомість Україна взяла паузу, адже змінилась конструкція підписання мирного договору та договору про гарантії безпеки. Про це Суспільному заявив очільник української делегації на перемовинах з РФ Давид Арахамія. "Спочатку ми передбачали, що це буде єдиний договір, де є Україна, Росія і країни міжнародні партнери гаранти, втім після Бучі, після інших подій багато міжнародних партнерів сказали, що не будуть підписувати з Росією ніяких угод напряму", — зазначив Арахамія. За його словами, наразі виникла інша конструкція, де Україна підписує один договір з міжнародними партнерами про гарантії безпеки та договір про припинення вогню з Росією, але ця схема вимагає доопрацювання, і обидві сторони погодились на тимчасове призупинення перемовин.


Війна РФ проти України

Росія продовжує ракетні та авіаційні обстріли української території і наступ на Донбасі

На 83-ий день повномасштабного вторгнення в Україну ситуація на фронті назагал без значних змін, при цьому Росія продовжує ракетні та авіаційні обстріли української території й намагається стримувати наступ українських військ на Харківщині. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ. Росія продовжує наступ на Донбасі й завдає ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Львівській, Чернігівській та Сумській областях. Гуманітарна місія з евакуації поранених українських військових із заводу "Азовсталь" у Маріуполі продовжується. До цього процесу залучені найвпливовіші міжнародні посередники. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.


Економіка

Український уряд призупиняє регулювання цін на бензин і дизель

Уряд України вирішив призупинити регулювання цін на бензин задля того, щоб оператори ринку мали можливість наситити його необхідним ресурсом. Про це за результатами засідання оперативного штабу 17 травня заявила перша віцепрем’єрка Юлія Свириденко. За її словами, уряд очікує, що граничні ціни на дизель становитимуть не більше 58 гривень за літр, а на бензин — не більше 52 гривень за літр. "Якщо ми з вами відчуємо, що оператори ринку зловживають становищем, ми будемо запроваджувати щодо них санкції й моніторити ситуацію цілодобово. ", — додала віцепрем'єрка.


Соціум

США запускають програму зі збору доказів воєнних злочинів Росії проти України

Державний департамент США оголосив про запуск ініціативи "Обсерваторія конфліктів", в межах якої будуть виявляти, аналізувати та широко розповсюджувати докази військових злочинів та інших звірств, вчинених Росією в Україні. Про це мовиться у заяві Державного департаменту. Як очікується, ці докази будуть використовуватись у майбутніх цивільних і кримінальних юридичних процесах. Звіти та аналізи будуть доступні онлайн на сайті ConflictObservatory.org. Крім того там буде документація, щоб розвіяти російську дезінформацію. На програму виділено 6 мільйонів доларів.


США, Ілліной, Чикаго

У Чикаго посилюють комендантську годину для неповнолітніх

У Чикаго відбудеться посилення комендантської години для неповнолітніх у вихідні. Причиною такого рішення стала стрілянина, яка відбулася в суботу, у Millennium Park, повідомляє Chicago Tribune. Унаслідок інциденту був застрелений 16-річний хлопець. Після цього мер міста Лорі Лайтфут оголосила, що місто обмежить доступ до Millennium Park у вечірній та нічний час. Неповнолітнім буде дозволено відвідувати парк після 6 p.m. з четверга по неділю лише у супроводі дорослих. Лайтфут нагадала, що у місті вже багато років діє комендантська година для неповнолітніх з 11 p.m. і вона лише перенесла її на годину раніше. Її рішення викликало критику з боку Американського союзу захисту громадянських свобод (ACLU) та місцевих жителів.


Мистецтво, культура, шоу-бізнес

"Євробачення-2023" відбудеться в Україні – міністр культури

Після фіналу "Євробачення-2022" одразу ж виникло запитання, чи відбудеться в Україні наступний міжнародний конкурс, адже в країні війна. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запевнив, що уряд зробить усе можливе, аби конкурс відбувся саме в Україні. Ба більше, Ткаченко переконаний, що іншого варіанту й бути не може. Тож "Євробачення-2023" однозначно відбудеться в Україні. Нагадаю, 2005 року "Євробачення" відбулося у Києві у Палаці спорту, а 2017 – у Міжнародному виставковому центрі.


Погода

У середу, 18 травня, у Чикаго протягом усього дня небо буде вкрите хмарами

та йтиме дощ, який закінчиться увечері. На стовпчиках термометрів +19…+20°С.

До України прийде похолодання з дощами та подекуди нічними заморозками на поверхні грунту. Вдень 4-9 градусів тепла.




Новини на #URCRadio виходять за підтримки: - Svoboda Express




5 views0 comments

Comments


bottom of page